Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.191 експлуатація

24 Загальні положення

24.1 В цьому розділі викладено загальні вимоги та рекомендації з технічної експлуатації (далі – експлуатація) систем газопостачання.

24.2 Для безпечної та надійної роботи системи газопостачання величину тиску газу 1,2 МПа, 0,6 МПа, 0,3 МПа на виході з ГРС магістральних газопроводів та на відводах від них необхідно забезпечувати згідно з вимогами нормативних документів та тиску визначеному в затверджених гідравлічних схемах газопостачання.

24.3 Основними завданнями експлуатації систем газопостачання є:

- надійне та безпечне газопостачання споживачів;

- безпечна експлуатація систем газопостачання;

- організація та своєчасне проведення технічного обслуговування та ремонту газових об'єктів, в тому числі за договорами;

- розроблення та впровадження заходів щодо ощадливої витрати газу;

- контроль за обліком обсягів витрат газу споживачами;

- впровадження в газових господарствах нової техніки, що забезпечує економічність, надійність та безпеку виробничих процесів;

- проведення технічного нагляду за будівництвом об'єктів системи газопостачання, що виконуються за її замовленням;

- приймання в експлуатацію;

- навчання та інструктаж населення з безпечної експлуатації газових приладів та пропаганди безпечного і раціонального використання газу.

24.4 Експлуатація систем газопостачання населених пунктів повинно здійснюватися підприємствами, що отримали в установленому порядку дозвіл органів Держпромгірнагляду на право виконання цих робіт.

24.5 Експлуатація систем газопостачання промислових та сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, підприємств комунально-побутового обслуговування, котелень тощо (далі – підприємства), здійснюється спеціалізованими підприємствами газового господарства (СПГГ) або відповідальними особами за газове господарство цього підприємства.

24.6 Експлуатація внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків (у т. ч. будинків, що знаходяться у приватній власності), цивільних будинків, підприємств побутового та комунального призначення здійснюється власниками будинків, а технічне обслуговування їх повинно здійснюватися згідно з «Положенням про технічне обслуговування внутрішньо­будинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будинків, підприємств побутового та комунального призначення».

24.7 Експлуатацію систем та об'єктів газопостачання та технічного обслуговування необхідно виконувати згідно з вимогами даних Норм, НПАОП 0.00-1.07, НПАОП 0.00-1.08, НПАОП 0.00-1.20, НПАОП 0.00-1.21,

С. 192 дбн в.2.5-

НПАОП 0.00-1.26, НАПБ А.01.001, НАОП 1.1.23-1.18, «Правил подачі та використання природного газу в народному господарстві України», ДБН В.1.1-7, ПУЕ, НПАОП 0.00-1-32 Закону України «Про охорону праці», Держстандартів, інструкцій (у т.ч. відомчих) та інших нормативних документів, що регламентують норми та вимоги з безпечної та надійної експлуатації систем газопостачання, споруд на них та газовикористовуючого обладнання і приладів.

24.8 На підприємствах, що мають газові служби, керівником (власником) підприємства повинно бути розроблено і затверджено «Положення про газову службу підприємства», в якому визначаються завдання газової служби, її структура, чисельність та оснащеність з врахуванням обсягу та особливостей газового господарства підприємства і вимог нормативних документів, перерахованих у 24.7.

24.9 Власниками систем газопостачання періодично має виконуватися оцінка технічного стану і паспортизація газопроводів та споруд на них. Оцінка виконується згідно з «Правилами обстеження, оцінки технічного стану, паспортизації та проведення планово-запобіжних ремонтів газопроводів і споруд на них». Періодичність обстежень установлюється власником системи газопостачання залежно від терміну експлуатації газопроводів і споруд на них, їх технічного стану, встановленому під час технічного обслуговування, ремонтах.

24.10 На кожному підприємстві наказом керівника (власника) повинні призначатися особи, відповідальні за технічний стан та безпечну експлуатацію системи газопостачання.

На об'єктах, що належать громадянам на правах приватної власності, відповідальність покладається на власника.

24.11 Для осіб, зайнятих технічною експлуатацією газового господарства, керівником (власником) повинні бути розроблені та затверджені посадові, виробничі інструкції з безпечних методів робіт. Для працюючих на пожежо­ небезпечних ділянках – інструкції з пожежної безпеки.

Інструкції слід розробляти з урахуванням особливостей газового господарства, вимог заводів-виробників обладнання та конкретних умов виробництва.

Розділи виробничих інструкцій із безпечних методів роботи слід розробляти згідно «Положення про розробку інструкцій з охорони праці».

Інструкції щодо захистів пожежної безпеки повинні відповідати вимогам НАПБ А.01-0.001.

24.12 На підприємствах газового господарства, а також на підприємствах, що мають газові служби, повинні бути розроблені, згідно з чинним законодавством, плани локалізації та ліквідації можливих аварій у системі газопостачання, організоване систематичне проведення учбово-тренувальних занять з обслуговуючим персоналом за цими планами, згідно із затвердженим графіком.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach