Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис на пальцях

Па де бурре дессю-дессу на пальцях виконують за тим же принципом, що й на півпальцях.

Па жете без просування

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, ліва попереду, руки в підготовчому положенні.

На «раз» — демі-пліє в п'ятій позиції. Повертаючись ан фас, праву ногу ви­тягнути ковзним рухом в сторону другої позиції носком у підлогу, руки від­крити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «два» — ковзнувши по підлозі носком правої ноги і підводячи її в п'яту позицію попереду лівої, піднятися на пальці, ліву підняти на ку-де-п'є позаду; праву руку перевести в першу позицію, ліву залишити в другій, голову поверну­ти праворуч.

На «три» — ліву ногу опустити, з'єднавши з правою на демі-пліє в п'ятій по­зиції позаду, руки опустити в підготовче положення.

На «чотири» — витягнути коліна.

Па ешаппе ан турнан в другу позицію на 90°.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду, руки в підготовчому положенні. Виконується на 2 такти.

Затакт. Демі-пліє.

1-й такт. На «раз-і» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, піднятися на пальці в другу позицію, повертаючись в точку 3.

На «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції (ліва нога попереду), руки в підго­товчому положенні, голова повернута ліворуч.

2-й такт. На «раз-і» — повторити ешаппе, повертаючись в точку 5, голову повернути праворуч і т. д. Рух продовжити, повертаючись в точку 7, і закінчити поворотом в точку 1.

Па гліссад ан турнан ан деор

Спочатку вивчається на півпальцях.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції на

124

демі-пліє, права попереду; руки в підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Виконується на 2 такти.

Затакт. З демі-пліє праву ногу ковзним рухом витягнути в напрямку точки З, ліву залишити на демі-пліє, праву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — піднятися на пальці правої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючи корпус праворуч на 180°, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; ліву руку перевести в першу позицію, праву за­лишити в другій, голову повернути ліворуч.

На «і» — положення зберігається.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції, руки і голова у попередньому по­ложенні.

На «і» — ліву ногу винести в напрямку точки 3, ліву руку відкрити в другу позицію (права залишається в другій), голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз» — піднятися на пальці лівої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючи корпус праворуч на 180°, одночасно праву ногу підтягнути до лівої в п'яту позицію попереду; праву руку перевести в першу позицію, ліву за­лишити в другій, голову повернути праворуч. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 116).

На «і» — положення зберігається.

На «два» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції.

На «і» — витягнути коліна.

125

Па гліссад ан турнан ан дедан

Музичний розмір і вихідне положення, як у попередньому русі. Виконуєть­ся на 2 такти.

Затакт. З демі-пліє ліву ногу ковзним рухом витягнути в напрямку точки 7, праву залишити на демі-пліє, ліву руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — піднятися на пальці лівої ноги в напрямку витягнутого носка, повертаючись праворуч на 180°, одночасно праву ногу підтягнути до лівої в п'яту позицію попереду; праву руку перевести в першу позицію, ліву зали­шити в другій, голову повернути праворуч.

На «і» — пауза.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції, руки і голова у попередньому поло­женні.

На «і» — праву ногу винести в напрямку точки 7, праву руку відкрити в другу позицію.

2-й такт. На «раз» — піднятися на пальці правої ноги в напрямку витягну­того носка, повертаючись на 180°, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; ліву руку перевести в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ліворуч.

На «і» — положення зберігається.

На «два» — опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції.

На «і» — витягнути коліна.

126

ПРОГРАМА ЧЕТВЕРТОГО РОКУ НАВЧАННЯ

Засвоєння техніки піруету. Виконання вправ посеред залу ан турнан. Ви­вчення заносок із закінченням на одну ногу. Ознайомлення з великими стриб­ками. Робота над стійкістю на півпальцях та пальцях у великих позах. Адажіо поступово ускладнюється, до нього входять три-чотири рухи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]