Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-59_Gimnastika.docx
Скачиваний:
334
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
142.71 Кб
Скачать

39. Права та обов’язки старшого судді та судді з гімнастики

Судді

1.        Судді оцінюють виконання вправ у відповідності до правил змагань.

2.     Судді самостійно визначають величину знижки за технічне виконання вправи, за недостатній артистизм композиції, яка не відповідає правилам та за якість виконання.

3.     В окремих випадках, коли оцінка судді значно відрізняється від остаточної оцінки, він має право звернутись до арбітра за поясненням.

4.     Під час відкритого суддівства судді зобов'язані одночасно показувати оцінку за сигналом арбітра.

5.     В процесі змагань судді не повинні давати пояснення учасникам, тренерам і представникам з приводу  оцінки.

 Суддя при учасниках

Суддя при учасниках шикує учасників перед виходом до місця змагань, керує пересуванням команд, слідкує за порядком і дисципліною, не допускає до місць змагань учасників і тренерів, які одягнуті не по формі, шикує учасників  (переможців і призерів змагань)  для нагородження.

 Суддя-інформатор

Суддя-інформатор оголошує порядок проведення змагань, склад учасників, повідомляє результати попередніх змагань, витяги з правил і положення, оголошує оцінки виконання вправи, інформує учасників і глядачів про хід результатів.

 Суддя-хронометрист

1.     Для визначення тривалості вправ у тих випадках, коли програмою передбачена певна їх тривалість, у склад бригади включається два судді-хронометристи. Обов'язки суддів-хронометристів можуть бути покладені на суддів бригади або суддів на лінії.

2.     Тривалість вправи визначається за середнім показником двох секундомірів з точністю до 1 сек.

3.     Початком відрахунку часу у вправах є перший рух учасника, закінченням – останній, незалежно від початку і закінчення музичного супроводу.

 Судді на лінії

   При суддівстві вільних вправ та опорного стрибку для визначення знижки в суддівську бригаду включаються судді на лінії. Вони повідомляють старшому судді величину знижки.

Обов’язки суддів на лінії можуть бути покладені на суддів бригади.

40. Хакрактеристика вільних вправ. Класифікація рухів,які використовуються в вільних вправах.

Вільні вправи (чоловіки і жінки)  Ці вправи виконуються на спеціальному гімнастичному килимі 12 х 12 м. Навколо килима – «кордон безпеки», ширина якого 1 м. Килим має бути або вовняний або синтетичний і мати еластичну поверхню, яка є достатньо щільною для відштовхування, але водночас забезпечує м’яке приземлення спортсменам. Вільні вправи представляють собою комбінації з окремих елементів: танцювальні елементи, різні пересування, круги руками та ногами, перемахи, статичні положення, сальто і перевороти, які об’єднані в комбінацію, що відповідає усім вимогам. Під час виступу спортсмени повинні максимально використовувати всю поверхню килима. Оцінюється складність програми та окремих її елементів, а також чистота та впевненість виконання. Не менш важлива і оригінальність представленої композиції і артистизм спортсмена – особливо у жінок, виступи яких проходять під музичний акопонемент і включають в себе окремі танцювальні па, чим нагадують вправи з художньої гімнастики. Тривалість вільних вправ для чоловіків складає 50-70 секунд, для жінок 70-90 секунд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]