Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.161

14.5 На підземні та надземні газопроводи, газові вводи, внутрішньобудинкове та внутрішньоцехове газове обладнання, ГРП та ГРУ, а також резервуарні установки СВГ після закінчення будівництва слід складати будівельні паспорти за формами додатків П, Р, С, Т та виконавчо-технічну документацію (далі – ВТД) в обсязі робіт, що виконувались.

При будівництві підземних газопроводів протяжністю понад 100 м та резервуарів СВГ слід складати журнали обліку робіт.

15 Земляні роботи

15.1 Земляні та буро-вибухові роботи з влаштування траншей та котлованів слід виконувати після розбивання траси газопроводів, визначення меж влаштування траншей або котлованів та встановлення покажчиків про наявність на даній ділянці траси підземних комунікацій та згідно з вимогами СНиП 3.02.01, СНиП III-4, СНиП ІІІ-42 та цих Норм.

15.2 Розкриття інженерних комунікацій, що перетинаються газопроводами, слід виконувати в присутності представників зацікавлених організацій, при цьому необхідно вживати заходи для захисту розкритих комунікацій від пошкоджень, а в зимових умовах – і від промерзання.

15.3 Ширина траншей для газопроводів (сталевих та поліетиленових) приймається:

- при прокладанні газопроводів діаметром до 700 мм включно окремими трубами або зварених в нитки ширина траншеї повинна бути (Д+0,3) м, але не менше 0,7 м, діаметром понад 700 мм - 1,5Д м;

- при прокладанні труб без зварних з’єднань або зварених у нитки і розроблення траншей екскаваторами (роторним, ланцюговим, фрезерним) ширина траншеї повинна бути для труб діаметром до 110 мм включно не менше (Д+0,2) м, для труб діаметром більше 110 мм – не менше (Д+0,3) м;

- при безтраншейному трубозаглибленню (поліетиленових труб діаметром до 90 мм без зварних з’єднань) ширина траншеї приймається рівною ширині робочого органу (щілинорізу).

Для зварювання газопроводів (окремих труб або ниток) в траншеї слід передбачати приямки.

Розміри приямків для всіх діаметрів, м:

- для сталевих газопроводів - довжина 1,0, ширина (Д+1,2), глибина на 0,7 нижче дна траншеї;

- для поліетиленових газопроводів довжина 0,6, ширина (Д+0,5), глибина на 0,2 нижче дна траншеї.

С.162 дбн в.2.5-

15.4 Ширина розкриття смуги доріг та міських проїздів для влаштування траншей приймається для бетонного покриття або асфальтового покриття на бетонній основі на 10 см більше ширини траншеї з кожного боку, з врахуванням кріплення, при інших конструкціях дорожніх покриттів – на 25 см; для дорожніх покриттів із збірних залізобетонних плит ширина розкриття має бути кратною розмірам плит.

15.5 Глибина траншеї установлюється проектом згідно з вимогами розділом 4.

15.6 Розкриття траншей слід виконувати в загальному потоці з іншими роботами з прокладання газопроводів.

Перебирання грунту нижче проектних відміток у разі розроблення траншей не допускається.

Окремі місця випадкових перебирань слід підсипати до проектних відміток піщаним грунтом або місцевим грунтом без органічних домішок з ретельним пошаровим його ущільненням. Таке ж підсипання слід робити в місцях видалення крупних каменів, старих фундаментів та інших предметів.

15.7 Приямки для зварювання неповоротних стиків, а також котловани для встановлення конденсатозбірників, гідрозатворів та інших пристроїв на газопроводах слід розробляти безпосередньо перед виконанням цих робіт.

15.8 Водовідлив із траншей при прокладанні газопроводів повинен виконуватися без порушення природної структури грунту основ траншей, та не допускати осідання та розмивання прилеглої поверхні землі та споруд, розташованих поблизу траси газопроводів.

За наявності в основі траншеї для газопроводів поверхневого розрідженого шару грунту його слід видалити та замінити сухим грунтом або штучною основою.

15.9 При прокладанні газопроводів в скельних, валунних грунтах або грунтах, що містять крупний щебінь, гравій та інші тверді включення, в грунтах із включенням будівельного сміття, під газопроводом необхідно влаштовувати основу з піщаного або глинистого грунту товщиною не менше 10 см (над виступаючими нерівностями основи). Засипання газопроводів на висоту не менше 20 см над верхньою твірною труби слід робити таким же грунтом, як і для основи.

В грунтах з несучою здатністю менше 0,025 МПа, а також в грунтах з включенням будівельного сміття та перегною дно траншеї слід посилювати шляхом підкладання антисептикованих дерев’яних брусів, бетонних брусів, улаштування пальової основи або втрамбовуванням щебеню або гравію. В цьому випадку підсипання грунту під газопровід та засипання його слід робити як зазначено в першому абзаці даного пункту.

15.10 Засипання траншей та приямків на повну глибину необхідно виконувати після присипання та випробування газопроводів на міцність. При цьому слід вживати заходи, що виключають можливість пошкодження ізоляції та зміщення газопроводів грунтом, що засипається.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach