Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать
  1. Формоутворювальні фактори

Декор – це сукупність елементів прикрас товару чи спорудження (фасаду, інтер`єра, екстер`єру). Декор є елементом виразності композиції, засобом об’єднання в ансамбль окремих будинків чи товар

2.2.2. Колір у дизайні. Вплив кольору на сприйняття товару План

  1. Колір та його роль у формуванні естетичних властивостей товарів

  2. Функції і символіка кольорів у системі естетичного сприйняття товарів

  3. Психологічна дія кольору на людину

  4. Практичне застосування кольорів

 Література [3, 4, 24-27]

  1. Колір та його роль у формуванні естетичних властивостей товарів

Колір розглядають на основі фізики, фізіології, медицини, психології. Колір вивчається скульпторами та архітекторами в системі культури, історії, мистецтва. Тема кольору стосується художника, дизайнера і, безперечно, товарознавця-експерта.

Перші знання з кольору людина отримує ще в дитинстві, коли спостерігає барви веселки. Саме веселка породила в народі такий вислів: „Чи Омелько жити зможе без своїх фантазій?” Розщеплення скляною призмою сонячного проміння на 7 спектральних кольорів підтверджує справедливість цих закономірностей.

Вся багатогранність кольорових рішень веселки побудована на закономірностях сприйняття людиною електромагнітних хвиль різної довжини (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, голубий, синій, фіолетовий кольори).

Колірце властивість предметів викликати глядацьке сприйняття (хвилювання, збудження, потрясіння, гармонію, спричинити катастрофу) згідно зі спектральним складом світла, що вони відбивають або випромінюють.

Око людини сприймає світлові хвилі довжиною від 380 до 760 нм.

Колір - сильний засіб впливу, який підсилюється у сукупності з іншими кольорами (категорія – обєктивно-субєктивна).

У колі кольорів між чистим жовтим і чистим червоним кольорами знаходяться жовто-червоні кольори, між чистим жовтим і чистим зеленим - жовто-зелені, між чистим червоним і чистим синім – червоно-сині (фіолетові та пурпурові), між чистим зеленим і чистим си­нім - синьо-зелені.

Із кола кольорів також визначаються пари взаємодоповнюючих кольорів. Чистий жовтий і чистий синій взаємно допов­нюються, оскільки з них оптичним змішуванням отримують ахроматичний колір (сірий), який не має відтінків ні червоного, ні синього кольорів. Взаємно доповнюються і кольори чистий червоний та чистий зелений.

У колі кольорів взаємно перпендикулярно розташовані біля головних кольорів три пари:

- родинних,

- родинно-контрастних,

- контрастних кольорів.

Кожний з родинних кольорів зв`язує один із головних кольорів.

Родинно-контрастних сполучень чотири:

☻ жовто-червоний з жовто-зеленим;

☻ синьо-червоний з синьо-зеленим;

☻ жовто-червоний з синьо-червоним;

☻ жовто-червоний з синьо-зеленим.

Контрастні кольори знаходяться в протилежних основних чвертях кола (жовто-червоні і синьо-зелені, жовто-зелені і синьо-червоні).