Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Вивчаючи зміст політичного вчення Платона, зверніть увагу на його тезу про те, що основною ідеєю будь-якої держави є ідея справедливості, створення ідеального політичного ладу на чолі з обраними мудрецями. Під час аналізу політичної концепції Аристотеля студенту слід усвідомити сутність його положення про природне походження держави, про людину як політичну істоту. Розглядаючи питання про римське право й політику, студент має звернути увагу на зміст політичної доктрини Полібія, який вбачав успіх Риму в поєднанні трьох державних форм правління (царської, аристократичної, демократичної), та Цицерона, який виступав противником повновладдя окремих осіб у республіці, зокрема, проти монополізації влади.

Готуючись до відповіді на третє питання, студенту необхідно усвідомити, що ідеї доби Відродження, які набули широкого розповсюдження в країнах Західної Європи в ХІV-ХVІ ст., сприяли руйнуванню фєодально-релігійних уявлень і об'єктивно відповідали потребам буржуазного суспільства, що зароджувалося. Студент повинен пам'ятати, що Н. Макіавеллі запроваджує світський погляд на політику, державу, розуміючи їх як творіння рук людини, та на результат боротьби соціальних сил.

Готуючись до відповіді на четверте питання, студент має усвідомити, чому Запорізька Січ була християнською, демократичною республікою, на яких соціально-економічних, політичних, духовних засадах вона базувалася, а також основні напрямки розвитку революційно-демократичних ідей та осмислити місце й роль Кирило-Мефодіївського товариства як виразника ідеології антикріпосницького, національно-визвольного руху народних мас України. Студенту треба опрацювати зміст теорії національного самовизначення М. Грушевського, державницької ідеї В. Винниченка, погляди та шляхи створення самостійної України Д.Донцова, усвідомити місце й роль В. Липинського в розвитку української політології як науки.

Рекомендована література: [46; 85; 123; 135; 185; 224; 247; 251; 252; 263; 287; 294;340;341]

Тема 3 політична влада

План семінарського заняття (2 год)

1 Влада як соціальний феномен. Ресурси влади. Класифікація влади.

2 Сутність політичної влади, її структура і функції.

3 Політичний режим, його сутність та типологія. Політична опозиція. Політичний екстремізм.

Питання для дискусії

1 Чи може політична влада бути нелегітимною?

2 Чи можливе існування суспільства без влади?

Теми рефератів

1 Проблеми демократизації влади в Україні на сучасному етапі.

2 Природа тоталітарної влади.

3 Категорії влади й волі в працях Ф. Ніцше та М. Вебера.

Завдання для самостійної роботи

1 Спираючись на програмні документи кількох різних політичних партій в Україні, проаналізуйте їхнє розуміння мети, форм і змісту політичної влади в Україні.

2 Складіть схему за такими параметрами: влада державна і влада політична, спільне й відмінне.

3 Назвіть і коротко охарактеризуйте основні риси політичної та державної влади в умовах тоталітаризму.

Методичні вказівки

Під час підготовки до семінарського заняття студенти повинні опрацювати та законспектувати основний теоретичний матеріал з даної теми, що включає розкриття таких питань: сутність політичної влади, її структура, функції, ресурси, проблеми її легітимності; політичний режим, його сутність та типологія.

У власні політологічні словники потрібно занести визначення запропонованих понять, ключовими серед яких є: політична влада, державна влада, принципи влади, інституціоналізація влади.

Підчас підготовки рефератів необхідно використати матеріал поданої нижче літератури, що містить у собі підручники, наукові статті, монографії, науково-пізнавальні твори.

Для самостійної роботи пропонується на основі різних варіантів структури політичної влади скласти таку схему, яка включала б основні елементи, вимагається вміння розрізняти різні види влади та їх характерні риси в різних політичних режимах.

Орієнтуючись на запитання для дискусії, студенти повинні розробити систему доказів для відстоювання власної позиції щодо необхідності існування влади, її легітимності, нелегітимності, причин появи криз політичної влади та аналітичної розробки програми їх подолання за різних умов.

Рекомендована література: [ 7; 29; 50; 64; 266; 340; 341]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]