Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Тема 9 людина і влада

Під час самостійного вивчення даної теми рекомендується звернути увагу на такі питання:

1 Особистість як суб'єкт політики.

2 Концепція прав людини: історія та сучасність.

3 Соціальні спільноти - суб'єкти політики.

Наголосимо, що особистість постійно зазнає тиску з боку різних діючих у суспільстві соціальних сил, серед яких вельми могутньою є влада. Такий тиск може мати форму насилля, неволі, пригноблення, а може бути легітимним примушуванням, тобто впливом, який особистість сприймає і виправдовує. Все це дає можливість виділити дві полярні форми відносин: "особистість - влада". Вони позначені відособленням, відчуженням влади та особистості, а також природним перебігом їх співробітництва. Дані форми зумовлюють принципову для розуміння теми позицію: особистість може бути не тільки суб'єктом і об'єктом влади, а й умовою ії існування, інструментом ії розвитку. Характер влади справляє істотний вплив на спосіб життя людини. Однак і від самої людини, ії здібностей, інтересів, дій залежить влада. Характер ставлення людини до влади проявляє себе в різновидах політичної поведінки (особистої або колективної): відповідної закону; протиправної, а також заперечуваної конкретним суспільством або людиною з різних мотивів: ідеологічних, релігійних тощо.

Студенти повинні розібратися в політичній поведінці людини та взаємовідносинах між особистістю й державою в різноманітних політичних режимах сучасності.

Вивчаючи друге питання, слід звернути увагу на проблеми прав людини в політичній історії, головних підходах до прав людини, розібратися в позитивних та негативних правах. Треба зрозуміти, що цілий комплекс соціальних гарантій необхідний, щоб права і свободи людини стали реальністю. Серед соціальних гарантій важливе місце займають матеріальні, політичні, юридичні й духовно - моральні. Поважання прав і свобод людини зміцнює довір'я між народами, створює сприятливу атмосферу для різноманітних людських контактів і співробітництва.

Підчас вивчення третього питання теми треба з'ясувати, як чисельні соціальні спільності (класи, етнічні, релігійні, професійні, територіальні групи) впливають на політичний процес у суспільстві. Місце й роль соціальної спільності в суспільстві, тобто соціальна стратифікація, визначається характером і напрямком її дії, політичним життям суспільства. Студенти повинні звернути увагу на теорію про взаємозв'язок політичної нерівності й соціальної мобільності В.Паретто, Г.Москі, М.Вебера, а також взаємозв'язок статусних позицій і політичної поведінки, взаємодії соціальних спільностей і соціальних інститутів.

Питання для самоконтролю

1 У чому полягає сутність теорії соціальної стратифікації?

2 У чому полягає сутність політичної соціалізації особистості?

3 Що таке соціальний статус особистості?

Форма звіту - реферат або контрольна робота.

Теми рефератів та контрольних робіт

1 Проблема прав людини в політичній історії.

2 Проблема прав людини в різних суспільних системах.

Рекомендована література: [54; 68; 88; 130; 175; 179; 196; 226]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]