Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕ робоча програма.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
845.14 Кб
Скачать

5. Теми семінарських занять

з/п

Назва теми

Кількість

годин

1

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Етапи становлення політичної економії. Розкрити предмет політичної економії як науки про виробничі відносини у взаємодії з продуктивними силами. Економічні закони – суть та види.

2

2

Тема 2. Аналіз суті процесу виробництва, його структури та основних чинників. Характеристика технологічного способу, НТП та НТР, їх цілі та наслідки.

2

3

Тема 3. Потреби як спонукальний мотив економічної діяльності людей.

Закон зростання потреб та механізм його дії. Безмежність потреб. Обмеженість ресурсів. Потреби і споживання. Основні тенденції формування сучасної структури суспільних потреб.

2

4

Тема 4. Формаційний та цивілізаційний підходи до періодизації суспільного розвитку. Економічна система, її сутність, цілі й основні структурні елементи. Типи економічних систем. Визначення джерел і рушійних сил розвитку економіки України.

2

5

Тема 5. Відносини власності в економічному житті суспільства. Роль власності в системі економічних відносин. Економічні форми реалізації власності. Суспільство і регламентація прав власника. Відносини власності в Україні. Цивільний кодекс України. Роздержавлення та приватизація власності в Україні.

2

6

Змістовий модуль 2.

Тема 1. Закон вартості, його функції та механізм дії. Теорії грошей. Грошовий обіг і його закони. Інфляція, її суть, види та соціально-економічні наслідки. Антиінфляційна політика держави.

Грошова система: суть, елементи, типи.

2

7

Тема 2. Загальні основи ринку. Суб’єкти ринкової економіки. Ринковий механізм та його основні елементи: попит, пропозиція, ринкова ціна, економічна конкуренція. Ринкова рівновага та механізм її досягнення. Ключові проблеми формування ринку праці в Україні.

Конкуренція і ринок. Основні види конкуренції. Типи конкурентної поведінки. Економічний закон конкуренції.

Підприємництво, його суть, принципи, умови виникнення та функції. Форми та види підприємництва.

4

8

Тема 3. Економічна роль і функції держави у змішаній економіці. Сучасні методи державного регулювання у змішаній економіці. Державний перерозподіл доходів і ресурсів.

2

9

Змістовий модуль 3.

Тема 1. Методика обчислення ВВП і ВНП. Розгляд проблем співвідношення між номінальними та реальними макроекономічними показниками.

2

10

Тема 2. Сутність і механізм розподілу доходів. Проблеми нерівності у розподілі доходів. Рівень і якість життя та бідність. Стратегія подолання бідності в Україні. Соціальне партнерство.

2

11

Тема 3. Циклічність економічного розвитку. Суть і види економічних циклів. Економічні кризи. Шляхи виходу із криз.

2

12

Тема 4. Основні види інтеграційних формувань. Проблеми інтеграції економіки України у світове господарство. Інтеграційні зв’язки та механізм міжнародного співробітництва України. Економічні аспекти глобальних проблем, міжнародне співробітництво у їх розв’язанні.

4

Разом

28