Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

С.170 дбн в.2.5-

16.23 За результатами перевірки фізичними методами стики бракуються за наявності таких дефектів:

  • тріщин, пропалів, незаварених кратерів;

  • непроварів по обробленню кромок;

  • непроварів у корені шва і між валиками глибиною більше 10% товщини стінки труби;

  • непроварів у корені шва в стиках газопроводів діаметром 920 мм та більше, які виконуються з внутрішньою підваркою;

  • непроварів у корені шва в зварних з’єднаннях, виконаних з підкладним кільцем;

  • пор шлакових та інших включень, розміри яких перевищують встановлені для класу 6 по ГОСТ 23055.

Результати перевірки стиків радіографічним методом оформляються протоколом за формою додатка У.

При глибині непровару 10% товщини стінки труби та менше стики бракуються, якщо сумарна довжина непровару перевищує 25 мм на кожні 300 мм довжини зварного з’єднання. При довжині зварного з’єднання менше 300 мм довжина недопустимого непровару повинна складати більше 10% його довжини.

За результатами ультразвукового контролю стики бракуються за наявності дефектів, розміри яких перевищують наведені у ВСН 012 частина І або в інших нормативних документах, в яких вказані норми оцінки якості зварних з’єднань газопроводів за результатами ультразвукового контролю.

Результати перевірки стиків ультразвуковим методом оформлюються протоколом за формою додатка Х.

Виправлення дефектів шва, виконаного газовим зварюванням, забороняється.

Виправлення дефектів шва, виконаного дуговим зварюванням, допускається виконувати шляхом видалення дефектної частини та заварки її заново з наступною перевіркою усього зварного стику радіографічним методом. Перевищення висоти посилення зварного шва відносно розмірів, установлених ГОСТ 16037, допускається усувати механічним обробленням. Підрізи слід виправляти наплавленням ниткових валиків висотою не більше 2–3 мм, при цьому висота ниткового валика не повинна перевищувати висоту шва. Виправлення дефектів підчеканюванням та повторний ремонт стиків забороняється.

16.24 Механічним випробуванням підлягають:

- допускні стики;

- стики надземних та внутрішніх газопроводів природного газу та СВГ діаметром менше 50 мм;

- стики надземних та внутрішніх газопроводів природного газу діаметром 50 мм та більше, тиском до 0,005 МПа включно;

Дбн в.2.5- с.171

- стики підземних (наземних) газопроводів усіх тисків, зварених газовим зварюванням.

Число стиків, що відбираються для механічних випробувань, повинно складати 0,5 % загального числа стиків, зварених кожним зварником протягом календарного місяця при спорудженні об'єктів або виробництві трубних заготовок у ЦЗМ та ЦЗЗ, але не менше двох – для труб умовним діаметром до 50 мм включно і одного – для труб умовним діаметром понад 50 мм.

16.25 Для визначення механічних властивостей стиків, зварених дуговим або газовим зварюванням, слід виконувати такі види механічних випробувань:

- випробування на статичне розтягування;

- випробування на статичний вигин або сплющення.

16.26 Для механічних випробувань зварних стиків газопроводів діаметром понад 50 мм із кожного відібраного для контролю стику повинні вирізатися три зразки із незнятим посиленням для випробування на розтягування та три зразки – на вигин. Зразки слід вирізати з ділянок зварного стику, розподілених рівномірно по периметру. Виготовлення зразків повинно виконуватися за ГОСТ 6996.

Результати випробувань зварних стиків на розтягування та вигин визначаються як середнє арифметичне результатів відповідних видів випробувань зразків даного стику.

Результати механічних випробувань зварних стиків вважаються незадовільними, якщо:

- середній арифметичний розмір межі міцності при випробуванні на розтягування менше нижньої межі міцності основного металу труб, установленого стандартами або технічними умовами;

- середній арифметичний розмір кута вигину під час випробування на вигин менше 1200 для дугового зварювання, і менше 100 0 для газового зварювання;

- результат випробувань хоча б одного з трьох зразків по одному з видів випробувань на 10 % нижче необхідного розміру показника по цьому виду випробувань (межі міцності або кута вигину).

16.27 Механічні випробування зварних стиків труб умовним діаметром до 50 мм включно повинні виконуватися на розтягування та сплющування на цілих стиках. Для труб цих діаметрів половину відібраних для контролю стиків (з незнятим посиленням) випробуються на розтяг і половину (із знятим посиленням) – на сплющування.

Результати механічних випробувань зварних стиків вважаються незадовільними, якщо:

- величина межі міцності під час випробування стиків на розтягування менше нижньої межі міцності основного металу труб, установленого стандартами і технічними умовами;

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach