Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
850.44 Кб
Скачать

Розділ 1 характеристика народногосподарське значення турмаліну та цікаві відомості про нього

Турмалі́н—мінерал класу силікатів, чорного, бурого, рожевого, зеленого та інших кольорів. Використовують у радіотехніці, ювелірній справі. Колір турмаліну залежить від його хімічного складу: чорний (шерл), темно-зелений (верделіт), темно-синій (індиголіт), темно-червоний (рубеліт).

Кристали турмаліну звичайно мають стовпчастий габітус (витягнуті по потрійній осі) і велику кількість граней. На гранях призми відмічається чітка вертикальна штриховка. Головними формами на кристалах турмаліну є тригональні і гексагональні призми. Кристали зазвичай закінчуються комбінаціями тригональних і дитригональних пірамід; інколи вершина створена моноедром. Агрегати. Крім стовпчастих кристалів, відомі також тичкуваті, голчасті і променисті агрегати, а також зернисті суцільні скупчення турмаліну. Радіально- променисті агрегати одержали назву турмалінових сонць.

Хімічний склад: SiO2 — 30-44%; (Рис. 1.1).Турмалін B2O3 — 8-12%; Al2O3 — 18-44%; MgO — до 25%; Na2O — 1-6%; H2O — 1-4%. Крім того, звичайно присутні FeO +Fe2O3 (до 38%), CaO (до 4%), K2O, Li2O, MnO, Cr2O3, а також F i Cl. За хімічним складом турмаліни поділяються на два ізоморфні ряди: 1) магнезіально-залізисті і 2) літієво-залізисто-марганцеві

Фізичні властивості: Колір дуже різноманітний і залежить від хімічного складу. Беззалізисті — рожеві, чорні, жовті і зелені; магнезіально-залізисті — чорні, бурі і темнозелені, фіолетовий, безбарвний, тощо. Часто різні частини одного кристалу мають різне забарвлення, яке змінюється як уздовж, так і поперек кристалу; такі кристали називаються "поліхромними". Широко поширені чорні турмаліни, які під мікроскопом виявляються зеленими, синіми або бурими. Блискскляний.Спайністьпрактично відсутня.Твердість7-7,5.Питома вага2,90-3,25.

Умови утворення і знаходження турмаліну: Походження ендогенне, високотемпературне, пегматитове, метаморфічне, гідротермально-метасоматичне. Переважно турмаліни виникають пневмалітовим і гідротермальним шляхом, а також в гранітних пегматитахі породах, що знаходяться з ними в контакті. Утворюють асоціацію змінераламипегматитів —мікрокліном,альбітом,кварцемімусковітом. У пегматитових і кварцевих жилах туурмалін найчастіше утворюється метасоматичним шляхом і характеризуються підвищеною залізистістю. Інколи турмалін знаходиться в магматичних порода якакцесорний мінерал. Мінерал стійкий до фізичного вивітрювання та переносу і перевідкладанню і тому накопичується в розсипах в асоціації згематитом,корундом,цирконом, (Рис. 1.2).Турмалін шпінелідами в кварцевих відкладах.

Родовища турмаліну: Знахідки: Камполунго (Урі-Тессін, Швейцарія), о. Ельба (Італія), Шайтанка, Мурзинка, Сарапулка, Липовка (Урал, Росія). В Україні зустрі¬чається на Волині та у Приазов’ї.

Родовища широко розповсюджені та чисельні. Найбільш відомі знаходяться на Шрі-Ланці,Мадагаскару, вКитайї,Мозамбіку(поліхромні і червоні турмаліни),Бразилії(штатиМінас-Жерайс,Баія),Бірмі,Анголі,Австралії,Індії,ПАР,Канаді(провінціяОнтаріо),США(штатіКаліфорнія,Мен,Колорадо),Італії(о. Ельба),Швейцарії,Росії(Урал). На Уралі основні родовища турмаліну знаходяться в районі сіл — Липовка, Мурзінка, Шайтанка та інші. В Росії турмалін видобувається в Забайкаллі на Малханському родовищі, Шерлова гора, Борщовочний кряж та інших. Зустрічається також на Кольському півострові (розовий і зелений турмаліни, шерл), вКарелії(шерл). В Україні залізистий турмалін — шерліт — широко розвинений на Волині та в Приазов'ї. Ювелірний турмалін відомий вАфганістані(Нурістан): в родовищах Дарає-Піч, Канокан, Джабо, Чормакс, Кантіва, Манданеша, Цоцум, Муалеві, Папру. Більшість родовищ турмаліну пов'язані з кислими виверженими породами і поширені в багатьохгранітахігранітоїдах, де утворюються в останній стадії застиванняінтрузій. Характерні для різних гранітнихпегматитів(шерл, індіголіт, поліхромні турмаліни). Зустрічаються в пневматоліто-гідротермальних родовищах, у польовошпатово-кварцових, турмаліново-кварцових жилах спільно зкаситеритом,вольфрамітом,берилієм,топазом.

Практичне значчення: Турмаліінові самоцвіти гарно забарвлені прозорі відміни використовуються як самоцвіти. В залежності від кольору і прозорості одні відміни турмаліну відносяться до дорогоцінногокаміння, інші - довиробного. Найбільше цінуються прозорі відміни зеленого, синього і малиново-червоного кольору, а також поліхромні зелено-червоні. Каміння зеленого кольору називають власне турмаліном, абобразильським смарагдом. Для кристалівтурмаліну характерний проявпіро-іп'єзоелектрики(вони електризуються при нагріванні, терті, тиску, причому один кінець кристала заряджається позитивно, інший — (Рис. 1.3). Прикраси з турмаліну

негативно). Крупні кристали турмаліну застосовують в радіотехніці. На кристалах турмаліну була відкрита поляризація світла.

Лікувальні властивості каменю турмаліну: Турмалін широко відомий своїми лікувальними властивостями, які також залежать від складу каменю і розрізняють за кольорами. Зелений турмалін допомагає при хворобах нирок, печінки, нормалізує кровообіг і заспокоює нервову систему. Володіє найсильнішими омолоджуючими властивостями.

Блакитний турмалін позитивно впливає на імунну, гормональну і лімфатичну системи. Чорний турмалін володіє захисною аурою й оберігає організм людини від несприятливого впливу навколишнього середовища. Народна медицина часто застосовує його в профілактичних цілях проти простудних захворювань. Загалом, будь-який камінь турмалін робить позитивний, цілющий вплив на людину, покращує пам’ять, заспокоює нерви, підвищує оптимістичність, стимулює ендокринну та імунну системи.

Дія досягається завдяки електричному заряду, який постійно має мінерал. Причому для зняття надлишкового заряду з каменю необхідно його просто сполоснути водою, а для того щоб зарядити достатньо трохи потримати на сонечку.

Прикраси з турмаліну: Для прикрас цей мінерал застосовується здавна, особливо на сході. Особливо цінуються яскраво-рубінові примірники каменю турмалін, який раніше досить часто плутали з рубіном. Також цінуються зелені різновиди турмаліну, які нагадують смарагд. У цілому, чим яскравіше камінь і чистіше колір, тим дорожче він і буде.

У Київській Русі цей камінь з’явився завдяки візантійським майстрам. Пізніше вироби з турамаліна його можна було зустріти все частіше і частіше. Збереглося багато ікон і панагій, прикрашених цим каменем. В даний час можна зустріти досить велику кількість прикрас з турмаліном різного кольору: кільця, браслети, кулони і підвіски, а також брелоки, годинники та інші.

Кожна прикраса має особливі властивості: заспокоює нервову систему, нормалізує роботу ендокринної системи, підвищує імунітет, дарує відчуття захищеності і радості. Залежно від кольору каменя в прикрасі йому відповідають і корисні властивості. Вироби з турмаліном допомагають краще концентрувати увагу, покращують пам’ять, прояснюють свідомість.

Одна з властивостей каменю турмаліну – його магічний вплив, тому прикраси з нього часто носять характер амулетів. Він вважається каменем відьмочек, письменників, поетів, художників та інших людей, що займаються творчим і інтелектуальною працею.

Амулети з турмаліну допомагають побороти страхи і тривоги. Вважається, що чорні турмаліни сприяють відкриттю дару передбачення, а червоні зміцнюють статеву функцію, рожеві – протегують нещасним закоханим. Безбарвні сприяють нормалізації балансу між духовними і фізичними силами людини. Зелені турмаліни – покровителі людей, які займаються розумовою працею і творчих особистостей. Блакитні та сині – люблять індійські йоги і вважають їх камінням Космосу, що допомагають отриманню інформації від вселенського вищого розум