Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KAKAShKI (1).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
884.69 Кб
Скачать

16. Увага властивості уваги

Увага - це психічний стан, який характеризує інтенсивність пізнавальної діяльності що виражається в її зосередженості на вузькому участку.

Увага - форма психічної діяльності людини, що виявляється в спрямованості і зосередженості її свідомості на певних об'єктах, які мають постійне або ситуативне значення. Увага не вважається психічним процесом. Це психічний стан особистості, що виявляється в зосередженості на будь-чому. Цей стан характеризує умови протікання будь-якого пізнавального процесу.

Властивості уваги:

Зосередження уваги – це головна її особливість. Вона виявляється в мірі інтенсивності зосередженості на предметі розумової або фізичної діяльності.

Стійкість уваги – характеризується тривалістю зосередження на об`єктах діяльності. Стійкість, як і зосередженість, залежить від сили або інтенсивності збудження, що забезпечується і силою впливу об’єтів діяльності, і індивідуальними можливостями особистості, важливістю для неї діяльності, зацікавленням нею.

Переключення уваги – навмисне перенесення уваги з одного предмета на інший, якщо цього вимагає діяльність.

Обсяг уваги – це така кількість об’єктів, які можуть бути охоплені увагою і сприйняті в найкоротший час. За цією ознакою увага може бути вузькою та широкою. Існує певна закономірність, згідно з якою людина може тримати в полі своєї уваги 5 – 9 об’єктів.

18. Психологічний аналіз діяльності

Діяльність - категорія соціальна, вона носить громадський характер.

Тваринам доступна лише життєдіяльність, що виявляється як біологічнупристосування організму до вимог навколишнього середовища.

Людська діяльність за своєю сутністю є соціальною. Вона сформувалася історично, в процесі праці. Людина не лише пристосовується до умов життя, а й активно змінює їх відповідно до своїх людських потреб, що виникли й розвинулися історично. Діяльність людини свідома та цілеспрямована.

Особистість як суб'єкт діяльності, задовольняючи власні потреби, взаємодіє з середовищем, ставить перед собою певну мету, мотивує її, добирає засоби для її здійснення, виявляє фізичну й розумову активність, досягаючи поставленої мети.

Свідомий характер людської діяльності виявляється в її плануванні, в передбаченні результатів, регуляції дій, у прагненні до її вдосконалення.

Отже, діяльність людини - це свідома активність, яка виявляється системою дій, спрямованих на досягнення мети.

Для людини характерне свідоме виділення себе з природи. Він ставитьперед собою цілі, усвідомлює мотиви, які спонукають його до активності.

Отже, ще раз виділимо головні відмінності діяльності людини від активності тварин:

1. Діяльність людини носить продуктивний, творчий характер. Активність тварини має споживчу основу, вона в результаті нічого нового в порівнянні з тим, що дано природою, не робить і не створює.

2. Діяльність людини пов‘язана із предметами матеріальної й духовної культури, які використаються їм або як інструменти, або як предмети задоволення потреб, або як засоби власного розвитку. Для тварин людські знаряддя й засоби задоволення потреб як такі не існують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]