Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

13.6 Екологічна проблема

Господарська діяльність у багатьох державах настільки розвинена, що впливає не лише на екологію своїх держав, а й за її межами. На наших очах завершується ера екстенсивного використання потенціалу біосфери, що підтверджується такими фактами:

- сьогодні залишилось дуже мало неосвоєних земель для ведення сільського господарства;

- систематично збільшується площа пустель;

- зменшується кількість лісів;

- експлуатація водних басейнів здійснюється у таких масштабах, що природа не встигає відтворити те, що забирає людина.

Очевидно, що не лише наші сучасники завдали шкоди екології, хоча їх вплив є найочевиднішим. Ще синантропи (бл. 300 тис. років тому ), які стали використовувати вогонь, завдали великої шкоди природі, бо пожежі знищували значні прощі рослинності.

Міжурядова комісія щодо кліматичних змін (ІРИС) прогнозує, що за XXI ст. температура підніметься на 3,5 Со. Ця нібито незначна зміна може виявитись катастрофічною. У деяких регіонах посухи можуть стати довшими, в інших - дощі сильнішими, урагани - руйнівнішими. Хоч і сьогодні від повеней та голоду помирають мільйони людей, однак, через глобальне потепління кількість смертей може значно збільшитись. Почастішають хвороби та смертні випадки, пов'язані із спекою. Може збільшитись частота та кількість лісових пожеж, підвищитись рівень моря.

Питання для самоконтролю

1 Що Ви розумієте під поняттями "глобалістика", "політична глобалістика", "глобальні проблеми сучасності"?

2 Коли виникла наука "політична глобалістика"?

3 Коли почали виникати глобальні проблеми?

4 Які основні підходи до забезпечення безпеки Ви можете назвати?

5 Якими є причини міграції?

6 Що заважає країнам "четвертого світу" подолати відсталість?

7 Які Ви можете назвати політичні аспекти екологічної проблеми?

Рекомендована література

[14; 47; 164; 224; 231; 256; 257; 33; 334]

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з курсу "політологія"

Загальні положення

У сучасній Україні відбуваються глибокі перетворення в усіх сферах суспільного життя, суспільної свідомості, осмислюється історичний досвід нашого народу в контексті розвитку світової цивілізації, зростає зацікавленість політичними проблемами минулого й сучасності.

Самостійна робота - одна з основних форм роботи студентів вищих навчальних закладів під час вивчення курсу "Політологія". Вона дає змогу засвоїти закономірності розвитку та функціонування політичного життя суспільства, механізмів влади, управління політичними процесами. Самостійна робота над вивченням курсу дозволяє формувати та відстоювати свою політичну позицію, чітко розуміти свої громадянські права та обов'язки, давати раціонально-критичну оцінку діям різних політичних партій та лідерів, орієнтуватися в міжнародному політичному житті, мати уявлення про місце та статус України в сучасному світі, об'єктивно та критично оцінювати життєво важливу соціальну інформацію. Досягнення цієї мети неможливе без самостійної праці, напруження інтелектуальних та вольових зусиль людини, вироблення навичок досягнення істини. Вивчення політичних теорій та політичної практики минулих епох і сучасності буде корисним для студентів як учасників політичних подій і процесів. З цією метою програма курсу "Політологія" для вищих навчальних закладів передбачає цілком самостійне вивчення студентами низки тем. Основними елементами цієї методики є опрацювання літератури й навчальних посібників; аналіз та оцінка політичних явищ з позицій об'єктивності та історизму; розв'язання проблемно-пошукових завдань; написання рефератів з висвітлення окремих проблем вивчених тем і виступ з ними на семінарах або в рамках інших форм навчально-виховної та науково-дослідної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]