Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

Категорії композиції товарів:

Тектоніка – це пластична побудова форми товару у співвідношенні з його конструктивним матеріалом.

 Об’ємно-просторова структура – це естетично обміркований взаємозв’язок об’ємного товару з його внутрішнім й зовнішнім змістом.

  • Ансамбль – це структурне об’єднання, узгодженість всіх частин і цілого. Ансамбль товарів визначається як емоційно-виразний комплекс виробів, об’єднаних єдиною манерою виконання, єдиним естетичним задумом.

При проектуванні ансамблю товарів (у набори, гарнітури, комплекти тощо) слід дотримуватися його єдності й гармонії, візуально зіставляти всі елементи ансамблю. Ансамбль товарів формується на нюансі або контрасті форм (моделей), величин (розмірів) і пропорцій, кількості, кольорі, матеріалі, фактурі, оздобленні тощо в різних поєднаннях і взаємовідношеннях.

Сучасний ансамбль товарів характеризується функціональністю, динамічністю, варіантністю.

2. Властивості та якості композиції

Властивості та якості композицій товарів поділяються на головні й другорядні.

Гармонійна цілісність – відображає логіку й взаємозв’язок між конструктивним рішенням і композиційним втіленням.

Підпорядкованість елементів – це немеханічний результат конструктивних зв’язків товарів, в її основі лежать закономірності підпорядкування другорядних елементів головним.

Композиційна рівновага – це такий стан форми товару, при якому всі елементи збалансовані між собою. Залежить від розподілу основних мас композиції товару відносно центру, пов’язана із розміщенням головної й другорядної осей, з пластикою форми, кольором і світлотінню.

Симетрія – це принцип організації композиції, в якому елементи розміщені симетрично відносно площини, осі або центру. Це один з найважливіших засобів досягнення єдності й художньої виразності композиції товару в дизайнерському проектуванні.

Види симетрії товарів:

  • Дзеркальна – уявно ділиться площиною, базується на рівності двох частин фігури, розміщених одна відносно іншої, як предмет і його відображення в дзеркалі.

  • Осьова - уявно ділиться лінією, обумовлена конгруентністю, що досягається обертанням товару відносно осі, при обертанні довкола якої фігура може неодноразово суміщатися сама з собою.

  • Гвинтова – є результатом обертального руху точки або лінії навколо нерухомої осі при одночасному поступальному русі навколо неї .

Асиметрія – це принцип організації композиції, який базується на динамічній зрівноваженості елементів, на враженнях їх руху в межах цілого. При цьому в товарах вісь або площина симетрії відсутні. Робота над товаром асиметричної форми потребує розвинутої інтуїції, тонкого почуття композиційної рівноваги.

Динамічність – характеризує форму товару, активно односторонньо направлену, яка уявно врізається в простір. Якщо вона яскраво виражена, то може стати основною якісною ознакою, яка визначає композицію. Динамічність робить форму товару активною, примітною, виділяючи її поміж інших. Широко застосовується в мерчандайзингу товарів.

Статичність – це стан спокою, рівноваги, стійкість у геометричній основі товару. У статичних товарах виділяється явний центр, своєрідна вісь, навколо якої створюється форма товару. Статичність в мерчандайзингу товарів потребує врівноважених, спокійних рухів ліній і мас, чіткого поділу по вертикалі й горизонталі.

Єдність характеру – це створення єдиного сприйняття композиції товару, це сукупність індивідуальних рис, які відрізняють форми однакових товарів за призначенням і принципом конструкції товару.