Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Кримінально-процесуальне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Семінарське заняття 23 Тема: Слідчі дії

  1. Накладення арешту на кореспонденцію, зняття інформації з каналів зв’язку.

  2. Поняття, підстави та порядок призначення експертизи на досудовому слідстві.

  3. Процесуальні види експертиз.

  4. Права підозрюваного (обвинуваченого) при призначенні експертизи. Порядок їх ознайомлення з поставою про призначення експертизи та висновком експерта.

  5. Одержання зразків для порівняльного дослідження.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: слідчі дії; невербальні слідчі дії; накладення арешту на кореспонденцію; зняття інформації з каналів зв’язку; експертиза; додаткова експертиза; повторна експертиза; комісійна експертиза; комплексна експертиза; висновок експерта; відібрання зразків для експертного дослідження.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • підстави та процесуальний порядок накладення арешту на кореспонденцію;

  • сутність зняття інформації з каналів зв’язку;

  • підстави для призначення експертизи;

  • процесуальні види експертиз: первинна і повторна, основна і додаткова, одноособова, комісійна і комплексна;

  • порядок одержання зразків для експертного дослідження.

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. Враховуючи те, що обвинувачений Черепко ухиляється від слідства, з метою виявлення місця його перебування, слідчий вирішив накласти арешт на кореспонденцію, яка буде надходити від нього його дружині. Одержавши на проведення цієї слідчої дії санкцію прокурора, слідчий склав постанову про накладення арешту на кореспонденцію і передав її копію начальнику відділення зв’язку.

Чи законно було накладено арешт на кореспонденцію?

№ 2. На підставі постанови заступника голови апеляційного суду Хмельницької області слідчий Центрального відділу міліції Панов наклав арешт на кореспонденцію, яка буде надходити на адресу обвинуваченого Маслова. Через вісім днів начальник відділення зв’язку повідомив слідчого про те, що Маслову надійшов лист. Прибувши до відділення зв’язку, слідчий у присутності начальника відділення і двох понятих (працівників сусідньої установи) провів огляд згаданого листа, про що склав протокол.

Чи були допущені порушення вимог кримінально-процесуального закону при накладенні арешту на кореспонденцію та провадженні її огляду?

№ 3. До слідчого Косинського надійшла оперативна інформація про те, що гр. Хохлов, який через місяць має звільнитися з місць позбавлення волі, готується вчинити пограбування і останнім часом веде активну переписку з гр. Зайчуком, у якого є непогашена судимість. З метою перевірки цієї інформації до порушення кримінальної справи слідчий за погодженням з прокурором звернувся до голови апеляційного суду з поданням про накладення арешту на кореспонденцію, що буде надходити на адресу Зайчука.

Чи можна провадити вказану слідчу дію до порушення кримінальної справи? Яке рішення повинен прийняти голова апеляційного суду?

№ 4. Гр. Бичкова було обвинувачено у вчиненні вбивства своїх двох дітей, дружини і її матері. Маючи сумніви щодо його осудності, слідчий виніс постанову про призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи, яку санкціонував прокурор. Проведення експертизи було доручено міській психоневрологічній лікарні. У висновку експерт вказав, що Бичков на момент вчинення злочину і після його вчинення на психічні хвороби не хворів.

Чи мають доказове значення одержані відомості? Якщо так, то які саме?

№ 5. Взнавши про те, що слідчий призначив судово-психіатричну експертизу щодо підозрюваного, потерпіла Черняк подала клопотання про те, що хоче ознайомитися з постановою про її призначення і висновком експерта одразу, як той надійде до слідчого. Слідчий відмовив їй у задоволенні клопотання.

Оцініть дії слідчого. Коли потерпіла може ознайомитися з постановою про призначення експертизи і висновком експерта?

№ 6. Гр. Береговий підозрювався у тому, що викрав 5-річну дівчинку і вимагав у її батьків – Семенових 20 тисяч доларів США за її повернення. Такі вимоги містилися у листі, який надійшов Семеновим. У слідчого виникла необхідність з’ясувати, чи саме Береговий написав цього листа.

Які слідчі дії необхідно провести слідчому для вирішення цього питання?

№ 7. У нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що були небезпечними для життя в момент заподіяння, обвинувачувався гр. Буняк. Його захисник подав слідчому клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи, оскільки вважав, що Буняк вчинив злочин у стані неосудності. У матеріалах кримінальної справи містилася довідка про те, що раніше Буняк лікувався у Хмельницькій обласній психіатричній лікарні. Слідчий, посилаючись на те, що обвинувачений абсолютно адекватно реагує на те, що відбувається, відмовив у задоволенні клопотання і додав, що призначить експертизу, якщо у цьому буде інтерес у слідства.

Оцініть дії слідчого. Чи повинна бути призначена експертиза у даному випадку?

№ 8. У кримінальній справі про зґвалтування слідчий призначив судово-медичну експертизу. У своєму висновку експерт дав відповідь не на усі поставлені питання, у зв’язку з чим слідчий вирішив призначити повторну судово-медичну експертизу і доручити її проведення іншому експерту, про що виніс постанову.

Оцініть рішення слідчого. Чи може у даному випадку призначатися повторна експертиза?

№ 9. Головний лікар обласної психіатричної лікарні обвинувачувався у вчиненні вбивства з особливою жорстокістю одного зі своїх пацієнтів. Оскільки у слідчого виникли сумніви щодо його осудності, він звернувся з поданням до суду про призначення стаціонарної судово-психіатричної експертизи. Суд, призначивши експертизу, доручив її проведення лікарю-психіатру обласної психіатричної лікарні. У своєму висновку експерт вказав, що обвинувачений під час вчинення злочину хворів і на даний момент хворіє на шизофренію.

Чи були допущені порушення вимог кримінально-процесуального закону? Чи буде висновок експерта мати доказове значення?

№ 10. На гр. Синельникову напав невідомий чоловік, побив її і зґвалтував. Однак Синельниковій, яка намагалася чинити опір, вдалося поранити нападника манікюрною пилочкою, на якій залишилася кров нападника. Пізніше за підозрою у вчиненні злочину було затримано гр. Кушніра.

Які слідчі дії необхідно провести слідчому для встановлення відповідності крові Кушніра тій крові, яка знайдена на манікюрній пилочці? В якому порядку проводяться ці слідчі дії?