Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.193

Додаток а

(Обов’язковий)

Терміни і визначення

Автомобільна газозаправна станція СВГ (АГЗС)

Комплекс, призначений для заправлення газобалонних автомобілів СВГ

Автомобільний газозаправний пункт СВГ (АГЗП)

Комплекс, призначений для заправлення паливних балонів СВГ автомобільного транспорту із стаціонарних резервуарів або з автоцистерн

Блокування

Комплекс заходів, які забезпечують можливість пуску газу або вимикання газовикористовувального агрегату при порушенні вимог безпеки.

Балон

Посудина, яка призначена для транспортування, зберігання і використання стиснених і скраплених газів.

Ввідний газопровід

Ділянка газопроводу від запірного пристрою, на газопроводі вводі до внутрішнього газопроводу, включаючи газопровід, прокладений в футлярі через стіну будинку.

Відкриті ділянки поліетиленового газопроводу

(відкрите прокладання)

Ділянки поліетиленових газопроводів, які під час реконструкції сталевих газопроводів прокладаються поза сталевим газопроводом (де протягування неможливе).

Внутрішній газопровід

Ділянка газопроводу від ввідного газопроводу до місця підключення газового приладу, газовикористовувальної установки.

Внутрішньомайданчиковий газопровід

Газопровід, який прокладається територією підприємства, ТЕС, ГРЕС, котельні та інших об'єктів.

Вузол обсягу споживання газу

Сукупність засобів вимірювальної техніки та додаткового обладнання, призначеного для вимірювання обсягів споживання газу, приведеного до стандартних умов.

Випарна установка

Комплекс обладнання, призначений для регазифікації СВГ з подальшою подачею споживачам парової фази СВГ

Газове господарство

Система газопостачання, в т.ч. газопроводів та споруд на них, засоби електрохімічного захисту від корозії, ГРП, ГРУ, системи телемеханіки та АСУ ТП, промислові, побутові та комунально-побутові газоспоживаючі об’єкти, газове обладнання житлових і громадських будинків незалежно від відомчої належності та форм власності.

Газопостачальна організація

Суб’єкт підприємницької діяльності, який здійснює постачання природного газу безпосередньо споживачу на підставі укладених договорів та отримав відповідну ліцензію Національної комісії регулювання електроенергетики України.

С. 194 ДБН В.2.5-

Газотранспортна організація

Підприємство (організація) з експлуатації споруд систем газопостачання і газопроводів, яке транспортує газ газопостачальника до споживача та надає споживачеві послуги з технічного обслуговування та ремонту газопроводів, газових приладів і пристроїв

Газопровід-ввід

Газопровід від місця приєднання до розподільного газопроводу до запірного пристрою включно на вводі в будинок.

Газове обладнання

Технічні вироби повної заводської готовності (прилади, апарати, газопальникові пристрої, теплові агрегати), що використовують газ як паливо для приготування їжі, децентралізованого опалення та гарячого водопостачання, а також лабораторні пальники, пальники інфрачервоного випромінювання, пересувні газопальникові пристрої, агрегати тощо.

Газове обладнання громад­ських, адміністративних

та житлових будинків

Газопроводи, газові прилади і апарати (повної заводської готовності), які використовують газ в якості палива.

Газорегуляторний пункт

(ГРП)

Комплекс обладнання для зниження тиску газу і підтримання його на заданому рівні, змонтований безпосередньо на місці і розташований в будівлях (окремо розташованих та прибудованих до інших будинків) та приміщеннях, вбудованих в будинки, а також на відкритих площадках.

Газорегуляторний пункт

блоковий (ГРПБ)

Комплекс обладнання для зниження тиску газу та підтримання його на заданому рівні, повністю змонтований в заводських умовах і розташований в одному або декількох контейнерах.

Газовикористовувальні

установки

Котли, виробничі печі, технологічні лінії, утилізатори та інші установки, які використовують газ як паливо для вироблення теплової енергії для опалення, гарячого водопостачання та на технологічні потреби різноманітних виробництв.

Газорегуляторна

установка (ГРУ)

Комплекс обладнання для зниження тиску газу та підтримання його на заданому рівні, змонтований безпосередньо на місці і розташований у приміщенні, в якому розміщені газовикористовувальні установки, або в суміжному приміщенні, сполученому з ним відкритим отвором.

Газонаповнювальна

станція (ГНС)

Підприємство, призначене для приймання, зберігання та відпускання СВГ споживачам в автоцистернах та побутових балонах, заправлення паливних балонів СВГ автомобільного транспорту, ремонту та повторного технічного опосвідчення газових балонів.

Газифіковане приміщення

Приміщення, в якому розміщене газове обладнання та установки, які використовують газ.

Газонаповнювальний

пункт (ГНП)

Комплекс, призначений для приймання СВГ в

автоцистернах, зберігання та відпускання СВГ споживачам в побутових балонах.

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach