Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshura_2009_doc.doc Педагогика ответы.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
625.66 Кб
Скачать

3. Сутність та особливості національної системи виховання, її зародження, становлення та розвиток.

Національне виховання – це виховання на основі культури народу, його нац-го духу, буття, яке базується на принципах природовідп-ті, етнізації культуровідпов-ті. Національна система вих-ння (НСВ) – це історично обумовлена і створена самим народом система ідей, поглядів переконань, ідеалів, традицій, звичаїв, обрядів та інших форм соціальної практики, спрямована на організацію життєдіяльності підростаючих поколінь.

Українська система виховання складається із чітко виражених двох підсистем:

1. Національних (народних) ідей, традицій, звичаїв та ін. засобів виховання, створених на основі народної педагогіки.

2. Державна підсистема навчально-вих-х закладів та установ, що створює таку державну систему вих.-ння, яка потребує бути в повній гармонії з першою – укр.-ю етнопедагогікою.

НСВ ґрунтується на засадах родинного виховання, народної педагогіки, наукової пед-ї думки, що увібрали у себе надбання нац-ї вих-ї мудрості, досягнення світової куль-ри. Як і всі інші народи, укр..народ має свою історію, свої погляди на сис-му вих.-ня.

Етапи розвитку національної системи виховання:

1). Дохристиянський період - спеціальних шкіл не було. Виховання у процесі пращі хлопці - полювання, дівчата – збиральництво. Безпорядні шлюбні відносини.

2). Київська Русь - феодальна держава. (2 періоди: Поява духовного слова. Прийняття християнства). З прийняттям християнства розвивались ринкові відносини З'являється мережі різних шкіл.

3). Період Україн.Відродження 14-17ст. - розквіт національної системи виховання. Широка мережа шкіл. Декілька етапів навчання: сім'я, школа, вузи. З'являються перші ВУЗи: Києво-Могилянська Академія 1616р..). Львівській університет(166І р..). Братські школи - основна мета протистояти польським католицьким школам. Були рукописні азбуковники, словники. Перший друкований слов'янський буквар наприкінці 16 ст., 44 монастиря. Багато церквей. Біля них школи.

4). 17-19 от., - спадок. Річ Посполита. Росія. Кримський Хан - Україна під їх гнітом.

5). 20-те ст., - революція 17 р. Національна система виховання набула процвітання. Радянська влада піклується про сиріт, багатодітних сімей. Негативне: все суспільне, сім'я не може виховувати дитину в дусі суспільства.

6). 1991 р. - Незалежна Україна - склалися всі умови для розвитку педагогіки.

Державна Національна програма «Освіта» (Україна ХХІ ст.) у своєму змісті має розділ «Національне виховання» де зазначається, що НВ в укр.державі має бути спрямоване на форм-ня у молоді та дітей світогляд-ї свід-ті, ідей, поглядів, переконань, ідеалів, традицій, звичаїв… (Див програму.)

4. МЕТОДОДОЛОГІЯ ТА МЕТОДИ НАУК.-ПЕД-Х ДОСЛІДЖЕНЬ. РОЛЬ ЦИХ МЕТОДІВ У ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА.

Методологія науки – вчення про принципи, форми ф методи наукового пізнання.

Методологія - це набір мет-в досл-нь. або осносні філософські ідеї, які лежать в основі досл-ня сусп-х та природних явиш і вирішальним чином впливають на теор-ну інтерпретацію. Метод - це спосіб досл-ня. Методолог основа є багаторівневою сис-ю, яку утв-ть: 1.Філософська методол-я, що виражає світоглядну інтерпретацію наук-то мислення у відображенні картини світу. 2. Опора на заг.-наукові принципи, форми, підходи до відображення дійсності. З. Конкретна наукова методологія. 4 Дисциплінарна методол-я (стосується частини науки) 5.Метод-я міждисциплінарних досл-нь.

Метод науково-пед-го досл-ня шлях вивч-ня і опанув-ня складними психолого-педаго-ми процесами формув-ня особистості, встановлення об'єктивної закономірності вих-ня і навч-ня. Методи:

  1. Метод пед-го спостереження – спец. організуване вивч-ня якого-небудь пед.явища, в процесі якого дослідник веде записи: (пряме і опосередковане, відкрите, і закрите, і самоспостереж.). Потрібно мати його план, визначити термін, фіксувати рез-тат. повинно бути систематичним

  2. Бесіда - мета - більш детальне вияснення того, за ким здійснюється спостереж. Необхідно мати осн-ні і додаткові запит-ня. Хід запис-ся.

3) Інтерв'ю - різновид бесіди (запитання у певній послідовності, рез-ти строго фіксуються)

4) Анкетування масовий відбір матеріалу за допомогою письмових відповідей на пит-ня. Дає змогу підвищити об'єктивність інформації.

Види анкет:

  • відкриті - передбачають довільну відповідь

  • закриті пропонуються варіанти відповідей

  • напіввідкриті - можливість висловити свою думку

  • полярні — відповідь типу "так", "ні".

  1. Тестування серія запитань, які потребують короткої відповіді. За їх допомогою можна швидко отримати масовий дослідницький матеріал, зручний для контролю за якістю знань.

  2. Моделювання створення штучної ситуації, в якій необхідне матем-не описання моделі. Потім модель переносять в реальну ситуацію по аналогії.

  3. Експеримент науково поставлений дослід організації пед. процесу в точно врахованих умовах. Якщо учні знають, що з ними проводять експеримент, то це лабораторний експеримент, якщо не знають природній (звичайний). Рез-т часто оформляють у вигляді таблиці, діаграми.

  4. Мет вивчення шк-х документів та учнівських робіт: особові справи, класні журнали, контр роботи, зошити. Шк. документація дає змогу скласти уяву про стан навч-вих-ї роботи в школі.

10)Метод рейтингу - оцінка окремих сторін діяльності: Метод соціометрії -вивч-ня структури і стилю взаємин колективу;

11) Метод аналізу результатів діяльності учнів (успішності, викон.громад.доручень, участі в конкурсах).

Методологічні основи в педагогіці є: І Діалектично-історичний матеріалізм; 2. Теорія пізнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]