Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

С. 182 дбн в.2.5-

21 Споруди на газопроводах

21.1 Обладнання, арматуру, з’єднувальні деталі газопроводів, засоби вимірювання в ГРП та ГРУ установлюються згідно з проектом, інструкціями заводів-виготовлювачів з монтажу обладнання та вимогами цього розділу.

21.2 У процесі влаштування перекриттів колодязів зазори між стінами колодязів та перекриттями не допускаються.

21.3 Під час будівництва колодязів із збірних елементів торці з’єднувальних елементів мають бути очищені.

Елементи з’єднуються цементним розчином марки не нижче М100 з затиранням швів.

21.4 Основа під ковер для КТ та КП повинна виготовлятися з бетону або залізобетону і встановлюватися на утрамбовану піщану основу після монтажу відвідної трубки або контрольно-вимірювального пункту.

Відвідну трубку від споруд на газопроводі (конденсатозбірників, тощо) слід монтувати по центру ковера перпендикулярно площині його основи.

Простір навколо відвідної трубки по усій висоті в радіусі не менше 0,3 м необхідно засипати піщаним грунтом та влаштувати відмостку радіусом (0,5–0,7) м.

Відстань між кришкою ковера (або люком колодязя) та кінцем вивідних пристроїв (відвідної трубки, крана, пробки) повинна бути 10 - 15 см.

22 Додаткові вимоги до газопроводів у складних інженерно-геологічних умовах

22.1 При будівництві газопроводів необхідно враховувати вимоги, зазначені у розділі 10.

22.2 При монтажі газопроводів в районах з сейсмічністю 7 балів і вище, а також в районах із просадними, набухаючими та здиманими грунтами деформовані кінці труб слід обрізати. Зазори між торцями труб під час зварювання ниток слід усувати шляхом вварювання «котушок» довжиною рівною діаметру, але не менше 200 мм.

22.3 Перевірку якості зварних стиків сталевих газопроводів фізичними методами контролю необхідно проводити згідно з нормами, наведеними в таблиці 41 та розділу 16.

22.4 При прокладанні газопроводів на зсувонебезпечних ділянках необхідно виконувати вимоги 10.36, 10.37, 10.38 і передбачати заходи інженерного захисту, які забезпечують безпечне будівництво та експлуатацію газопроводів.

Дбн в.2.5- с.183

22.5 В районах із сейсмічністю 7 і більше балів з’єднання поліетиленових труб зовнішнім діаметром до 110 мм включно рекомендується здійснювати терморезисторним зварюванням або зварюванням нагрітим інструментом врозтруб.

22.6 Перед засипанням газопроводів, що прокладаються в районах із водонасиченими грунтами, необхідно провести приймальний контроль його баластування з метою перевірки відповідності виконаних робіт проекту.

Перевіряється кількість встановлених вантажів та відстані між ними, довжини та межі баластованих ділянок.

Приймальний контроль баластування газопроводів оформляється окремим актом.

23 Проведення випробувань

23.1 Перед випробуванням на міцність та герметичність закінчених будівництвом зовнішніх газопроводів слід виконати продування з метою очищення їх внутрішньої порожнини. Спосіб продування повинен визначатися проектом виробництва робіт. Очищення порожнини внутрішніх газопроводів та газопроводів ГРП та ГРУ слід виконувати перед монтажем.

23.2 Випробування на міцність та герметичність газопроводів повинно виконувати будівельно-монтажна організація в присутності представника газового господарства. Допускається проведення випробувань на міцність без участі представника газового господарства за погодженням з ним.

Результати випробувань оформляються записом в будівельному паспорті.

23.3 Для випробувань на міцність та герметичність газопровід розділяється на окремі ділянки, обмежені заглушкою або лінійною арматурою (якщо довжини ділянок не встановлені проектом).

Лінійна арматура може бути використана як обмежувальний елемент, якщо пробний тиск під час випробування не перевищує величини, допустимої для даного типу арматури та її герметичність не нижче класу 1 за ГОСТ 9544.

Монтажні стики сталевих газопроводів, зварені після випробувань, слід перевіряти радіографічним методом контролю.

23.4 Для проведення випробувань газопроводів на міцність та герметичність застосовуються манометри класу точності не нижче 1,5. При випробувальному тиску до 0,01 МПа необхідно застосовувати U-подібні рідинні манометри з водяним заповненням. Для випробування на герметичність – пружинні манометри зразкові за ТУ 25-05-1664, пружинні манометри класу точності не нижче 1,0 за ГОСТ 2405 та дифманометри типу ДП-50.

Пружинні манометри, які застосовуються при випробуванні, повинні мати корпус діаметром не менше 160 мм і шкалу з верхньою межею вимірювання не менше 4/3 і не більше 5/3 від величини вимірюваного тиску.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach