Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП.Кримінально-процесуальне право.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Семінарське заняття 14 Тема: Строки і судові витрати

1. Поняття та види процесуальних строків.

2. Правила обчислення строків у кримінальному процесі.

3. Поняття і склад судових витрат.

4. Процесуальний порядок відшкодування судових витрат.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: процесуальний строк; термін; обчислення строків; судові витрати; склад судових витрат; оплата послуг захисника.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • поняття та класифікація процесуальних строків у кримінальному судочинстві;

  • правила обчислення строків у годинах, добах (днях), місяцях;

  • склад судових витрат;

  • суб’єкти та порядок відшкодування судових витрат у кримінальних справах.

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. Суд постановив вирок, яким зобов’язав підсудного відшкодувати судові витрати, в тому числі 2000 грн. - вартість вітрини, яку випадково розбив підсудний під час відтворення обстановки і обставин події.

Чи законне рішення суду?

№ 2. Апеляційний суд розглянув кримінальну справу за апеляцією прокурора на вирок місцевого суду першої інстанції і постановив свій вирок 30 січня 2009 року. Термін подання касаційної скарги на це рішення – 1 місяць (ст. 383, 386 КПК).

Вкажіть останній день строку для подання касаційної скарги.

№ 3. В протоколі затримання, що складений відповідно до статті 106 КПК, вказано час затримання – 21год. 15 хв. 3 січня 2009 року. Строк затримання становить 72 год.

Визначіть, коли закінчується встановлений законом строк затримання?

№ 4. Неповнолітній Симонов, у день народження під час святкування свого 14-річчя близько 20 год. вечора наніс удар ножем в живіт приятелю Іванченку, чим заподіяв тяжке тілесне ушкодження.

Чи підлягає він кримінальній відповідальності?

№ 5. Потерпілий Казмирчук за порадою сусіда під час судового засідання по справі про вчинення крадіжки наполягав на включені до судових витрат і стягненні з підсудного вартості викрадених у нього речей на суму 8 500 грн.

Чи може бути задоволене клопотання потерпілого?

Семінарське заняття 15 Тема: Заходи процесуального примусу

1. Поняття, мета застосування та правові властивості процесуального примусу. Види процесуального примусу.

2. Поняття і система запобіжних заходів. Обрання, зміна та скасування запобіжних заходів.

3. Підписка про невиїзд.

4. Застава.

5. Особиста порука. Порука громадської організації або трудового колективу.

6. Нагляд командування військової частини.

7. Віддання неповнолітнього обвинуваченого під нагляд законних представників або адміністрації дитячої установи.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: процесуальний примус; запобіжні заходи; підписка про невиїзд; особиста порука; порука громадської організації або трудового колективу; застава; нагляд командування військової частини; віддання неповнолітнього під нагляд законних представників або адміністрації дитячої установи.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • сутність та значення запобіжних заходів в системі прицесуального примусу;

  • класифікація запобіжних заходів;

  • розмежування підстав, умов та мотивів застосування запобіжних заходів;

  • суб’єкти застосування запобіжних заходів;

  • поняття та процесуальне оформлення підписки про невиїзд;

  • відмінність підписки про невизд від запобіжного обмеження і заборони виїзду за межі країни;

  • сутність особистої поруки і поруки громадської організації або трудового колективу;

  • поняття застави як запобіжного заходу, її розміри;

  • сутність нагляду командування військової частини як спеціального запобіжного заходу для військовослужбовців;

  • особливості застосування запобіжного заходу у вигляді віддання неповнолітнього під нагляд законних представників або адміністрації дитячої установи

Задачі до семінарського заняття:

№ 1. До слідчого, який вів розслідування у справі про бандитизм, вчинений Комаром, звернувся батько і неповнолітній син обвинуваченого, які просили не застосовувати до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а обмежитися передачею його їм на поруки.

Чи може слідчий задовольнити це клопотання?

№ 2. У провадженні слідчого перебуває кримінальна справа по обвинуваченню заступника начальника юридичного відділу райдержадміністрації Лісового в одержанні хабара. До Лісового за рішенням суду було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. До слідчого звернувся голова райдержадміністрації з заявою про зміну запобіжного заходу і передачу Лісового йому на поруки.

Яке рішення повинен прийняти слідчий по вказаній заяві?

№ 3. Куліша було затримано за підозрою у вчиненні хуліганства із застосуванням зброї. У допиті його як підозрюваного брав участь його захисник – адвокат Коритько, рідний брат Куліша. Після допиту адвокат заявив клопотання про те, щоб слідчий не застосовував до Куліша запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а обмежився обранням особистої поруки. Поручителями він пропонував себе і дружину Куліша. Удвох вони зобов’язувалися забезпечити належну поведінку підозрюваного і його своєчасну явку за викликом слідчого.

Яке рішення повинен прийняти слідчий за цим клопотанням захисника?

№ 4. Під час розслідування справи про групове вчинення декількох тяжких злочинів слідчий встановив, що неповнолітній Ковтун причетний до вчинення тільки одного злочину – Умисного заподіяння середньої тяжкості тілесного ушкодження. Слідчий вирішив замінити запобіжний захід із тримання під вартою на передачу Ковтуна під нагляд батьків, про що виніс постанову і направив її до СІЗО. Адміністрація СІЗО відмовилася виконувати постанову, посилаючись на те, що рішення слідчого оформлено з порушенням КПК.

Чи обґрунтована така відмова? Чи порушив слідчий вимоги КПК?

№ 5. Районний прокурор, вважаючи, що підозрюваний Селюк буде ухилятися від слідства, застосував до нього підписку про невиїзд та вказав слідчому на його бездіяльність у цій ситуації. В ході розслідування було з’ясовано, що Селюк непричетний до вчинення злочину. У зв’язку з цим слідчий своєю постановою скасував запобіжний захід, застосований до Селюка.

Оцініть дії прокурора і слідчого. Чи допустили вони порушення вимог КПК?

№ 6. Деркачу було пред’явлено обвинувачення у вчиненні квартирної крадіжки. У зв’язку із клопотанням батька Деркача про обрання щодо його сина в якості запобіжного заходу застави слідчий прийняв від нього гроші в сумі, що дорівнювала 500 неоподатковуваним мінімумам доходів громадян, про що склав протокол. Отримані гроші слідчий здав на депозитний рахунок районного суду.

Оцініть дії слідчого. Чи дотриманий процесуальний порядок обрання запобіжного заходу?

№ 7. Поліщук підозрювався у вчиненні грабежу. Голова профкому Козлов та його заступник Алієв звернулися до слідчого з листом, в якому просили не застосовувати до підозрюваного тримання під вартою, оскільки він позитивно характеризується за місцем роботи, має двох неповнолітніх дітей на утриманні і хвору дружину. Вони просили обрати щодо Поліщука запобіжний захід у вигляді поруки трудового колективу, вказавши на те, що переговорили з усіма членами профкому з даного питання, працівниками цеху, в якому працює Поліщук, і отримали з їх сторони повну підтримку заявленого клопотання. Задовольняючи клопотання, слідчий виніс постанову про обрання в якості запобіжного заходу до Поліщука поруки трудового колективу.

Чи дотриманий процесуальний порядок обрання даного запобіжного заходу?

№ 8. В результаті дорожньо-транспортної пригоди, що сталася внаслідок порушення правил дорожнього руху водієм Кузьмуком, його пасажиру Медведчуку було заподіяно середньої тяжкості тілесне ушкодження. У своїх поясненнях Кузьмук не заперечував, що порушив правила дорожнього руху, і визнав свою вину. З матеріалів справи не вбачається, що Кузьмук може ухилятися від слідства. Тим не менш слідчий відібрав у нього зобов’язання з’являтися за викликом і повідомляти про зміну місця проживання.

Оцініть дії слідчого. У чому відмінність зобов’язання з’являтися за викликом і повідомляти про зміну місця проживання від підписки про невиїзд? Чи набув Кузьмук статусу підозрюваного?