Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ. Опорн. ест.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
945.66 Кб
Скачать

Колір й етикетка

Для дизайну етикетки колір є одним з найважливіших,

потужних та активних елементів композиції. Він здатний

змінювати уявлення про форму предмета, його якість, смак.

В етикетці колір завжди пов'язаний з її формою. Він може виражатися в кольорових малюнках, фотографіях, шрифтах. За багатьма кольорами закріпилися певні асоціації, в пакуванні вони стали предметними.

Кожний колір активно діє на людину, викликаючи:

        • фізичні аналогії: мокрий, сухий, чистий, брудний, теплий, холодний;

        • вагові та просторові аналогії: тяжкий, легкий, близький, далекий;

        • кольоромузичні асоціації;

        • смакові асоціації.

Відповідними кольорами кодують певні категорії й товарні сорти харчових продуктів: морепродукти - синій колір, овочі — зелений, жовтий, червоний кольори, м'ясопродукти - червоний.

Червоний колір в етикетці традиційно харчовий; він може вказувати на рівні смаку від солодкого „цукеркового” до гострого „кетчупного” та міцного „тютюнового” присмаку. Все залежить від відтінку кольору.

Зелений колір широко використовують в молочній промисловості як індикатор біопродукту (пляшка для кефіру з зеленою кришкою з фольги). Аналогія — кислий смак — зелений колір. Використання зеленого в оформленні жувальної гумки вказує на ментоловий свіжий смак.

Жовтий колір символізує продукт „смачний”, „хлібний”, „яєчний”. Жовто-лимонний — „кислий”, „гострий”, „солоний” і „хімічний”.

Кольори можуть впливати один на одного, утворюючи нові контрасти, та змінюватися при цьому. Так, в оформленні етикетки наявність золотого кольору вважається символом високої якості, але надмір золотих прикрас, шрифтів часто робить продукт, навпаки, дешевим.

Потрібно пам’ятати про світло, під яке потрапляє етикетка в торговому залі, на прилавки магазину. Наприклад, червоний колір при електричному освітленні змінюється по кольоровому тону, стає більш насиченим та яскравим, а по світлості — світлішим. Жовтий - біліє та світлішає, зелений - жовтіє та світлішає, голубий - зеленіє та темнішає, синій - втрачає яскравість і темнішає.

Колір підтримує образ етикетки, забезпечує маркетинг товарів. Обираючи колір етикетки для товарів, призначених людям середнього віку, переважно з вищою освітою (наприклад, кишенькового перекладача або електронної записної книжки), варто пам'ятати, що ця група надає перевагу в основному холодним кольорам: сірому, синьому, синьо-зеленому. Менш освічені шари населення та діти люблять яскраві і теплі відтінки: малиновий, жовтий, червоний. Важливу роль відіграє географічне положення країни, де проживають люди. Холодний колір етикетки підійде для країн Балтії, Скандинавії, однак в Африці, Латинській Америці більше підійдуть комбінації з теплими кольорами.

Важливо знайти правильне сполучення кольорів етикетки для кожного конкретного продукту, тобто відповідність кольору і смаку. Наприклад, при розробці пакування для чаю, кави, шоколаду можна використовувати комбінації червоного і коричневого.

Кожен колір має свій „запах”. Дуже важливо, щоб „запах” пакування парфумерії чи косметики відповідав запаху парфумів.