Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Додаток о

(обов’язковий)

ТИПОВА ІНСТРУКЦІЯ

по безпечному користуванню побутовими

газовими приладами і апаратами

1. Дані вимоги обов’язкові для посадових осіб підприємств і організацій, які експлуатують житловий фонд, відповідальних за безпечну експлуатацію газового обладнання житлових і громадських будинків, а також для громадян, які використовують газ в побуті.

2. Відповідальними за технічний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання та побутових газових приладів є організації, на балансі яких вони знаходяться. Відповідальність за технічний стан газового обладнання приватних будинків і квартир несуть їх власники.

3. Відповідальність за безпечне користування побутовими газовими приладами і за утримання в належному стані покладається на власників житла чи квартиронаймачів.

Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках місцевих Рад і відомчих будинках несуть житлово-експлуатаційні організації, в будинках на правах приватної власності – їх власники.

4. В житлово-експлуатаційних та інших організаціях, що мають відомче газифіковане житло, наказом призначаються посадові особи, відповідальні за безпечну експлуатацію внутрішньобудинкових систем газопостачання.

5. Посадові особи відповідальні за безпечну експлуатацію тільки побутових газових приладів і апаратів, які встановлені на підприємствах побутового обслуговування населення, в громадських і житлових будинках, повинні пройти інструктаж в СПГГ.

6. Особи, які безпосередньо користуються побутовими газовими приладами (в тому числі в приватному житлі) зобов’язані:

6.1 Пройти інструктаж з безпечного користування побутовими газовими приладами на підприємствах газового господарства.

6.2 Забезпечити збереження та утримання в чистоті газового обладнання.

6.3 Контролювати роботу газового обладнання. Перевіряти тягу перед кожним включенням газових приладів, що працюють з відведенням продуктів згоряння газу в димохід.

Періодично (перед початком та протягом опалювального сезону) очищати від сміття „кишеню” димоходу.

ДБН В.2.5- с.235

6.4 Після закінчення користування газом закрити крани на газових приладах і перед ними, а при розміщенні балонів всередині кухонь закрити вентилі на балонах.

6.5 При виявленні несправності газового обладнання негайно викликати працівників СПГГ.

6.6 При виявленні припинення подачі газу перекрити крани газових приладів і негайно повідомити про це аварійну службу СПГГ.

6.7 При виявлені в приміщенні запаху газу негайно перекрити крани на газових приладах і перед ними, провітрити приміщення і викликати аварійну газову службу. До прибуття аварійної газової служби не користуватися відкритим вогнем, не включати і не виключати електроприлади.

6.8. Перед входом до підвальних приміщень, до включення світла (запалювання вогню), переконатися у відсутності запаху газу.

6.9. При виявленні запаху газу в приміщеннях чи на вулиці, необхідно:

- негайно повідомити про це в аварійну газову службу по телефону „104”;

- забезпечити виведення людей із загазованого середовища;

запобігати включенню і виключенню електроосвітлення та появі відкритого вогню;

до прибуття аварійної газової служби забезпечити провітрювання приміщень.

6.10 Безперешкодно допускати в житлові приміщення для огляду і ремонту газового обладнання працівників СПГГ після пред’явлення ними службових посвідчень.

6.11 Власники приватного житла додатково повинні:

- своєчасно укладати угоди на технічне обслуговування газового обладнання;

- забезпечувати перевірку димоходів і вентиляційних каналів в строки, встановлені цими Правилами;

- на протязі опалювального сезону періодично перевіряти оголовки димоходів та вентиляційних каналів з метою недопущення їх обмерзання та закупорки.

7. Абонентам забороняється:

7.1 Здійснювати самостійно (без залучення спеціалізованих організацій) газифікацію житла (будинку, квартири, садового будинку) перенесення, заміну і ремонт газового обладнання.

7.2 Виконувати без погодження СПГГ перепланування приміщень, де встановлені газові прилади.

7.3 Вносити зміни в конструкцію газових приладів. Змінювати улаштування димових і вентиляційних систем. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати “кишені” та люки, призначені для очищення димоходів.

7.4 Відключати автоматику безпеки та регулювання. Користуватися газом при несправності газових приладів автоматики, арматури і газових балонів.

С. 236 ДБН В.2.5-

7.5 Користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки (тріщини) газифікованих пічок і димоходів.

7.6 Користуватися газом після закінчення терміну дії акту з перевірки і чищенні димових та вентиляційних каналів.

7.7 Здійснювати прочищення, перевірку димових та вентиляційних каналів, а також заміну балонів газобалонної установки без проходження навчання і отримання дозволу від підприємства газового господарства.

7.8 Користуватися газовими приладами при зачинених кватирках, перекритих вентиляційних каналів та при відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах.

7.9 Залишати без нагляду працюючі газові прилади (крім випадків коли вони розраховані на безперервну роботу і оснащені відповідною автоматикою безпеки).

7.10 Допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, недієздатних осіб та осіб, які не пройшли інструктаж СПГГ.

7.11 Навантажувати газопроводи.

7.12 Використовувати газ та газові прилади не за призначенням. Користуватися газовими плитами для опалення приміщень.

7.13 Користуватися приміщеннями, де встановлені газові прилади для сну і відпочинку.

7.14 Застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу.

7.15 Зберігати в приміщеннях і підвалах порожні та заповнені скрапленими газами балони.

7.16 Розміщувати в газифікованих приміщеннях більше одного балону місткістю 50 (55) л або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні знаходитися у тому ж приміщенні, де і газові прилади.

7.17 Установлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше 1 м від опалювального приладу.

При улаштуванні екрану, що захищає балони від нагрівання, відстань між балоном і опалювальним приладом може бути зменшена до 0,5 м, а відстань між балоном і екраном не менше 10 см. Розміщувати балони проти топкових дверцят пічок на відстані менше 2м.

7.18 Включати і виключати електроприлади та користуватись відкритим вогнем під час заміни балонів, встановлених в приміщеннях.

Проводити заміну балона при наявності людей в приміщенні.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach