Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Кримінально-процесуальне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: кримінальна справа; порушення кримінальної справи; відмова в порушенні кримінальної справи; дослідча перевірка; приводи до порушення справи; підстави до порушення справи; постанова; прокурорський нагляд; судовий контроль.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • сутність стадії порушення кримінальної справи;

  • підстави, приводи та процесуальний порядок порушення кримінальної справи;

  • зміст постанови про порушення кримінальної справи або відмову в її порушенні;

  • суб’єкти, які мають право порушувати кримінальні справи;

  • система рішень, що можуть бути прийняті за результатами розгляду заяв і повідомлень про злочини;

  • оскарження постанов про порушення справи або відмову в її порушенні;

  • прокурорський нагляд і судовий контроль за законністю та обґрунтованістю порушення кримінальної справи.

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. Романенко вернулася до слідчого міліції із заявою, в якій вказала, що невідомі особи зламали в її будинку двері і викрали золоті прикраси та гроші (520 гривень). Було проведено огляд місця події і порушено кримінальну справу. Через тиждень Романенко звернулася до начальника відділення міліції з проханням не розглядати її заяву.

Яке рішення може бути прийняте по заяві Романенко?

№ 2. Громадянка зателефонувала за номером "02" і повідомила чергового про те, що в пару імені 500-річчя Хмельницького біля каруселі "Колесо" лежить труп невідомого чоловіка. Назвати себе відмовилася. Черговий скерував наряд патрульно-постової служби для перевірки такої інформації. Нарядом ППС у вказаному місці було виявлено труп чоловіка з ножовими пораненнями грудей і живота.

Чи наявні підстави для порушення кримінальної справи? Чи є привід для порушення справи?

№ 3. До відділення внутрішніх справ звернувся Синяк із заявою про притягнення до кримінальної відповідальності за хуліганство Петриненка, який наніс два удари кулаком в живіт Синяку. Під час перевірки заяви в порядку ст. 97 КПК було встановлено, що внаслідок ударів тілесних ушкоджень заподіяно не було, а побої були нанесені під час сварка на ґрунті особистих неприязних стосунків між згаданими громадянами.

Яке рішення повинен прийняти слідчий по даній заяві?

№ 4. Гр. Смольков звернувся в суд зі скаргою про скасування постанови про порушення кримінальної справи щодо нього за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України.

Гр. Смольков вважає оскаржуване рішення упередженим і незаконним, оскільки гр. Арсенов, перебуваючи у нетверезому стані (бо святкував на весіллі) та нехтуючи Правилами дорожнього руху України, зненацька вийшов на проїжджу частину дороги та повівся неадекватно обстановці, внаслідок чого «звалився» на автомобіль «БМВ - 320», що виїздив на перехрестя і яким керував Смольков. Зазначені обставини призвели до виникнення у Арсенова легких тілесних ушкоджень. На момент порушення справи судово-медичної експертизи проведено не було, належним чином факт сп’яніння потерпілого не зафіксований. Також тенденційність постанови полягає в тому, що в ній зазначені невірні вихідні дані щодо місця ДТП та щодо розташування об'єктів і суб'єктів ДТП.

Прокурор заперечував проти задоволення скарги, мотивуючи тим, що на час прийняття рішень про порушення кримінальної справи у органу досудового слідства було достатньо даних, які вказували на наявність ознак злочину, а саме : акт судово-медичного дослідження про тяжкість середнього ступеня тілесних ушкоджень у особи, яка була учасником ДТП, пояснення скаржника, що наїзд на пішохода зробив саме він на вказаному автомобілі та що він бачив, якусь тінь, при цьому будь-яких заходів до зупинки автомобіля не вжив, а залишив місце ДТП, про що зазначено у постанові.

Оцініть обґрунтованість доводів учасників судового розгляду. Яке рішення може прийняти суддя?

5. До райвідділу внутрішніх справ звернулася гр. Бахур. Вона повідомила про те, що цієї ночі була зґвалтована невідомим злочинцем недалеко біля свого будинку, коли поверталася з роботи. Описати зовнішність ґвалтівника вона не може, оскільки було темно, але зможе впізнати його за голосом (ґвалтівник мав хрипливий і гаркавий голос). Заявниця просила знайти ґвалтівника і притягти його до кримінальної відповідальності.

Посилаючись на те, що розслідування кримінальної справи про зґвалтування доцільніше було б передати слідчим прокуратури, начальник райвідділу внутрішніх справ відмовив у прийнятті заяви і порекомендував заявниці звернутися до райпрокуратури.

Чи законною була відмова у прийнятті заяви про злочин?

№ 6. Апеляційний суд Хмельницької області, розглядаючи в апеляційному порядку справу щодо Каспрука, засудженого Хмельницьким міськрайонним судом за хуліганство, дійшов висновку, що дані судового слідства підтверджують правильність рішення суду першої інстанції. Разом з тим апеляційний суд звернув увагу на відсутність у справі постанови про порушення кримінальної справи.

Яке рішення у зв’язку з цим і на якій підставі має ухвалити суд апеляційної інстанції?

№ 7. Голова Іванковецької сільської ради по телефону повідомив слідчому райвідділу внутрішніх справ про те, що в сільському парку було виявлено нерухоме тіло жителя села Іванківці з плямами крові на одязі в області грудної клітини. Слідчий виніс постанову про порушення кримінальної справи за ознаками вбивства і виїхав на огляд місця події.

Оцініть рішення і дії слідчого. Чи були у даному випадку підстави і приводи до порушення кримінальної справи?

№ 8. До райвідділу внутрішніх справ зателефонував гр. Кравчук і повідомив про те, що минулого дня, перебуваючи у стані сильного сп’яніння, зґвалтував 15-річну дівчинку, і просив зафіксувати це як явку з повинною. Також Кравчук повідомив, що батьки дівчинки обіцяли порубати його на шматки, тому він не виходить зі своєї квартири.

Які дії повинен вчинити слідчий? Що у даному випадку буде законним приводом до порушення кримінальної справи?

Варіант: Кравчук зґвалтував 18-річну дівчину.

№ 9. До слідчого прокуратури звернувся гр. Федорчук, який повідомив про те, що два дні тому, коли він повертався з роботи, у під’їзді його побив гр. Петрищук, який проживає двома поверхами вище. Федорчук просив притягнути Петрищука до кримінальної відповідальності за побої. Слідчий, вважаючи, що справи приватного обвинувачення вправі порушувати тільки суд, виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи.

Оцініть рішення слідчого прокуратури.

№ 10. До райвідділу внутрішніх справ надійшла письмова заява гр. Іваниці про вчинення грабежу з проникненням до його квартири. Іваниця вказав, що хоча грабіжник був у масці, він упізнав в ньому свого сусіда Комара, який проживав у кв. 23, що знаходиться поверхом нижче. Слідчий вирішив провести обшук у квартирі Комара з метою виявлення викрадених речей. За результатами проведеного обшуку було виявлено і вилучено DVD-плеєр і цифровий фотоапарат, викрадені у Іваниці. У зв’язку з цим слідчий порушив кримінальну справу за ч. 3 ст. 185 КК України.

Оцініть дії слідчого. Чи допустив він порушення вимог КПК?

№ 11. Під час судового розгляду кримінальної справи щодо Столярчука про заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, гр. Буняк зробив усну заяву про явку з повинною, вказавши, що даний злочин вчинив він, а Столярчук ні в чому не винен. Суддя виніс постанову про закриття кримінальної справи відносно Столярчука, а іншою постановою порушив справу щодо Буняка.

Чи відповідають кримінально-процесуальному закону такі рішення судді?