Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Кримінально-процесуальне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Семінарське заняття 32 Тема: Виконання вироку

1. Поняття і завдання стадії виконання вироку, ухвали, постанови суду.

2. Набрання вироком законної сили і звернення його до виконання.

3. Питання, які вирішуються судом в стадії виконання вироку, ухвали, постанови суду.

4. Порядок вирішення судом питань у стадії виконання вироку, ухвали, постанови суду.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: судове рішення; вирок суду; постанова суду; ухвала суду; виконання судового рішення; набрання законної сили; звернення вироку до виконання; звільнення від відбування покарання; зняття судимості.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • виконання вироку як стадія кримінального процесу;

  • набрання вироком, постановою, ухвалою суду законної сили;

  • порядок звернення вироку до виконання;

  • вирішення судом питань у стадії виконання вироку, ухвали, постанови суду.

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. 27 жовтня 2008 р. місцевий суд постановив вирок, яким засудив Овсієнка за вчинення злочину передбаченого ч. 3 ст. 186 КК і призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі. Захисник Овсієнка подав апеляційну скаргу в якій просив суд пом’якшити покарання. 1 грудня 2008 р. апеляційний суд постановив ухвалу, якою залишив апеляцію без задоволення, а вирок без змін.

В який термін і в якому порядку вирок буде звернено до виконання?

№ 2. Адаменко відбув покарання у виді виправних робіт строком 2 роки і за порадою родичів звернувся до адвоката з проханням підготувати заяву до суду про включення до трудового стажу часу, протягом якого засуджений відбував покарання у виді виправних робіт.

Дайте юридичну консультацію з цього питання.

№ 3. Носік засуджений за вчиненя злочину, передбаченого ч.2 ст. 263 і йому призначене покарання у виді штрафу 850 грн. Після набрання вироком законної сили Носік звернувся до державної виконавчої інспекції з проханням замінити штаф на громадські чи виправні роботи, або інше покарання не пов’язане з позбавленням волі, оскільки сплатити штраф він об’єктивно не може, бо залишився без роботи, в нього на утриманні двоє малолітніх дітей а дружина онкохвора і потребує постійного і коштовного лікування.

Які дії може вчинити державна виконавча інспекція?

№ 4. Симоненко засуджений за вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 185 КК. Під час відбування покарання у виді позбавлення волі адміністрації колонії стало достовірно відомо, що Симоненко є наркозалежним і постійно намагається придбати наркотичні засоби. Адміністрація колонії звернулася з поданням пио призначення Симоненку примусового лікування від наркоманії. В ході судового розгляду згаданого подання Симоненко заперечував проти його задоволення, мотивуючи це тим, що примусове лікування повинне призначатися виключно вироком суду.

Чи може бути задоволене таке подання?

№ 5. 20 січня 2008 року Петренко звернувся з клопотанням до суду про дострокове зняття судимості. Суд по результатах розгляду даного клопотання виніс постанову про відмову, якою відмовив в задоволенні клопотання Петренка. 23 червня 2008 Петренко повторно звернувся з клопотанням до суду про дострокове зняття судимості, а також з аналогічним клопотанням звернувся трудовий колектив ТОВ "Пролісок".

Яке рішення може прийняти суд?