Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_gramota.doc
Скачиваний:
265
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

17. Методика ознайомлення дітей старшого дошк. Віку з приголосними звуками за м’якістю та твердістю.

Пояснення мякості і твердості звуків дається в ігровій формі э парні фонеми (м – м` / с – с`) називають «братами»; тверді фонеми – «сердитими», м’які – «добрими». Інший спосіб тверді – великі брати, а м’які – маленькі.

Для ознайомлення дітей з цими назвами і способами виділення твердих і м’яких звуків створюються ігрові ситуації. Наприклад: заносять дві однакові ляльки з різними виразами обличчя, одягненими в різні костюмчики. Одна лялька – хлопчик з сердитим надутим обличчям – одягнена в синій костюмчик, а інша – хлопчик посміхається в зеленому костюмчику. Діти повинні визначити перший звук в назві картинки і в залежності від м’якості чи твердості віддати картинку тій чи іншій ляльці. Згодом можна використовувати на м’які приголосні звуки – зелені фішки, а на тверді – сині.

18. Методика ознайомлення старших дошкільників зі складовою структурою слова.

Задачі:

  1. Розвивати уміння ділити слова на склади (на слух. За допомогою хлопків0

  2. Розвивати уміння визначати кількість складів в слові і їх послідовність. Познайомити з поняттями «початок» і «кінець» слова.

  3. Навчити визначати місця знаходження наголошеного складу в двоскладових і трьохскладових словах, переносити наголос з одного складу на інший ( при утворенні множини, наприклад, поле – поля).

  4. Розвивати і закріплювати навичку складання слова із заданих складів.

  5. Розвивати уміння швидко складати і прочитувати слова з подібними складовими структурами.

  6. Розвивати вміння підбирати слова по одному даному складі, а також знаходити слова, які починаються з останнього складу заданого слова.

Успішною реалізацією цих задач сприяє ряд ігор і вправ:

«Відгадай, кого я називаю» - вих. – ль пропонує встати тим дітям, яких імена складаються з такою ж кількістю складів, скільки хлопків він зробить (скільки разів плесне в долоні).

«Листоноша приніс лист» - діти отримують конверти з картинками і за завданням вих. – ля відбирають ті назви, які складаються з двох, потім трьох частин. Інші перевіряють правильність відповіді на слух. Той, хто відповів правильно кладе перед собою лічбову паличку. В кінці заняття підраховуємо результати.

«Магазин іграшок» - вих.. – ль розставляє іграшки і пропонує дітям купити те, в назві, яких є визначена кількість складів.

«Відправимо тварин плавати» = на дошці малюнки трьох кораблів з однією, двома, трьома трубами. У дітей картинки з зображенням тварин, в назві , яких відповідно один, два. Три склади

«Хто відправиться дальше» - дитина іде по дошці, роблячи кроки на кожний склад вибраного слова. Його зупинка відмічається крейдою на підлозі. Виграє той, хто правильно розділив слова на всі склади.

«Що навколо нас» - вих. – ль пропонує дітям знайти навколо себе предмети з визначеною кількістю складів. За кожне правильне слово дитина отримує фішку. За їх кількістю визн. переможець.

«Крапка» - у вих. – ля карточка зі складом – крапка - , у дітей карточки з різними складами. Вих – ль пропонує дітям добавити до слова крапка свій склад так. Щоб вийшло нове слово.

«Відгадай слово» - вих. – ль називає перший склад і пропонує кінець слова підібрати дітям.

«ланцюжок» - скласти з карточків ланцюжок слів, так щоб наступне слово починалося з останнього складу попереднього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]