Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KAKAShKI (1).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
884.69 Кб
Скачать

18. Особистість в системі соц.Звязків

З'ясування місця і ролі особистості в системі соціальних спільнот, на думку О.Якуби, можливе через розкриття поняття «соціальний статус». Соціальний статус особистості — це її позиція в соціальній системі, пов'язана з приналежністю до певної соціальної групи чи спільноти, аналізом її соціальних ролей та якістю і ступенем їх виконання. Соціальний статус охоплює узагальнюючу характеристику становища індивіда в суспільстві: професію, кваліфікацію, характер реально виконуваної праці, посаду, матеріальне становище, політичний вплив, партійну і профспілкову приналежність, ділові стосунки, національність, релігійність, вік, сімейне становище, родинні зв'язки, — тобто все те, що Р.Мертон називає «статусним набором». В соціології вирізняються соціальні статуси привласнені, або одержані незалежно від суб'єкта, найчастіше від народження (раса, стать, вік, національність), і досягнуті, або надбані власними зусиллями індивіда (сімейне становище, партійна заангажованість, входження до певної громадської організації, профспілки, тощо).

Соціальна роль — це очікувана типова поведінка людини, пов'язана з її соціальним статусом. Людина в суспільному житті, як правило, виконує декілька соціальних ролей, які утворюють, згідно термінології Р.Мертона, «рольовий набір». Соціальні ролі конкретної людини-особистості можуть закріплюватись формально (через посередництво закону чи іншого правового акту) або носити неформальний характер (наприклад, моральні норми поведінки в тому чи іншому суспільстві).

Одна з перших спроб систематизації соціальних ролей належить Т.Парсонсу. На його думку, кожну роль можна описати, п’ятьма основними характеристиками:

• емоційною (одна роль вимагає емоційної стриманості, інша — цілковитої розкутості);

• способом одержання (одні притаманні особистості органічно, інші виборюються нею);

• масштабом (декотрі ролі сформульовані і суворо обмежені, а деякі нечіткі й розмиті);

• ступенем формалізації (дія згідно жорстко встановлених правил і приписів або довільна дія);

• характером і скеруванням мотивів (орієнтованих на особистий прибуток або на загальне благо).

19. Представництво інтересів клієнта та направлення до соц.Служб

Соціальний супровід – кваліфікована діяльність з управління ситуацією та ресурсами, спрямована на допомогу особі у розв’язанні її власних проблем.

Надається особам, які тимчасово опинилися у складній життєвій ситуації, не можуть подолати її самостійно і потребують професійної допомоги у плануванні та скеруванні власних дій. Послуги соціального супроводу передбачають визначення потреб особи чи сім’ї, складання індивідуального плану допомоги, залучення відповідних фахівців та координацію їхньої діяльності, мобілізацію ресурсів громади, представництво інтересів клієнта, направлення до служб та закладів, консультування та надання інформації, психологічну підтримку, моніторинг виконання індивідуального плану допомоги, підготовку клієнта та його оточення до виходу зі складної життєвої ситуації.

До послуг соціального супроводу належить: супровід прийомних сімей, сімей, які опинилися у складній життєвій ситуації, післякризовий супровід, соціальний супровід звільнених з місць позбавлення волі та умовно засуджених (служби „пробації”), супровід випускників інтернатних закладів тощо.

Інформаційно-довідкові - надання інформації щодо наявних соціальних служб, послуг, видів допомоги, засобів реабілітації, умов їх отримання тощо. Надаються з метою полегшення доступу до наявних соціальних послуг у громаді та допомоги у виборі необхідної допомоги. Послуги можуть надаватися фахівцями спеціалізованих довідкових служб, гарячих ліній, ресурсних центрів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]