Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dbn-gazopostach / ДБН(142-270) 2010 р..doc
Скачиваний:
219
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.89 Mб
Скачать

Дбн в.2.5- с.163

15.11 Грунт основи траншей та котлованів, що розробляються в зимовий період, необхідно захищати від промерзання (за винятком сухих піщаних, супіщаних та гравійних грунтів, а також скельних порід) шляхом недобирання грунту або укриття його утеплювачем. Зачищення дна основи виконується безпосередньо перед укладанням газопроводу. Зворотне засипання виконується негайно після укладання газопроводу талим грунтом, що виключає пошкодження захисного покриття.

15.12 Траншеї та котловани на ділянках перетину з існуючими дорогами, вулицями, проїздами, площами населених пунктів та промислових площадок, що мають покриття удосконаленого типу, необхідно засипатися на всю глибину піщаним, гальковим, гравійним грунтом, відсівом щебеню або іншим аналогічним малостислим матеріалом.

15.13 У випадку засипання траншеї галькою, гравієм, щебенем або відсівом щебеню, для збереження ізоляційного покриття сталевого газопроводу і поверхні поліетиленового газопроводу необхідно засипати піщаним грунтом на висоту не менше 20 см над верхньою твірною труби.

15.14 При виконанні робіт із застосуванням машин в охоронних зонах повітряних ЛЕП необхідно виконувати вимоги ГОСТ 12.1.013.

16 Монтаж та зварювання газопроводів із сталевих труб

16.1 Для з’єднання труб слід застосовувати дугове (ручне, напівавтоматичне, автоматичне) та газове зварювання, а також стикове контактне зварювання обплавленням, згідно ВБН А.3.1-36-3.

Типи, конструктивні елементи та розміри зварних з'єднань сталевих газопроводів повинні відповідати вимогам ГОСТ 16037 та вимогам цього розділу. Для підземних газопроводів застосовуються тільки стикові та кутові з’єднання.

Конструктивні розміри оброблення кромок при з'єднанні труб та деталей однакового зовнішнього діаметру з різною товщиною стінок мають відповідати вимогам СНиП ІІІ-42.

Допустиме зміщення кромок труб, що зварюються, не повинно перевищувати величини (0,15·S + 0,5) мм, де S – найменша з товщин стінок труб, що зварюються, мм.

При стикуванні труб слід забезпечувати їх прямолінійність. Допустиме відхилення від прямолінійності, яке вимірюється на відстані 200 мм по обидва боки від стику, не повинно перевищувати 0,5 мм.

Стикове контактне зварювання обплавленням газопроводів, а також контроль якості цих робіт виконується згідно з вимогами ВБН А.3.1-36-3, ВСН 006 та ВСН 012 частина 1.

16.2 Застосування зварювальних матеріалів (електродів, зварювального дроту або флюсів) допускається тільки за наявності сертифікатів заводів-виготовлювачів або завірених їх копій.

С.164 дбн в.2.5-

Перед застосуванням зварювальні матеріали слід перевірити зовнішнім оглядом на їхню відповідність вимогам ГОСТ 9466, ГОСТ 2246 або технічним умовам. В разі виявлення дефектів (обсипання захисної обмазки електродів та їхнє зволоження, корозія зварювального дроту) застосування цих матеріалів не допускається.

16.3 Перед допуском зварника до роботи для зварювання газопроводів він повинен виконати зварювання допускних (пробних) стиків у таких випадках:

- якщо зварник вперше приступає до зварювання газопроводу або мав перерву в роботі із зварювання більше календарного місяця;

- якщо треба зварювати труби, виготовлені з марок сталі, що відрізняються від раніше зварюваних даним зварником своїми властивостями за зварюваністю;

- якщо застосовують нові для даного зварника марки зварювальних матеріалів (електродів, зварювального дроту, флюсів);

- якщо змінена технологія зварювання.

Допускні стики слід зварювати також для перевірки якості зварювальних матеріалів:

- у випадку порушення умов зберігання зварювальних матеріалів;

- при виявленні дефектів зварювальних матеріалів під час зовнішнього огляду – зволоження електродів, обсипання електродів (не більше ніж на 10–15 % поверхні), незначної корозії зварювального дроту.

У цих випадках допускні стики зварюються після усунення дефектів (просушування електродів, очищення дроту).

16.4 Контроль допускного стику здійснюється:

- зовнішнім оглядом на відповідність вимогам ГОСТ 16037;

- радіографічним методом по ГОСТ 7212;

- механічними випробуваннями по ГОСТ 6996 на відповідність вимогам даного розділу.

16.5 При незадовільних результатах контролю допускного стику:

- зовнішнім оглядом – стик бракується і подальшому контролю не підлягає;

- фізичними методами або механічними випробуваннями – перевірку слід повторити на подвоєному числі стиків.

При отриманні незадовільного результату хоча б на одному стику при перевірці якості зварювальних матеріалів слід бракувати всю партію цих матеріалів, а під час перевірки кваліфікації зварника – він повинен пройти додаткову практику із зварювання, після чого зварити новий допускний стик, який підлягає випробуванням згідно з вищенаведеними вимогами.

16.6 Перед монтажем сталевих труб для зварювання необхідно:

- очистити їх внутрішню порожнину від можливих засмічень (грунту, льоду, снігу, води, будівельного сміття, окремих предметів тощо);

Соседние файлы в папке dbn-gazopostach