Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KAKAShKI (1).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
884.69 Кб
Скачать

15. Основні напрями діяльності соціального педагога в пенітенціарних установах для неповнолітніх

Однією з функцій соціального працівника в пенітенціарній сфері для неповнолітніх є правова підтримка засуджених. Це в першу чергу:

- Надання інформації неповнолітнім засудженим про їх права і обов'язки;

- Захист прав ув'язнених;

- Надання консультацій з правових питань;

- Нагляд за дотриманням прав ув'язнених як адміністрацією і педагогічним колективом, так і іншими ув'язненими.

- Проведення бесід і лекцій стосовно правового виховання - Консультації юриста.

Також соціальний працівник може здійснювати зв'язок між батьками та родичами ув'язненого і самим ув'язненим, стежити за безперешкодним

відправленням кореспонденції засудженому і ним самим, допомагати засудженому в регулюванні фінансових питань, а також питань пов'язаних з відправленням релігійного вірування засудженого.

Переконання як метод впливу на свідомість засудженого має на меті сформувати у особистості систему світоглядних, морально-правових, професійних, естетичних та інших цілей і цінностей, маючи на увазі, щоб вони були не лише зрозумілими і засвоєними засудженими, а глибоко сприйнятими ними як особистісні, власні цінності. Лише на цій основі вони зможуть стати мотивами вчинків і діяльності, внутрішніми регуляторами соціальної поведінки.

Застосовуючи метод переконання, слід звертати увагу на такі моменти, як активізація самостійного мислення співрозмовника, спростування помилкових позицій, псевдо-авторитетів, конкретний наочний показ не-гативних наслідків для особистості та її референтної групи певної поведінки, її психологічної недоцільності та ін.

Педагогічні умови ефективного застосування методу переконання:

- особистий авторитет співробітників серед ув'язнених;

- особиста переконаність вихователя в тому, в чому він має переконати ув'язненого;

-володіння вихователем методикою переконання, вміння доводити свою правоту, слухати іншу людину (методика активного вислуховування), загальна і конкретна (фахова) ерудиція, такі особистісні якості, як тактовність, витримка, терплячість і наполегливість;

- взаємна довіра співбесідників, психологічний контакт між ними;

- вміння врахувати конкретний емоційний стан засудженого, його індивідуальні особливості;

- відвертість розмови, правдивість тих фактів та аргументів, які використовуються з метою переконання.

16. Формування соціальної компетентность у дітей в умовах інтернатного закладу

Развиваясь, ребенок становится субъектом социальных отношений, способным оказывать воздействие на другого человека, но и по средствам рефлексии, ребенок может воздействовать и на себя как социальный объект

Проблемно стоит вопрос о формировании социальной компетентности у детей-сирот и детей, оставшихся без попечения родителей. Дети, оставшиеся сиротами на этапе раннего детства, не имели опыта семейных отношений, не ощущали заботы о себе, не говоря уже об учете их интересов, чувств и желаний, всё это невозможно осуществить в полной мере в детских домах. Но и дети, оставшиеся без попечения родителей в более позднем возрасте, мало отличаются от первых. Как правило, родители таких детей – пьющие, не работающие, или как их называют социальные службы – «социально опасные родители». В таких семьях дети не получали опыта и умения заботиться о других, учитывать интересы других. Наоборот, здесь они обучались неуважению к личным правам и интересам, воровству и хамству.

Конечно, возлагаются надежды на детские дома, ожидается, что педагогические коллективы этих учреждений смогут восполнить пробел в формировании социальной компетентности. Но чаще всего эти надежды не оправдываются, так как система общественного воспитания, как указывалось в начале работы, не может восполнить отсутствие эмоционального контакта с семьей. Здесь, как может показаться, образуется замкнутый круг, безвыходная ситуация. Но выход всегда есть, по крайней мере, всегда стоит его искать. эффективным и результативным способом формирования социальной компетентности у детей–сирот подросткового возраста является работа с ними через групповые тренинги, так как только при групповой работе ребенок, подросток может получить так необходимую для него эмоциональную поддержку сверстников и взрослых. Именно поэтому было принято решение провести эксперимент по формированию социальной компетентности у подростков, обучающихся в детском доме через внедрение тренинга и использование тренинговых методов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]