Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

Контраст кольорів виражають:

☻ кольоровим тоном, ☻ яскравістю,

☻ насиченістю, ☻ світлотою.

У колі кольорів можна побудувати тільки 6 контрастних сполучень, тоді як родинно-контрастних і родинних пар кольорів може бути 12, на яких побудована вся палітра кольорів.

  1. Функції і символіка кольорів у системі естетичного сприйняття товарів

Символіка кольорів

З найдавніших часів людина користується „мовою” кольорів. Це знайшло відображення у міфах і легендах майже всіх народів світу.

ЧЕРВОНИЙ КОЛІР здавна вважають синонімом чогось красивого. У багатьох народів для позначення червоного кольору і чогось гарного використовують одне й те ж слово. У полінезійців „червоний” — синонім слова „коханий”. У Китаї про щиру, відверту людину кажуть „червоне серце”, а серце підступної людини називають „чорним”.

Червоний колір асоціюється з кров'ю і вогнем. Він символізує радість, красу, любов і повноту, з іншого боку, — ворожнечу, помсту, війну. Червоний колір здавна пов'язують з агресивністю і сексуальними бажаннями. У прапорі він символізує бунт, революцію, боротьбу.

У багатьох племен Африки, Америки і Австралії воїни, готуючись до бою, розфарбовували тіло й обличчя червоним кольором. Карфагенці й спартанці вбирали під час війни червоний одяг. У Давньому Китаї повстанці називали себе „червоними воїнами”, „червоними списами” тощо.

Червоне позначає також владу, велич. У Візантії лише імператриця мала право носити червоні чобітки. Імператор підписувався пурпуровим чорнилом, сидів на пурпуровому троні.

Отже, червоний - це живий, неспокійний, гарячий і найактивніший, колір сили.

БІЛИЙ КОЛІР символізує чистоту, незаплямованість, невинність, чесноти, радість. Він асоціюється з денним світлом, явним, законним, щирим.

У Стародавньому Римі білі плаття носили весталки. Ще з античних часів білий колір означав відторгненість від мирського, прагнення духовної досконалості. У християнській традиції біле споріднене з божественним. У білому вбранні зображають ангелів, святих і праведників. У деяких народів білий одяг носили царі і жерці; таке вбрання символізувало урочистість і велич. В цілому, білий - це легкий, холодний колір.

ЖОВТИЙ КОЛІР - колір золота, застиглого сонячного світла. Жінки надають перевагу жовтому кольору. Нерідко жовтий колір — ознака знатних осіб. Наприклад, монгольські лами носять жовтий одяг і підперезуються жовтим поясом.

У деяких народів Азії жовтий колір — колір жалоби, скорботи, смутку. У Європі жовтий чи жовто-чорний прапор у середні віки означав карантин, а жовтий хрест — чуму. У слов'янських народів жовтий колір вважають кольором ревнощів, зради, а в Тибеті ревнощі називають „жовтим оком”. Отже, жовтий - це збуджуючий колір, колір веселощів, тепла, щастя.

СИНІЙ КОЛІР у багатьох народів символізує небо і вічність. Він також може символізувати доброту, вірність, а в геральдиці позначає цнотливість, чесність, добру славу і вірність. «Блакитна кров» вказує на шляхетне походження; англійці називають щирого протестанта «синій».

Синій колір близький до чорного і має схожі символічні значення. Він був жалобним у Давньому Єгипті і у деяких народів Південної Африки. Французи називають жах «синім страхом». У слов'янських народів синій колір означав сум, горе, асоціювався з бісівським світом. В цілому, синій - це холодний, свіжий, прозорий колір.

ЗЕЛЕНИЙ КОЛІР - колір трави і листя; символізує юність, надію, веселощі, хоча часом і незрілість. Зелений колір діє заспокійливо, але коли його надто багато — пригнічує.

В іранців зелений колір асоціюється як з бурхливим ростом і свіжістю, так і з нещастям, смутком, скорботою, тому про нещасливу людину кажуть „зелена нога”, а про цвинтар — „зелений будинок”. У середньовічній Європі блазні носили зелений з жовтим одяг, а банкрути в Німеччині повинні були надягати зелені шапки. Отже, зелений - це спокійний і свіжий колір, створює враження м’якості, спокою, символ радості, свіжості.