Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
850.44 Кб
Скачать

2.2. Будова ґрунтового профілю і характеристика морфологічних ознак

Hd — дерново-гумусовий, слабоелювийований, темно-бурий, вологий, середньосуглинистий грудочкуватий з помітним горизонтальним діленням, ущільнений, перехід різкий

Не/gl — гумусовий, елювійований, глеюватий, жовто-бурий в верхній частині та білувато-оливковий в нижній, вологий, середньосуглинковий, грудочкуватй з помітном горизонтальним розділенням, пухкий, часті залізо-марганцеві пунктуації; перехід поступовий

Pmiglhn — змінений ілювіальний, глеюватий,мармуровидний бурі та охристі плями чергуються з білувато-оливковими затьоками по граням структурних окремостей, важкосуглинковий, призмовидно-кам'янистий, щільний у верхній частині присипаний залізо-марганцевими конкреціями, перехід поступовий

Pmigln — делювіальний суглинок, змінений, ілювійований, глеюватий, бурий з охристими плямами та білувато-оливковими затьоками по рідким тріщинам, вологий, важкосуглинковий, дуже щільний, залізо-марганцеві бобовини та пунктуації зустрічаються рідше, ніж в попередньому горизонті: перехід поступовий.

(Рис. 2.1) грунтовий профіль підзолистого буроземно кислого поверхнево глейового грунту на делювіальних суглинках

Pmi(gl)n 141—210см — делювіальий суглинок, змінений, ілювіальний, слабоглеевий, охристо-бурий, з сизувато-білуватими затьоками по тріщинам, важкосуглинковий, дуже щільний, суцільний, присипаний залізо-марганцевими бобовинами та конкреціями.

2.3 Гранулометричний склад грунту

Первинні грунтові часточки, представлені мінеральними зернами, органічними та органо -мінеральними гранулами, що вільно суспендуються у воді після руйнування клейких матеріалів, називаються механічними (гранулометричними) елементами або елементарними ґрунтовими частиками (ЕГЧ).

Таблиця 2.1

Класифікація елементарних ґрунтових частинок (за Н. Л. Качинським)

Розмір часток, мм

Назва механічних

елементів

Група фракцій

>3

Каміння

Кам’яниста частка

3-1

Гравій

1,0-0,5

Крупний пісок

Фізичний пісок

0,50-0,25

Середній пісок

0,25-0,05

Дрібний пісок

0,05-0,01

Крупний пил

Фізична глина

0,01-0,005

Середній пил

0,005-0,001

Дрібний пил

<0,001

Мул

Перед колоїдна фракція

0,0010-0,0002

Колоїди

0,000200-0,000001

Колоїди

М.М.Сибірцев усі механічні елементи грунту поділив на дві групи фракцій: фізичний пісок (>0,01 мм) і фізичну глину (<0,01 мм), відокремивши в складі ЕГЧ скелет (часточки крупніші 1 мм) і дрібнозем (менші 1 мм).

Кожна фракція володіє певними характерними властивостями, по різному впливає на властивості грунтів, що пояснюється неоднаковим мінералогічним і хімічним складом, фізичними та фізико хімічними її властивостями.

Фракція каміння представлена переважно уламками гірських порід. За ступенем каменястості ґрунти поділяють на не каменисті - вміст каміння не перевищує 0,5%, слабокаменисті 0,5-5%, середньокаменисті - 5 10%, сильнокаменисті понад 10%. За тином каменястості ґрунти можуть бути валунні, галечникові та щебенюваті.

Гравій складається з уламків первинних мінералів. Високий уміст гравію в ґрунтах не впливає на обробіток, але створює не сприятливі властивості, такі як низька вологоємність, провальна водопроникність і відсутність водопідйомної здатності.

Піщана фракція - складається з уламків первинних мінералів, перш за все кварцу та польових шпатів. Ця фракція володіє високою водопроникністю, не набухає, не пластична, а також володіє деякою вологоємністю та капілярністю

Мул складається переважно з високодисперсних вторинних мінералів. З первинних подекуди зустрічаються кварц, ортоклаз, мусковіт. Мулиста фракція займає провідне місце у формуванні фізико-хімічних властивостей грунтів. Мул містить значну кількість гумусу та елементів живлення для рослин.

Колоїдна частина - найважливіша з точки зору формування обмінних властивостей та структури ґрунту.

Залежно від гранулометричного складу результати будуть різні:

- пісок - не утворює ні кульки, мі шнура;

- супісок - утворює кульку, розкачати шнур не вдається, утворюються тільки зачатки шнура;

- легкий суглинок - розкачується в шнур, але дуже нестійкий, легко розпадається на частини при розкачуванні або знятті з долоні;

- середній суглинок утворює суцільний шнур, який можна звернути в кільце з тріщинами й переломами;

- важкий суглинок - легко розкачується в шнур, утворює кільце з тріщинами;

- глина - утворює довгий тонкий шнур, котрий потім легко утворює кільце без тріщин.

Таблиця 2.2