Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

Класифікація кольорів за психологічним впливом на людину

Стимулюючі (теплі) кольори, сприяють збудженню і діють як подразнювачі

  • Червоний (вольовий)

  • Кармін (владний)

  • Оранжевий (теплий, зручний)

  • Жовтий (контактуючий, засліплюючий)

Дезінтегруючі (холодні) кольори, які приглушують подразнення

  • Фіолетовий (заглиблений, важкий)

  • Синій (підкреслює дистанцію)

  • Світло-синій (заводить в простір, направляючий)

  • Синьо-зелений (підкреслює рух, змінність)

Пастельні (приглушують чисті кольори)

    • Рожевий (ніжний)

    • Пастельно-зелений (м’який)

    • Сірувато-голубуватий (стриманий)

Статичні кольори здатні урівноважити, заспокоїти, відволікти від збуджуючих кольорів

      • Чисто-зелений (вимогливий, освіжаючий)

      • Оливковий (заспокійливий)

      • Жовто-зелений (оновлюючий)

      • Пурпурний (вишуканий, претензійний)

Кольори глухих тонів

  • Не викликають подразнення (сірі)

  • Гасять його (білий)

  • Допомагають зосередитись (чорний)

Теплі кольори

Стабілізують подразнення, діють в’яло, інертно (охра, коричневий, темно-коричневий)

Холодні кольори

Ізолюють і подавляють подразнення (темно-сірі, чорно-сині, темно–зелено-сині)

За характером розміщення

  • Виступаючі кольори (теплі і світлі)

  • Відступаючі кольори (холодні і темні)

Дія кольору на людину залежить від поєднання кольорів, середовища, в якому вона перебуває, настрою й психічного стану. Сприйняття кольору змінюється залежно від освітлення. По-різному впливають на колір штучне та денне освітлення. Один той самий колір при зміні освітлення набуває іншого відтінку.

Колір залежить також від фактури матеріалу. Колір на глянцевій блискучій поверхні відрізняється світлотою, матових - здається темнішим.

4. Практичне застосування кольорів колір в інтер`єрі житла

Колір є важливим елементом композиції

інтер’єру житла. Можливості в галузі створення дизайну кімнати або квартири в цілому необмежені. Вміло використовуючи колірне оформлення, є можливість зорово збільшити чи зменшити розмір кімнати, підвищити естетику й художню виразність помешкання (дод. А).

Загальне правило:

чорний і білий, синій і фіолетовий кольори зорово збільшують кімнату. Червоний, жовтогарячий та жовтий допоможуть зробити велике приміщення з малою кількістю меблів меншим і затишнішим. Яскраві кольори зорово зменшують простір, темні — збільшують.

Вважається, що в кожного кольору — свій „характер”, яким багато в чому і визначається сфера його застосування. Червоний колір, наприклад, у багатьох здавна асоціюється з багатством, розкішшю. Він сприймається як символ гучного спілкування, метушні. Правильно підібрані відтінки червоного добре виглядають у холі, кухні, дитячій, вітальні. Якщо приміщення оформлене в холодних тонах, украплення червоного зроблять кімнату набагато затишнішою.

Світлі відтінки червоного кольору, якщо його не перенаситити, мобілізують і піднімають настрій людини. Вони гарні для вітальні, передпокою, приймальні в офісі.

Насичений фіолетовий колір дуже красивий, його вважають кольором творчості. Його обирають люди з нестандартним мисленням. Як правило, яскравий кольоровий фрагмент незвичайного кольору повинен бути в інтер'єрі лише один.

Жовтогарячий колір в уяві людини асоціюється з апельсином. Він символізує теплоту, бадьорість, радість.

Жовтий колір відзначається ясністю, веселістю, ніжною красою. Якщо квартира розташована з північного боку, підійдуть такі малюнки паркету, як „ясен”, „дуб”, „клен” і „вільха”. Вони створять враження „веселої”, сонячної кімнати, навіть коли насправді сонце у квартирі рідко світить.

Зелений колір діє заспокійливо. Його добре використовувати в оформленні інтер'єрів великих і світлих приміщень. В оформленні офісів дизайнери рекомендують застосовувати темні відтінки синьо-зеленого. Він скрізь гарний — у вітальні, у робочому кабінеті. Хрестоматійна «Зелена лампа» заспокоює і настроює на спілкування. А при світлі зеленого каганця у спальні дуже солодко спати. У дитячій, огорнутій м'яким зеленим світлом, діти позбуваються нічних страхів, і кімната здається загадковою, казковою.

Голубий колір - це колір неба, простору, повітря, волі. Глибокий синій колір дає відчуття спокою. Ці кольори найбажаніші для спальні.

Синій колір зараз дуже модний й широко використовується у ванних кімнатах і туалетах. Спокійне синє світло відмінно підкреслює чистий блиск білого кахлю, сантехнічного фаянсу та аксесуарів із нержавіючої сталі. Проте наші обличчя не виглядають кращими від синьої складової спектра. Тому дзеркало у ванній кімнаті повинно підсвічуватися білим розсіяним світлом від схованих світильників. У такому дзеркалі ви бачите обличчя без скорботних тіней, а це підвищує впевненість людини у собі. Плафони й абажури насиченого синього кольору категорично не можна застосовувати на кухні та в їдальні! Вони не входять до світлового спектра і підсилюють синю складову. Від цього багато продуктів виглядають малоапетитно.

Сірий колір вважається універсальним, оскільки гармоніює з усіма іншими кольорами. Сірий має безліч відтінків і є прекрасним тлом. Він спокійний, нейтральний. Але на самоті він може здаватися нудним, тому його найкраще поєднувати з іншими кольорами.

Спокійні, стримані відтінки є ідеальним фоном для коштовних речей. Наприклад, на світло-сірому фоні прекрасно виглядатимуть солідні меблі та гарна картина. Маленьку кімнату зорово можна розширити, застосовуючи світлі, але холодні кольори для оформлення стін. Світло-салатовий, срібно-сірий, світло-блакитний зорово збільшать розміри приміщення.

Головне при виборі кольору в інтер’єрі слід пам'ятати, що він повинен поєднуватися з кольором стін та оббивкою меблів.