Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕ робоча програма.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
845.14 Кб
Скачать

6. Самостійна робота

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Зародження, еволюція та етапи становлення політичної економії. Політекономічні напрями, школи та течії. Економічні категорії та економічні закони. Політична економія і економічна політика. Єдність політичної економії і господарської практики. Роль політичної економії в здійсненні суспільно-економічних процесів в Україні.

4

2

Тема 2. Виробництво як процес суспільної праці. Виробнича і соціальна інфраструктура, їх суть. Цілі і наслідки виробництва. Суспільний продукт як результат суспільного виробництва. Спосіб виробництва та формації.

4

3

Тема 3. Потреби як спонукальний мотив економічної діяльності людей. Роль виробництва у задоволенні економічних потреб суспільства. Потреби і споживання. Основні тенденції формування сучасної структури суспільних потреб. Економічні інтереси та їх класифікація.

2

4

Тема 4. Форми суспільного поділу праці: загальна, часткова, одинична. Основні організаційно - економічні форми суспільного поділу праці: спеціалізація виробництва, кооперація, концентрація та комбінування. Основні напрямки підвищення ефективності економічної системи суспільства

4

5

Тема 5. Суспільство і регламентація прав власника. Відносини власності в Україні. Цивільний кодекс України. Роздержавлення та приватизація власності в Україні.

4

6

Змістовий модуль 2.

Тема 1. Основні форми економічного життя людей. Натуральне господарство. Теорії вартості та їх різновиди.

Інфляція, її суть, види та соціально-економічні наслідки. Антиінфляційна політика держави. Грошова система України: проблеми та перспективи.

4

7

Тема 2. Структура та види ринку. Класифікація ринку за суб’єктами та об’єктами ринкових відносин. Ключові проблеми формування ринку праці в Україні.

Монополія і конкуренція. Форми монополії. Економічні наслідки монополізму. Антимонопольне законодавство і антимонопольна політика.

Підприємство як головний суб’єкт ринкової економіки та її первинна ланка. Принципи та функції діяльності підприємств. Види підприємств.

Витрати виробництва, їх сутність та класифікація. Прибуток як кінцева мета діяльності підприємства (фірми).

Малий бізнес та його роль у економіці. Економічні основи розвитку підприємницької діяльності в Україні.

4

8

Тема 3. Характерні риси і національні особливості змішаних економік. Змішана економічна система і соціально-економічна система суспільства. Змішана економіка і приватний сектор. Домогосподарства як підсистема приватного сектору змішаної економічної системи. Економічні функції домогосподарств. Фірми як підсистеми приватного сектору змішаної економічної системи.

4

9

Змістовий модуль 3.

Тема 1. Валовий внутрішній продукт (ВВП) його відмінність від ВНП.

Національне багатство і його відтворення. Суть і структура національного багатства.

4

10

Тема 2. Національний дохід як джерело розвитку суспільства.

Доходи населення, їх види і джерела формування. Економічні та соціальні доходи, трудові і нетрудові. Заробітна плата – основна форма доходів населення.

Суспільні фонди споживання, їх сутність та види. Рівень життя населення та його показники.

4

11

Тема 3. Економічне зростання як основна мета економічної політики держави. Теорії економічного зростання. Стадії економічного зростання. Економічні кризи. Шляхи виходу з криз. Проблема економічного зростання в Україні.

4

12

Тема 4. Структура і суперечності сучасного світового господарства та закономірності його функціонування.

Проблеми інтеграції економіки України у світове господарство. Інтеграційні зв’язки та механізм міжнародного співробітництва України. Економічні аспекти глобальних проблем, міжнародне співробітництво у їх розв’язанні.

2

Разом

44