Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KAKAShKI (1).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
884.69 Кб
Скачать

10.Планування, контроль і звітність у р. С.П.

Цель планирования работы социального педагога - координация действий с администрацией и педагогическим коллективом с одной стороны, и с коллективом учащихся, родителей, общественными структурами - с другой; установление сроков реализации решений; уточнение приоритетных направлений, решений, этапов деятельности.

В деятельности социального педагога используются различные формы планов:

• план годовой или на полугодие, в образовательном учреждении выступающий как часть плана работы школы (перспективный план); возможно планирование и на более длительный срок;

• план работы на более короткий срок, как правило, на четверть, месяц, неделю (календарный план); формой представления такого плана выступают циклограммы, планы-графики и планы-сетки;

• план проведения конкретных акций, форм работы, планирование деятельности в отношении конкретных проблем, конкретных подопечных.

Перспективный план отражает цели и движение к ним на ближайшее будущее. Он выстраивается на основе анализа прошлого с учетом настоящего состояния дел.

Отчетность может включать следующие блоки информации:

• о числе выявленных в микрорайоне образовательного учреждения детей, оставшихся без попечения родителей, и их устройстве на дальнейшее воспитание;

• о выполненной работе по охране детства за истекший календарный год;

• об успеваемости и здоровье подопечных детей;

• об оздоровлении и летнем отдыхе учащихся, проживающих в семьях опекунов;

• об оказании материальной помощи несовершеннолетним;

• о продолжении обучения или выпуске из школы учащихся, оставшихся без родителей, в том числе имеющих опекуном (попечителей).

11.Моделі с.Р.

Соціально-радикальна модель

В її основі лежать моделі захисту і «наділення повноваженнями», «соціальної адвокатури», розвитку самосвідомості представників різних соціальних груп. Вона розвивається як частина руху за права людини (боротьба з дискримінацією за расовими ознаками, національними забобонами, проти приміщення людей на тривалий термін до установ різного типу, в тому числі злочинців), так як відповідальність за соціальні зміни в цьому випадку ніби перекладається на самого клієнта, відновлюючого свій життєвий потенціал за допомогою соціального працівника.

Марксистська модель

В основі марксистської моделі соціальної практики лежить розуміння діяльності соціального працівника як сили, що сприяє здійсненню спільних колективних дій, спрямованих на підйом самосвідомості і здійснення змін у суспільстві

Психолого-орієнтовані моделі соціальної роботи

Ці теорії отримують поширення у зв'язку з тим, що її сучасна стратегія орієнтує соціальних працівників на те, щоб допомогти клієнтам оптимізувати власні зусилля по зміні ситуації, що виникла на особистісному чи соціальному рівнях

Екзистенціальна модель

В основу даної моделі соціальної роботи, що спирається на екзистенціальний і феноменологічний підходи, покладено принцип, який полягає в тому, що при аналізі поведінки клієнта необхідно брати до уваги те, як він сприймає та інтерпретує свої уявлення про навколишній його світі, як оцінює свій соціальний статус.

Гуманістична модель

Одним з основних принципів гуманістичної моделі соціальної роботи є прагнення соціальних працівників допомогти клієнтам на основі самопізнання і розуміння значимості своєї особистості зрозуміти самих себе і характер впливу на них навколишнього світу.

Біхевіористська модель соціальної роботи зосереджується на поведінці, яку можна спостерігати. Вважається нерозумним використовувати приховані думки чи припущення про структури розуму, тому що вони не можуть бути незалежно чи об'єктивно перевірені.

Біхевіористська соціальна робота побудована з урахуванням класичного принципу "стимуляції". Визначаються бажані види поведінки, після чого планується оцінка і втручання. Враховується реакція людини на певні стимули, в залежності від чого її вчинки коригуються.

Труднощі в такому напрямку роботи теж є, тому що соціальний педагог може стикатися з немотивованою, необумовленою поведінкою людини. Тоді майже неможливо знайти рішення проблеми в рамках біхевіористського підходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]