Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

12 Автоматизовані системи контролю та управління технологічними процесами

12.1 Автоматизована система контролю та управління технологічними процесами (далі – АСКУ ТП) призначена для забезпечення оперативного дистанційного централізованого контролю та управління параметрами технологічного процесу газорозподілу та комерційного обліку споживання газу.

12.2 Автоматизовану систему контролю технологічними процесами (далі - АСК ТП) міст, районів, необхідно передбачати під час проектування системи газопостачання або у випадку розширення, реконструкції, технічного переоснащення діючих систем з числом об’єктів, що підлягають контролю більше 15 та загальним споживанням газу не менше 30000 м3/год.

12.3 АСКУ ТП міст, районів, необхідно передбачати під час проектування або у разі розширення, реконструкції, технічного переоснащення діючих систем з числом об'єктів, які підлягають контролю більш 50 та загальним споживанням газу не менше 150000 м3/год.

12.4 Проектні рішення мають передбачати можливість подальшої модернізації та розвитку АСК ТП та АСКУ ТП.

12.5 Впровадження АСК та АСКУ ТП допускається здійснювати чергами. Виділення черг проводиться за кількістю контрольованих об'єктів до рівня задач, які вирішуються. Перша черга впровадження АСКУ ТП допускає її функціонування в режимі централізованого контролю за обмеженої кількості об’єктів, що контролюються.

Дбн в.2.5- с.149

12.6 Структуру, функції та технічні засоби АСК ТП, АСКУ ТП при проектуванні систем газопостачання слід здійснювати згідно з вимогами цього розділу, НПАОП 0.00-1.32 та інших нормативних документів з проектування автоматизованих систем.

12.6.1 Впровадження АСК ТП та АСКУ ТП повинно забезпечувати безперебійне та безпечне подання та використання газу, поліпшення техніко-економічних показників в системах газопостачання, вироблення та реалізацію оптимальних (раціональних) управляючих впливів на систему розподілу газу в режимах нормального її функціонування.

12.6.2 АСК ТП та АСКУ ТП повинні мати централізовану структуру, основними елементами якої є контрольні пункти (далі – КП) на зовнішніх мережах та спорудах системи розподілу газу та центральний диспетчерський пункт (далі – ЦДП) в апараті управління газового господарства.

При з’єднанні багаторівневої АСКУ ТП у відповідних підрозділах газового господарства повинні створюватись пункти управління (далі – ПУ). Робота ПУ координується ЦДП. Допускається поєднувати ЦДП з одним із ПУ.

На спорудах, неоснащених повністю засобами автоматики і які вимагають для обслуговування постійного чергового персоналу, допускається влаштування оперативних пунктів (далі – ОП), підпорядкованих службам ПУ або ЦДП.

12.6.3 АСК ТП, АСКУ ТП на ПУ або ЦДП реалізуються у вигляді одного або декількох автоматизованих робочих місць (далі – АРМ), пов'язаних між собою локальною обчислювальною мережею (далі – ЛОМ).

Розподіл автоматизованих функцій в АРМ здійснюється згідно з посадовими інструкціями персоналу.

Основними критеріями у процесі вибору об'єкта розміщення КП повинні бути вимоги техніки безпеки, перспектива розвитку системи газопостачання, його вплив на функціонування системи в цілому.

12.6.4 АСК ТП, АСКУ ТП повинні включати такі газорегулюючі споруди (далі – ГС):

- ГРС, що зв'язують магістральний газопровід з міською (регіональною) системою газорозподілу, за відповідним погодженням з організацією, що експлуатує магістральні газопроводи (допускається встановлювати вузол вимірювання витрат газу поза територією ГРС для населеного пункту, який газифікується);

- ГРП, що забезпечує редукування тиску газу в мережах високого та середнього тисків;

- ГРП, що живлять тупикові мережі низького тиску з середньо-годинним споживанням газу понад 1000 м3/год;

- ГРП споживачів із розрахунковою витратою газу понад 1000 м3/год, які мають особливі режими газопостачання або резервне паливне господарство;

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach