Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

5. Зміст понять: людина, особистість. Розвиток, формування особистості. Аналіз сучасних теорій розвитку особ-ті.

Людина народжена на світ як біологічна істота, як представник тваринного світу. Людина-це синтез, поєднання двох ліній: біологічн. і соціальн.

Людина – жива істота, яка володіє:

  • специфічною тілесною організацією та прямоходінням;

  • даром мислення та мови, які обум-ть її здатність пізнавати як зовн-ній так і внут-ній світ;

  • здатність до праці.

  • Психіка людини – 2 системи: свідомість (відрізняє людину від тварин, відображаючи оточую-й світ в її мозку, складає основу того, що робить її особистістю) + емоції (роблять її індивідуальністю).

Індивід – людина, як цілісна істота, неповторний представник роду з її особливими психофізіологічними властивостями.

ЩОБ СТАТИ ОСОБИСТІСТЮ (Стає особистістю тільки перебуваючи у суспільстві):

  • потрібно досягти відпов-го психол-го роз-ку;

  • вміти сприймати себе як єдине ціле, що відріз-ся від інших людей;

  • здатність усвідомлювати і обдумувати свої вчинки, відповідати за них.

Поняття особистість характеризує суспільну сутність людей. Особистістю не народжуються, особистістю стають. Коли людина стає особистістю? Відповісти на це питання однозначно не можливо. За визначенням Рубінштейна особистість хар-ся таким рівнем психічного розвитку, який дозволяє свідомо керувати своєю поведінкою і діяльністю.

Особистість (діяльнісна х-ка (сильна, незалежна, енергійна…)– це людина, соціальний індивід, що поєднує в собі риси загальнолюдського, суспільно значущого, індивідуально неповторного.

Індивідуальність (якісна х-ка (яскрава, творча, неповторна) – це цілісна х-ка окремої людини, своєрідної, оригінальної в емоційному та психічному планах.

Розвиток - перехід із одного стану в інший більш досконалий. Розвиток людини – це процес становлення особистості, вдосконалення її фізичних і духовних сил під керівництвом завнішніх і внутрішніх, керованих і некерованих чинників (важливіші – це навчання і виховання). Розвиток у напрямах:

а) анатомо-фізіологічному (збільш. І розвиток кісткової та м’язової систем, внутр.органів, нервов.системи);

б) психічний – розумовий розвиток, формування психічних рис;

в) соціальний – набуття соц-х якостей, не обхід-х у суспільстві.

Формування особистості – процес становлення особ-ті як соціальної істоти, як суб’єкта діяльності, члена сусп-ва, громадянина. Відбувається в рез-ті розвитку і вих.-ня. (термін ввів Макаренко) - означає за словником Ушинського - надавати чому-небудь форму, закінченість, це є результатом процесу розвитку.

Існує 4 наукові теорії біогенетична, соціогенетична, теорія взаємодії факторів розвитку особистості.

Біогенетична (перевага спадковості пояснює розвиток, як розгортання успадкованої програми запрограмованої генетичним кодом. Представником був З.Фрейд. В основі розвитку людини лежать біологічні процеси, провідний -статевий процес Розрізняють 4 етапи розвитку людини: раннє дитинство до 4 років), дитинство 5-7 років), отроцтво 8-12 років, юність 13-24 років. Соціогенетична визначає розвиток дитини соціальним походженням, приналежністю до того чи іншого соц-го середовища. Ця теорія в свою чергу поділяється на біхевіористичну (розвиток дитини - це поступове нагромадження досвіду, знань, вмінь і навичок), культурно-історичну. Теорія взаємодії факторів розвитку особистості розглядає розвиток особистості в поєднанні 3-х факторів: біологічний фактор, соціальний фактор, виховання.

6. ВІКОВІ ЕТАПИ В РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ. ВИДАТНІ ПЕДАГОГИ ПРО ВІКОВУ ПЕРІОДИЗАЦІЮ. АКСЕЛЕРАЦІЯ.

З віком пов'язаний характер діяльності людини, особливості його мислення, коло його запитів, інтересів, соціальних проявлень. Кожному віку притаманні свої можливості та обмеження у розвитку

Вікова періодизація – поділ цілісного життєвого циклу на вікові відрізки (періоди), що вимірюються роками

Розвиток мислення і пам'яті найбільш інтенсивно проходить у дитячі та юнацькі роки.

Вікова періодизація:

Аристотель (грец.філос.): 3 періоди – кожен по 7 років (рослинний, тваринний, розумний).

Я.А.Коменський. В основному поклав ті особливості в формуванні особливості, які пов'язані з шкільшим вихованням: в дитинстві (до 6 років) відбувається розвиток зовнішніх чуттів (органів чуттів); в отроцтві (6-12 років) розвиваються внутрішні чуття (уява, пам’ять, тобто психічні процеси); в юності (12-18 років) розвивається мислення і здібність до суджень; в період змужнілості (18-24 роки) розвивається воля. Для кожного із цих вікових періодів він намічає особливий ступінь виникнення: материнську школу, школу рідної мови, латинську школу і гімназію, академію. Для кожного ступеня розробив зміст освіти.

Ж.Ж.Русо : до 2 років відбув. фіз.-й розвиток, необхідне фізичне виховання за принципом „природних наслідків” (привчати до холоду, голоду, спраги та ін.); від 2 до 12 р. характеризує як „сон розуму”, розвиваються лише органи зовнішніх чуттів, тому продовжуючи фізичне виховання, необхідно ввести трудове за принципом „дисципліни природних наслідків” (вимірюйте, рахуйте, зважуйте); в 12-15 років розвиваються психічні процеси, отже, необхідне розумове виховання поряд з трудовим; в період „бурь і пристрастей” (15-18 років) слід займатися моральним і статевим вихованням. Зрозуміло, що Ж.Ж.Русо явно перебільшує роль біологічного фактору, а також намагається „приписати” кожному з етапів свій вид виховання.

К.Д.Ушинський виділив три головних періоди: від 3 до 6 або 7 років – власне дитинство або дошкільний період; від 6 або7 років до14 або 15 років – отроцтво або навчальний період; від 16 до 22-23 років – юність. Кожен з цих періодів він характеризував з точки зору розвитку механічної пам’яті, уяви і розуму.

В сучасній віковій психології і в педагогіці прийнята наступна вікова періодизація:

  1. від народження до 1 року - період новонародженого;

  2. 2-3 роки раннє дитинство

  3. 3-5 років предшкідьний вік

  4. 5-6 років дошкільний вік

  5. 6-10 років: молодший шкільний вік

  6. 11-15 років підлітковий вік

7. І період – 15-17 років; ІІ період – 17-21 рік: юність

Акселерація - прискорений індивід-й розвиток, за якого соредньофізіологічні та психофізіологічні константи дитини або підлітка випереджають оптимальні.

Теорії виникнення акселерації: 1. Геліогена теорія – вплив сонячного випромінення – стимул рісту. 2. Гетерозії - різкі соціальні зміни, що спричин-ть руйнування соц-х, реліг-х, націон-х і кастових кордонів, зумов-ть укладання міжнац-х шлюбів.3. Урбанізації – роз-т міст і переселення сільськ.населення прискорює статевий роз-к.4. Нітритивна теорія – як рез-т поліпшення, вітамінізації харчування. 5. Опромінювання – поширення рентгенівських пристроїв, атомна енергетика, випроб-я ядерної зброї – фони випромін-я які стимул. поділ клітин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]