Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TL_PolitologiyaII.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
739.33 Кб
Скачать

Тема 3 основні політичні ідеї представників теорії

СУСПІЛЬНОГО ДОГОВОРУ

Під час вивчення теми студенти повинні звернути увагу на питання наведені далі:

1 Суспільний договір та державна влада в уявленні Д. Дідро.

2 Особливості розуміння буржуазної держави П. Гольбахом.

3 Ідеалістичне вчення Г. Гроція про виникнення держави та права.

4 Учення Б. Спінози про волю та форми влади.

У матеріалі щодо першого питання зазначено, що Д. Дідро (1713-1784рр.) або "Дідерод", як його називали в Росії, був організатором і редактором Французької енциклопедії. Письменник, великий ерудит, політичний філософ, переконливий ворог феодального ладу та пригнічення народу, абсолютизму та церковного світогляду. Його політичні ідеї спиралися на теорію суспільного договору. Він був прибічником конституційної монархії, мріяв про справедливий суспільний устрій, демократичне правління або правління на чолі з "освіченим" монархом, або республіку (хоча в нього виникали сумніви, щодо того, чи годиться вона для великих держав). Деякий час Дідро був у захваті від російської імператриці Катерини II, пов'язував з нею надії на політичні реформи в Росії, але пізніше позбавився своїх царствених ілюзій. За розповсюдження своїх ідей він був ув'язнений. Державна влада, на думку Дідро, виникає як продукт суспільного договору, який надає суспільству змогу утворення організованої політичної форми. Люди тільки частково передають державі свою істотну незалежність з метою забезпечення інтересів і об'єднання всіх сил. Головна мета держави - забезпечення прав людини, їх свобод і щастя.

Вивчаючи друге питання, студенти повинні розібратися з розумінням держави Полем Анрі Гольбахом (1723-1789), який був прибічником конституційної монархії, але інколи симпатизував освіченому абсолютизму. Буржуазну державу розумів як царство розуму. Вважав, що інтереси особистої користі штовхають людей до утворення держави, істотними є ті закони, що випливають з природи людини: свобода, власність, безпека. У суспільстві, вважав П. Гольбах, існують основні закони, які зумовлені суспільним договором і вирішують взаємовідносини між сувереном і народом. Тому завдання законів полягає в обмеженні влади суверена і правлінні в інтересах суспільства. Студенти повинні звернути увагу на форми устрою держави, які пропонував П Гольбах і вважав їх раціональними.

Під час розгляду третього питання акцентуємо увагу на ідеях нідерландського історика, юриста й державного діяча Гуго Гроція (1583-1645рр.). Його теорія суспільного договору полягає в ідеалістичному вченні про виникнення держави й права в результаті усвідомлено укладеного між людьми договору. Держава, з точки зору Гроція, є союзом вільних людей, який вони уклали заради дотримання права й загальної вигоди. У додержавному житті існувала повна анархія і "війна всіх проти всіх", люди були необмежено вільні. Проте люди усвідомлено вирішили поступитися свободою на користь держави для забезпечення особистої безпеки, власності та інших особистих прав. Ідея Гроція про те, що право й держава мають земне походження, відіграла значну роль у звільненні теорії держави від теології й середньовікової схоластики.

Четверте питання теми присвячене нідерландському філософу-матеріалісту Баруху (Бенедикту) Спінозі (1632-1677рр.), який був відлучений від єврейської церковної общини Амстердаму за висловлення своїх думок. Вчення Спінози формувалось у той історичний період, коли Нідерланди після звільнення від іга іспанської феодальної монархії стали передовою капіталістичною країною. Кращою формою влади Спіноза вважав не монархію, а демократію, проте він обмежував всевладдя держави. Люди, на його думку, повинні були об'єднатися в цілісну спільноту й підкорятися загальній волі, підтримувати й допомагати одне одного.

Таким чином, ознайомившись з запропонованими для самостійного опрацювання питаннями теми, студенти матимуть змогу краще орієнтуватися в питаннях розвитку політичної думки доби феодалізму й буржуазних революцій, які рекомендовані для вивчення за основною програмою курсу, тим більше, що політична думка Просвітництва не була однорідною, так як налічувала представників поміркованого, ліберально-демократичного, радикального, революційно-демократичного напрямків.

Питання для самоконтролю

1 Якими уявляли собі суспільний договір та державну владу Д. Дідро, П.Гольбах, Г. Гроцій, Б. Спіноза? Що спільного було в їх вченнях? Чим вони відрізнялися?

2 У чому полягає суть політичного радикалізму в період кризи абсолютизму?

Теми рефератів

1 Політична ідеологія Просвітництва.

2 Політичні погляди Д. Дідро.

Рекомендована література: [54; 90; 102; 226; 345]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]