Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.157

12.6.10 Проектування та будівництво АСКУ ТП рекомендується виконувати чергами.

Перша черга впровадження АСКУ ТП повинна передбачати функціонування системи в інформаційному режимі централізованого контролю при обмеженому числі контрольованих об'єктів.

12.6.11 КЗА, який установлюється на ГС, повинні мати ступінь захисту від впливу навколишнього середовища - IР54.

12.6.12 КЗА, що установлюються на ГС, слід розраховувати на експлуатацію у вибухонебезпечних зонах приміщень , де можливе утворення вибухонебезпечних сумішей категорій ІІ А, ІІ В груп Т1-Т3.

12.6.13 За стійкістю від впливу кліматичних чинників КЗА, що встановлюються на ЦДП, повинна відповідати другій групі, а КЗА, що установлюються на ГС, третій групі для засобів обчислювальної техніки.

12.6.14 ЦДП слід розміщати в приміщеннях, які забезпечують оптимальні умови експлуатації апаратури та комфортні умови роботи диспетчерського персоналу.

При проектуванні будівельної частини ЦДП (ПУ) слід керуватися вимогами СНиП 2.04.09, СН 512.

12.6.15 КП, що обладнуються на ГРП (ГРУ) та замірних пунктах систем газорозподілу, повинні мати:

- контур заземлення згідно з ПУЕ;

- опалювальну систему, що підтримує температуру в приміщеннях не нижче 5 С;

- телефонний ввід в апаратне приміщення (за наявності радіотелефону необов’язково).

Для розміщення апаратури АСКУ ТП на КП допускається влаштування окремого (апаратного) приміщення, яке, крім зазначених вище вимог до упорядкування КП, повинно:

- примикати до технологічного приміщення КП;

- мати окремий вхід;

- мати площу не менше 4 м2.

13 Оцінка впливів на навколишнє середовище (овнс) при проектуванні та будівництві підприємств, будинків і споруд

13.1 При розробленні цього розділу необхідно керуватися вимогами ДБН А.2.2-1 та ДБН А.2.2-3.

С.158 ДБН В.2.5-

13.2 В розділі необхідно дати оцінку шкідливим впливам, які можливі в процесі будівництва та експлуатації об'єктів, що проектуються, на навколишнє середовище з вказівкою конкретних шкідливих впливів (порушення родючого шару землі, шкідливі викиди в повітря, водоймища, в землю, порушення природних та штучних водних та інших перешкод, гідротехнічних споруд, що може викликати негативні впливи на навколишнє середовище тощо) та зазначити перелік заходів щодо недопущення виникнення цих наслідків.

13.3 При виборі варіантів трасування газопроводів та розташування майданчиків під споруди, крім техніко-економічних показників слід враховувати ступінь негативного впливу газопроводів та споруд на навколишнє природне середовище як на період будівництва, так і на період експлуатації, віддаючи перевагу рішенням, при яких ці впливи будуть мінімальними.

При порівнянні варіантів, слід враховувати цінність займаних земель, а також витрати на приведення тимчасово відведених для потреб будівництва площ до стану, придатного для використання їх в народному господарстві.

13.4 Напрямок трас міжселищних газопроводів, розташування майданчиків ГРП, ГНС, ГНП, АГЗС, АГЗП, ПСБ та інших споруд необхідно передбачати, за можливості, на землях непридатних для сільськогосподарських робіт або на малопродуктивних угіддях, на пасовищах. Газопроводи слід проектувати уздовж автодоріг, польовими постійними дорогами, уздовж лісосмуг, просіками, межами полів сівозміни (з мінімальним їх пересіченням), в обхід полів, що мають дренажні системи.

В усіх випадках на трасах газопроводів необхідно передбачати рекультивацію родючого шару грунту, відновлення порушених зелених насаджень та інших видів благоустрою.

Рекультивація земель повинна здійснюватися в процесі будівництва.

У проекті згідно з умовами надання земельних ділянок у тимчасове користування та з врахуванням місцевих природнокліматичних особливостей повинні бути визначені:

- площі (на трасі газопроводу ширина смуги), на яких необхідне проведення технічної та біологічної рекультивації;

- глибина родючого шару, що знімається;

- місце розташування відвалу для тимчасового збереження шару грунту;

- обсяги та засоби вивезення зайвого мінерального грунту після засипання траншей та котлованів.

Допускається не знімати родючий шар:

- при товщині родючого шару менше 10 см. У цьому випадку виконується тільки біологічна рекультивація, що передбачає внесення добрив у зовнішній грунтовий шар та вирощування на рекультивованій смузі грунтопокращуючих культур;

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach