Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота з грунтознавства Гончаров.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
2.31 Mб
Скачать

97

ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ВСТУП………………………………………………………………

РОЗДІЛ 1. ХАРАКТЕРИСТИКА, НАРОДНОГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ ГЕЛІОТРОПУ ТА ЦІКАВІ ВІДОМОСТІ ПРО НЬОГО……………………………….

РОЗДІЛ 2. МОРФОЛОГІЧНА БУДОВА І ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТЕМНОСІРИХ ОПІДЗОЛЕНИХ ГРУНТІВ НА ЛЕСІ………………………………………..……………..…..

2.1 Межі і площа Лісостепової зони. Умови процесів ґрутотворення....

2.2 Будова ґрунтового профілю і характеристика морфологічних ознак....

2.3 Гранулометричний склад ґрунту………………………………..

2.4 Агрегатний склад ґрунту…………………………………..……...

2.5 Фізичні властивості………………………………………..……....

2.6 Фізико – механічні властивості……………………………………

2.7 Водні властивості…………………………………………..……..

2.8 Теплові і повітряні властивості…………………………………..

2.9 Агрохімічні властивості………………………………………….

2.9.1 Вміст поживних елементів у ґрунті………………….………..

2.9.2 Гумус…………………………………………………….………..

2.9.3 Ґрунтовий розчин і його властивості………………….……….

2.10 Класифікація заданого типу ґрунту………………………..……..

2.11 Сільськогосподарське використання…………………….……..

2.12Агромеліоративні заходи по збереженню і підвищенню родючості....

РОЗДІЛ 3. ГОРОУТВОРЕННЯ. ВИДИ ГІР ……………………………..…..

РОЗДІЛ 4. РОЗРАХУНКОВА ЧАСТИНА КУРСОВОЇ РОБОТИ...........

ВИСНОВКИ...........

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ..........

ДОДАТКИ.........

ВСТУП

Мета роботи: Дізнатися про основні чинники формування даного типу ґрунту та ґрунтового профілю, дослідити Лісостепову зону Украйни , а також навчитися розраховувати основні властивості та показники грантів.

Завдання курсової роботи: Описати задану зону України: клімат, рельєф, рослинність, материнські ґрунтотворні породи, охарактеризувати особливості процесів грунтотворення. Визначити морфологічні особливості і характеристику основних властивостей заданого типу ґрунту. Розглянути основні поняття про ендогенні процеси та тектонічні рухи земної кори. Зробити розрахунки у розрахунковій частині роботи.

Значення курсової роботи: Курсова робота дозволяє закріпити теоретичні знання,набуті за курс ґрунтознавства з основами геології. Визначає рівень знань студента, що має велике значення для майбутнього фахівця – вченого агронома.

Розділ 1

ХАРАКТЕРИСТИКА, НАРОДНО-ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ ГЕЛІОТРОПУ ТА ЦІКАВІ ВІДОМОСТІ ПРО НЬОГО

Геліотроп - непрозорий різновид халцедону. Його назва походить від грецьких слів helios – сонце і trope - поворот, так як червоні плями полірованих зразків геліотропа нагадували відблиски відбитого сонячного світла.

Хімічна формула - SiO2.

Колір - темно-зелений з яскраво-червоними плямами.

Твердість - 6,5-7,0 за шкалою Мооса.

Щільність - 2,5-2,6 г на см3.

Злам - нерівний.

Блиск - матовий.

Колір риски - білий.

Блиск - матовий .

Прозорість - непрозорий.

Спайність - відсутня.

Злам - нерівний

Ковкість - Ні.

Реакція на HCl - відсутня.

Основними родовищами вважаються Австралія, Росія (Урал), Середня Азія, Бразилія, Єгипет, Китай.

Лікувальні та магічні властивості геліотропа

Лікувальні властивості

Вважають, що цей мінерал здатний зупиняти кровотечі, посприяти підвищенню гемоглобіну в крові. А якщо камінь носити на обох руках у вигляді браслетів, це збільшить допомогу каменю.

Магічні властивості

Ще в давні часи геліотроп вважали одним з найбільш важливих каменів в алхімії і магії. Середньовічні чаклуни під час заклинань і магічних обрядів одягали браслети, персні та інші прикраси з геліотропом. Адже вважалося, що він здатний підсилити дію магічного ритуалу і слова.

Алхіміки використовували цей камінь як провідник між Космосом і людиною, тобто для спроб проникнути в таємниці Всесвіту. Цьому каменю приписували і інші чудотворні якості. Також вважається, що господар цього мінералу має здатність до вивченням іноземних мов, психології, філософії, медицини.

Але, варто врахувати, що геліотроп буде допомагати тим, хто твердо вибрав свою професійну діяльність, хто "горить" своєю роботою і робить все, щоб поліпшити і придбати професійні навички. А тим, хто не може на одній справі зосередитися, протипоказано носіння цього мінералу. Так як геліотроп не потерпить метань господаря і почне йому шкодити, притягаючи біди і невдачі.

Мінерал допоможе старанним трудівникам домогтися успіхів у роботі, зробить їх щасливими. Однак любовну удачу він буде відганяти, тому що вважає, що вона може відвернути людину від любові до роботи.

Астрологи вважають, що цей мінерал пов'язаний одночасно з Місяцем, Сатурном, Венерою, і тому він здатний наділити свого господаря здатністю впливати на інших людей, на неживу і живу природу. Рекомендується носити Ракам, Левам, Тельцям. Скорпіонам, Овнам, Стрільцям ні в якому разі не радиться носити. А решта знаки зодіаку його не цікавлять, і тому цей мінерал буде для них звичайним прикрасою.

Амулети та талісмани. Як талісман, геліотроп може принести щастя юристам, військовим, представникам закону - він допоможе їм бути зосередженими, посприяє концентрації уваги, розвине тактовні дані. Філософам і вченим камінь допоможе досягти найбільш високого інтелектуального рівня.

Як камінь виробу, геліотроп цінувався тільки в тих випадках, коли на темному тлі яскраві плями брали участь у зображенні. Такий камінь використовували для різьблення і прикрас одягу священиків і церковного начиння.

У Стародавньому Єгипті також знали про магічні властивості геліотропа, про це свідчать папіруси. В одному з них камінь прославлявся в таких висловлюваннях: у світі не існує більш великої речі, і тим, хто має його, отримає все, що тільки попросить, він здатний пом'якшити гнів царів і правителів і змусить вірити всьому, щоб не казав господар каменю.

В 12 столітті ходили вірування, що геліотроп має здатність змінювати гарну погоду і викликати дощ.

Крім цього вважали, що мінерал може зупинити кровотечу, забезпечити господареві довге життя і здоров'я, дасть дар пророцтва і наділить здатністю вгадувати майбутні події, прославить тих, кому подарували мінерал, знешкодить отрути, придушить припливи крові. Данте в Божественної комедії згадав про його властивості, кажучи, що мінерал робить власника невидимим і оберігає від отрути.

Джорджіо Вазарі розповідав, що один раз у нього стався сильний носова кровотеча, а художник Лука Синьорелли зміг зупинити, погладивши між лопатками Вазарі амулетом з геліотропа, а після повісив цей амулет йому на шию.

Геліотроповий амулет у вигляді серця застосовували для зупинки кровотеч індіанці по іншу сторону Атлантики. Найбільш ефективно буде, якщо камінь занурити в холодну воду, а після в правій руці трохи його потримати.

Іспанська місіонер в Америці Бернардіно де Саагун писав, що в далекому 1574 цей камінь допоміг зцілитися багатьом індіанцям, які були близькі до смерті при захворюванні страшної чумою в результаті втрати крові, просто даючи потримати їм у руці шматочок геліотропа .

Роберт Бойль у своїх знаменитих нарис про походження та властивості самоцвітів розповідав, що один його знайомий страждав носовими кровотечами, але зміг позбавитися від них, носячи на шиї геліотроп. А так як він сам не вірив у таємничі властивості самоцвітів, то і припускав що справа в самонавіянні самої людини, а не у властивостях каменю.