Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

Принципи гармонії кольорів у товарах (дод. Б):

1. Товари доцільно поєднувати за найбільш звичною для покупця гармонією кольорів.

2. Товари за кольорами треба підбирати на основі впорядкованої системи, яка найбільш визнана і емоційно оцінена: наприклад, будь-які три кольори, що розміщені на прямій лінії, еліпсі або в колі кольорів.

3. Якщо використані дуже близькі кольори, вони починають сприйматися як один і викликають відчуття помилки. Наприклад, якщо колір упаковки близький до кольору фону, товар стає непомітним для покупця.

Для викладки товарів, при виборі яких важливою характеристикою є колір, наприклад, декоративної косметики, фарб, керамічної плитки, деяких меблів, одягу однієї моделі й одного бренду, але різних кольорів, важливо представити покупцю всю гамму кольорів та їх відтінків – від світлого до темного. Порівняти між собою два відтінки і вибрати найбільш потрібний набагато складніше, якщо ці відтінки знаходяться не поряд .

Крім того, покупець може помилитися у виборі кольору товару через рефлекси. Викладення товару за принципом палітри, істотно знижує навантаження на продавців і випадки незадоволеності придбанням товару у покупців (дод. В). Така викладка товарів допомагає покупцям здійснювати усвідомлений вибір серед продукції різних марок. При цьому, економиться час для вивчення споживних властивостей та умов експлуатації товарів.

За допомогою кольорів у стандартах мерчандайзингу, наприклад, при оформленні торгового залу, викладці товарів можна добитися максимального розкриття споживних властивостей й привабливості товарів

2.3. КОМПОЗИЦІЯ ТОВАРІВ

МЕТА: вивчити образність та цілісність композиції товарів, її властивості, якості та засоби

План

  1. Види композиції товарів

  2. Властивості та якості композиції

  3. Засоби композиції

  4. Орнамент та його роль в композиції товарів

 Література [3-5, 14, 18, 19]

1. Види композиції товарів

Слово «композиція» (з лат.) –

твір, складання, поєднання, зв'язок, побудова, структура

Композиція це закономірність розподілу елементів форми, кольору, які підкреслюють гармонію та образність виробу

Мета композиції – це не лише створення функціонально, технічно і технологічно досконалого товару, але й формування на цій основі його естетичних якостей – краси, відповідності частин і цілого.

  • Площинна композиція – поєднання елементів, які можуть вимірюватися в двох напрямках: вертикальному й горизонтальному, має абсолютно плоску форму товару.

  • Об’ємна композиція – використовує три виміри: висоту, ширину й глибину, товари мають відносно замкнуту форму поверхні, оглядаються з трьох боків. Поділяється на три різновиди (дод. Д):

  • об’ємно-фронтальна композиція має обмежену частину площини чи поверхні, на якій на різних рівнях розміщуються об’ємні деталі,

  • об’ємно-просторова композиція складається із пов’язаних між собою елементів,

  • глибинно-просторова композиція складається із матеріальних предметів, об’ємів, поверхонь, простору, а також інтервалів між ними.