Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
студентам істор України / Історія в особах.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Київська Русь та Галицько-Волинське князівство

Близько тисячі років тому на величезному просторі Східної Європи народилася перша держава східних слов’ян, яку давньоруські книжники називали Руссю, або Руською землею, а сучасні історики – Київською, або Давньою Руссю. Київська Русь була однією з найбільших і наймогутніших держав середньовічного світу.

Високим рівнем відзначалася матеріальна й духовна культура давніх русичів. Вони будували міста (Київ, Чернігів, Перемишль, Новгород, Канів, Псков, Галич, Твер, Рязань), палаци й величні собори (Десятинна церква, собори св. Софії в Києві та Новгороді), укріпляли свої міста валами й стінами, створювали високохудожні вироби, складали літописні ізводи – яскраві історико-літературні, юридично-правові, філософсько-релігійні твори. (“Повість временних літ”, “Слово про закон і благодать”, “Руська правда”, “Послання Мономаха дітям” та ін.).

Серед осіб що творили історію Київської Русі необхідно виділити князів Олега, який об’єднав Новгородське і Київське князівства, проголосивши Київ “матір’ю городов Руських”, Ігоря, княгиню Ольгу, які продовжили процес об’єднання давньоруських земель, войовничого Святослава, який виборював гідне місце Русі серед могутніх на той час держав Східної Європи, Володимира Святославовича (Великого), що охрестив Київську Русь, надавши тим самим провідне місце їй серед християнських держав, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха та інших.

Коли ж у середині XІІ ст. Київська Русь, виходячи з історичних реалій поринула у вир феодальної роздробленості очолило державотворчі процеси і виступило прямим нащадком Київської Русі Галицько-Волинське князівство.

Засновником Галицько-Волинського князівства вважається князь Роман Мстиславович, що об’єднавши їх у 1199 році в одне князівство, та захопивши владу в Києві проголосив себе “Великим князем Руським”. Його син, Данило Галицький, продовжив справу трагічно загиблого батька, відстоявши фактичну незалежність Галицько-Волинського князівства від Золотої Орди, заклавши місто Львів і очоливши боротьбу проти татаро-монгольської гегемонії в Східній Європі. Також Данило Галицький перший коронувався і був проголошених королем Русі. Його син Лев І, на честь якого і було побудоване місто Львів виявися гідним продовжувачем справи предків у побудові сильної незалежної держави, яка проіснувала до 1340 року.

Володимир Святославович

Галицький Данило Романович

Ігор

Лев І

Володимир Мономах

Олег

Ольга

Роман Мстиславович

Ярослав Мудрий

Володимир Святославович

(? – 1015)

Великий князь київський з 980 року. Син Святослава Ігоревича. Народився в Києві. Звершив об’єднання всіх східнослов’янських земель у складі Київської Русі. Зробив невдалу спробу запровадити єдиний пантеон язичеських богів. Запровадив християнство на Русі (бл. 988-989 рр.), почав будувати християнські храми, зокрема Десятинну церкву, і монастирі, заснував школи і бібліотеки. За князювання Володимира Київська Русь досягла найбільшої могутності. Розвивав політичні, економічні і культурні зв’язки з Візантією, Польщею, Угорщиною, Чехією, західноєвропейськими країнами. Це була централізована християнська імперія з усталеним місцем в європейській політиці. Після смерті православна церква канонізувала Володимира Святославовича.

Соседние файлы в папке студентам істор України