Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

3. Засоби композиції

Засоби композиції дозволяють детально розробляти форму товару!

Композиційний прийом - це принцип прийому товару, що втілюється іншими засобами композиції в цілому й в окремих її елементах.

Пропорції – це засіб композиції товару, за допомогою якого досягається рівність двох відношень у вигляді математичних співвідношень (арифметичних чи геометричних). Вираження краси, узгодженості, розмірності й гармонійності товару досягається числом 1,62, що називається «золотим перерізом».

«Золотий переріз» - це ділення відрізка на дві нерівні частини таким чином, щоб весь відрізок відносився до більшої частини, як більша частина відрізка до меншої. Виражається формулою (2.1):

a : b = b : (a - b) (2.1)

Наука ще досі не може пояснити, чому поділ по «золотому перерізі» є естетично досконалим.

Масштаб – це величина, яка отримується від співставлення розмірів даного товару з величиною аналогічних товарів, які приймаються за еталон. Масштаб (М) визначають за формулою (2.2):

М = L / L ет. (2.2)

Lрозміри типових частин й елементів товару,

L ет розміри аналогічних товарів-еталонів

Характер масштабу визначається ступенем подрібненості форми товару.

Масштабність – це співрозмірність товару розмірам людини. Співрозмірність товарів з розмірами людини виражається в системі «МОДУЛОР» (розроблено французьким архітектором Ле Корбюзьє).

У «Модулорі» досягнуто взаємозв’язок між метром, футом-дюймом і розмірами тіла людини. У цій системі за основу взято зріст людини 182,9 см.

При сприйнятті різних фігур і товарів виникають оптичні ілюзії. Тому, слід корегувати форми товарів, її розміри, обриси з метою домогтися масштабності, візуально правильної побудови всіх частин і деталей товарів. Відомо, що невеликі товари повинні мати відносно великі деталі, а більші – відносно дрібні.

Масштабність товарів створюється за допомогою масштабних зв’язків, які бувають трьох форм:

  • домірність елементів товару між собою і стосовно цілого;

  • співвідношення товару й його елементів з матеріально-предметним або природним середовищем;

  • співвідношення розмірів і масштабу з людиною.

Метр у композиції товару – це багаторазове, з однаковим інтервалом повторення будь-якого елемента. Повтори залежать від різновидів елементів, їх розміру, кроку, одночасності повторюваності. У метричному повторі товарів не допускається порушення гармонії. Він використовується для досягнення естетичної виразності товару.

Ритм (з грец. «плин») – це поступова кількісна зміна в ряду елементів (наростання або зменшення чергувань). Суть ритму обумовлюється чергуванням елементів форми, повторенням, наростанням і убуванням. Закономірності формування ритму товару зумовлені повторністю форм, поділом об’ємів, площин, внутрішнього простору товару.

Товар поділяється на такі види залежно від динаміки ритму:

  • спокійний,

  • неспокійний,

  • спрямований в одну сторону,

  • спрямований по вертикалі чи горизонталі,

  • сходиться до центру.

Як засіб композиції товарів ритм використовується в художньому конструюванні й мерчандайзингу товарів тоді, коли він передбачений конструкцією і є супутником тону, кольору, елементів пластики.

Контраст – це різко виражена протилежність однорідних елементів форми в тому чи іншому співвідношенні. У мерчандайзингу контраст є ефективним способом привертання уваги до визначеного товару та підсилення його виразності. Контраст товарів та їхньої викладки може досягатися кольором, тоном, розмірами, стилем, логотипом, фірмовим брендом. За відсутності контрасту форма товару стає нудною й маловиразною.

Нюанс – це співвідношення форм, які в незначній мірі відрізняються властивостями. Нюансування товару відбувається на завершальній стадії конструювання, що робить виріб довершеним й елегантнішим. При створенні товарів нюанс виражає різну гаму варіантів найтонших відносин різних матеріалів, пластики, фактури, прийомів оздоблення, пропорцій тощо.

Колір – це один із найсуб`єктивніших засобів композиції товару, що є її доповненням і завершенням. За допомогою кольору в товарі можна виділити потрібні елементи форми або їх послабити, підпорядкувати чи об’єднати їх.

Тіні – це поєднання чергувань освітленості окремих елементів товару. Світлотіньова структура виражає цілісність конструкції, її характерність тощо.

Пластика – це плавне безперервне поєднання окремих елементів композиції товару. Вона виражає структуру, рельєфність, глибинність, насиченість товару тінями та світлом.