Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Додаток ж (обов'язковий) Відведення продуктів згоряння

Ж.1 Цим додатком передбачені вимоги, які повинні враховуватися при проектуванні димових каналів від газового обладнання і побутових опалювальних та опалювально-варильних печей.

При проектуванні газоходів від газовикористовуючих установок виробничих будинків та котелень слід керуватися вимогами норм технологічного проектування та СНиП ІІ-35.

При переведенні існуючих котелень, виробничих печей та інших установок з твердого і рідкого на газове паливо необхідно виконувати перевірочний розрахунок газоповітряного тракту.

Ж.2 Улаштування димових і вентиляційних каналів, у тому числі вимоги до захисту каналів від задування вітром та захисту від атмосферних опадів повинно відповідати вимогам СНиП 2.04.05.

Ж.3 Відведення продуктів згоряння від побутових газових приладів та побутового газового обладнання, в конструкції яких передбачено відведення продуктів згоряння в димохід, слід здійснювати від кожного приладу, агрегату або печі по відособленому димоходу.

В існуючих будинках допускається передбачати приєднання до одного димоходу не більше двох водонагрівачів або опалювальних печей, розташованих на одному або різних поверхах будинку, за умови вводу продуктів згоряння в димохід на різних рівнях, не ближче 0,5 м один від одного або на одному рівні з влаштуванням у димоході розсічки на висоту не менше 1м.

Ж.4 Димоходи від газового обладнання необхідно розташовувати у внутрішніх стінах будинку або передбачати до цих стін приставні канали.

В існуючих будинках допускається використовувати існуючі димоходи з негорючих матеріалів в зовнішніх стінах або передбачати до них приставні димоходи.

Ж.5 Допускається приєднання до димоходу опалювальної печі періодичної дії газового водонагрівача, який використовується для гарячого водопостачання, або іншого газового приладу, що не працює безперервно, при достатньому перерізі димоходу, який повинен визначатися розрахунком.

Приєднання димовідвідної труби газового приладу до оборотів димоходу опалювальної печі не дозволяється.

Ж.6 Площа перетину димоходу повинна бути не меншою площі перерізу патрубка газового приладу, що приєднується до димоходу. При приєднанні до димоходу двох приладів, печей тощо перетин димоходу слід визначати з урахуванням одночасної їх роботи. Конструктивні розміри димоходів слід визначати розрахунком.

ДБН В.2.5- с.221

Непобутові газові прилади (ресторанні плити, котли для готування їжі і т.п.) допускається приєднувати як до відособлених, так і до загального димоходу.

Допускається передбачати з’єднувальні димовідвідні труби, загальні для декількох агрегатів.

Введення продуктів згоряння в загальний димохід для декількох приладів слід передбачати на різних рівнях або на одному рівні з влаштування розсічок згідно з Ж.3.

Площа перерізу димоходів та з’єднувальних труб повинна визначатися розрахунком, виходячи з умови одночасної роботи всіх приладів, приєднаних до димоходу.

Ж.7 Димоходи слід виконувати з глиняної цегли або жаростійкого бетону. Допускається відведення продуктів згоряння передбачати по сталевих димових трубах з товщиною стінки не менше 3 мм. Конструкції димових каналів також можуть бути заводського виготовлення, які поставляються в комплекті з газовим обладнанням. При установленні сталевих труб поза будинком або при проходженні їх через горище будинку, їх необхідно теплоізолювати для запобігання утворення конденсату. Конструкція димових каналів в зовнішніх стінах, а також приставних до цих стін каналів, повинна забезпечувати температуру газів на виході з них вище точки роси.

Забороняється виконувати канали із шлакобетонних та інших неповнотілих або пористих матеріалів.

Ж.8 Димоходи повинні бути вертикальними, без уступів. Допускається ухил димоходів від вертикалі до 30 з відхиленням убік до 1 м при забезпеченні площі перерізу на похилих ділянках димоходу не менше площі перерізу вертикальних ділянок.

Для відведення продуктів згоряння від ресторанних плит та інших непобутових газових приладів допускається передбачати горизонтальні ділянки димоходів загальною довжиною не більш 10 м.

Допускається проходження димоходів через перекриття за умови забезпечення пожежної безпеки горючих конструкцій перекриття.

Ж.9 Приєднання газового обладнання до димоходів слід передбачати з’єднувальними трубами, виготовленими з покрівельної або оцинкованої сталі товщиною не менше 1,0 мм, гнучкими металевими гофрованими патрубками або уніфікованими елементами, що поставляються в комплекті з устаткуванням.

З’єднувальна димовідвідна труба, яка з’єднує газовий прилад з димоходом, повинна мати вертикальну ділянку (крім випадків, коли за схемою заводу-виготовлювача улаштування вертикальної ділянки не потрібно).

Довжина вертикальної ділянки з’єднувальної труби, рахуючи від низу димовідвідного патрубка газового приладу до осі горизонтальної ділянки труби, повинна бути не меншою 0,5 м.

С.222 ДБН В.2.5-

В приміщеннях висотою до 2,7 м для приладів із стабілізаторами тяги допускається зменшення довжини вертикальної ділянки до 0,25 м, без стабілізаторів тяги до 0,15 м. Сумарна довжина горизонтальних ділянок з’єднувальних труб в нових будинках повинна бути не більше 3 м, в існуючих будинках - не більше 6 м. Ухил труби повинен бути не меншим 0,01 в бік газового приладу.

На димовідвідних трубах допускається передбачати не більш трьох поворотів за радіусом заокруглення не менше діаметра труби.

Нижче місця приєднання димовідвідної труби від приладу до димоходу слід передбачати улаштування «кишені» перерізом не менше за переріз димоходу і завглибшки не менше 25 см, що має люк для очищення.

Димовідвідні труби, що прокладаються через приміщення, які не опалюються, за необхідності слід покривати термоізоляцією.

Прокладання димовідвідних труб від приладів та печей через житлові кімнати не допускається.

Ж.10 Відстань від з’єднувальної труби до стелі або стіни з негорючих матеріалів слід приймати не менше 5 см, а з горючих та важкогорючих матеріалів – не менше 25 см. Допускається зменшення відстані з 25 до 10 см за умови захисту горючих та важкогорючих конструкцій покрівельною сталлю по листу негорючого ізоляційного матеріалу товщиною не менше 3 мм. Теплоізоляція має виступати за габарити з’єднувальної труби на 15 см з кожного боку.

Ж.11 Підвішування та кріплення з’єднувальних труб повинні виключити можливість їхнього прогину. Ланки з’єднувальних труб мають щільно, без зазорів, всуватися одна в другу за ходом димових газів не менше ніж на половину діаметра труби. З’єднувальна труба повинна щільно приєднуватися до димового каналу. Кінець її не повинен виступати за стіну каналу, для чого застосовуються обмежувальні пристрої (шайба або гофр).

Ж.12 З’єднувальні труби ресторанних плит та котлів для приготування їжі слід покривати теплоізоляцією. З’єднувальні труби, виготовлені з чорної листової сталі, необхідно фарбувати вогнестійким лаком.

Ж.13 У разі приєднання до димоходу приладів із стабілізаторами тяги установлення шиберів не допускається.

При приєднанні до загального димоходу декількох приладів: ресторанних плит, кип'ятильників та інших газових приладів, які не мають стабілізаторів тяги, на димовідвідних трубах від приладів слід передбачати шибери (заслінки), які мають отвір діаметром не менше 15 мм.

Ж.14 В шиберах, установлених на димоходах від котлів, необхідно передбачати отвори діаметром не менше 50 мм.

Ж.15 Димові труби від газових приладів в будівлях повинні бути виведені:

  • вище граничної зони вітрового підпору, але не менше 0,5 м вище гребеня даху у разі розташування їх (рахуючи по горизонталі) не далі 1,5 м від гребеня даху;

ДБН В.2.5- с.223

  • в рівні з гребенем даху, якщо вони знаходяться на відстані до 3 м від гребеня даху;

  • не нижче прямої, проведеної від гребеня вниз під кутом 10 до горизонту, у випадку розташування труб на відстані більш 3 м від гребеня даху.

Зоною вітрового підпору димової труби вважається простір нижче лінії, проведеної під кутом 45 до горизонту від найбільш високих точок поблизу розташованих споруд і дерев.

Висота труби над прилягаючою частиною даху для будинків із суміщеною покрівлею (плоским дахом) повинна становити – не менше 2,0 м.

Установлення на димоходах зонтів та інших насадок не допускається.

Ж.16 Димоходи в стінах допускається виконувати поряд із вентиляційними каналами. При цьому вони повинні розділятись по всій висоті герметичними перегородками, виконаними з матеріалу стіни, товщиною не менше 120 мм. Висоту витяжних вентиляційних каналів, розташованих поряд з димоходами слід приймати рівній висоті димоходів.

Ж.17 Забороняється перекривати оголовок димоходу парапетними плитами з виходом димових газів через бокові отвори димоходу. Торцева частина оголовка димоходу повинна бути на 0,2 м покрита цементним розчином від руйнування дощем, снігом, вітром та ін.

Ж.18 Допускається відведення продуктів згоряння в атмосферу передбачати через покрівлю будинку у вертикальний димовий канал.

Ж.19 Монтаж димових труб виконується згідно з вимогами, вказаними в паспортах газового обладнання.

Ж.20 Довжина горизонтальної ділянки відвідної димової труби від опалювального обладнання з герметичною камерою згоряння при виході через зовнішню стіну слід приймати не більше 3 м.

Ж.21 Забороняється вихід відвідної димової труби через зовнішню стіну:

- в під'їзди (арки), криті переходи;

- в закриті балкони, лоджії, еркери;

- в будинках, які є історичними або архітектурними пам'ятниками, без дозволу відомства, під охороною яких вони знаходяться;

- крізь стіни фасадів будинків, які виходять на майдани та вулиці, що мають історико-архітектурну та містобудівну цінність, а також які знаходяться у безпосередній близькості від ділянок дитячих дошкільних закладів, шкіл та закладів охорони здоров’я;

- в будинках, в яких забороняється установлення газових приладів згідно з вимогами ДБН В.2.2-9, СНиП 2.04.05.

Ж.22 Отвори відвідної димової труби на зовнішній стіні будинку у разі відведення продуктів згоряння від опалювального обладнання через зовнішню стіну без улаштування вертикального каналу, слід розміщати згідно з інструкцією з монтажу газового обладнання підприємства-виробника.

С. 224 ДБН В.2.5-

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach