Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма прак-ки 2 курс_Костюкова.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Мета та завдання виробничої технологічної практики

Технологічна виробнича практика студентів 2 курсу, спрямована на загальне ознайомлення з основами туристської діяльності та на конкретні технологічні процеси організації внутрішнього і міжнародного туризму.

Мета практики:

  • ознайомити студентів з основними типами туристських закладів;

  • поглибити теоретичні знання та встановити зв’язок між теорією та практикою технологічної діяльності в туризмі;

  • формувати вміння і навички сприйняття та аналізу технології туристської діяльності;

  • розвивати здатність студентів визначати організаційну структуру туристського підприємства та функції кожного структурного підрозділу;

  • розвивати здатність студентів визначати організаційну структуру туристського підприємства та функції кожного структурного підрозділу;

  • розвивати навички аналізу технологічних операцій;

  • формувати вміння та навички аналізу використання інформаційних технологій у процесі професійної роботи;

  • формувати основи комунікативної культури студентів;

  • формувати мотивацію подальшої навчальної діяльності.

Завдання практики:

  • визначити суб’єктів туристської діяльності відповідно до видів туризму;

  • розкрити організаційну структуру туристських підприємств;

  • охарактеризувати зміст інформаційного забезпечення діяльності туристського підприємства;

  • проаналізувати основні технологічні процеси діяльності туристського підприємства;

  • розкрити комплексний підхід до організації туристських послуг;

  • вивчити основні складові технологічного процесу організації екскурсійних послуг;

  • проаналізувати напрями і тематику організації екскурсійних послуг;

  • розробити порівняльну характеристику регіонального розгалуження організації всіх видів подорожей тур підприємства;

  • охарактеризувати процес використання туристичних ресурсів в організації діяльності турпідприємств;

  • розкрити значення використання іноземних мов для технологічно-організаційного процесу міжнародного туризму тур підприємством;

  • проаналізувати вміння застосовувати навички психологічної саморегуляції працівниками турпідприємства і самостійно їх закріплювати під час практики;

  • проаналізувати рекламну діяльність турпідприємства.

Практика передбачає формування умінь:

  • диференціювати зміст технологічної діяльності турпідприємства відповідно до видів міжнародного та внутрішнього туризму;

  • проектувати тури масового туризму і на замовлення;

  • розробляти екскурсійні маршрути;

  • застосовувати інформаційні технології в практичний діяльності;

  • використовувати технологію ділового спілкування.

Практика передбачає формування навичок:

  • культури професійного спілкування;

  • етики поведінки в умовах виробництва;

  • оформлення документаційного забезпечення організації міжнародних, внутрішніх турів та екскурсій;

  • роботи з клієнтами;

  • просування турпродукту, його рекламування.

Календарний план проходження практики

Розділи практики

Кількість днів

1. Загальне ознайомлення з підприємством. Проходження інструктажу з охорони праці.

1

2. Ознайомлення з основними напрямами технологічної діяльності турпідприємства.

2

3. Вивчення технологічної діяльності турпідприємства з організації внутрішнього туризму.

3

4. Вивчення технологічного процесу організації екскурсійного обслуговування.

3

5. Вивчення технологічної діяльності турпідприємства з організації міжнародного туризму.

4

6. Вивчення технологічної діяльності турпідприємства з просування турпродукту.

3

7. Аналіз застосування інформаційних технологій в технологічній діяльності тур підприємства.

2

8. Підсумки практики. Підготовка звіту практики

2

Разом

20

ВСТУП

Концептуальні основи практичної підготовки фахівців для сфери туризму забезпечуються нормативно-правовими документами: законом України «Про освіту», законом України «Про вищу освіту», Національною доктриною розвитку освіти України у ХХІ столітті, Державною національною програмою «Освіта» (Україна ХХІ століття), законом України «Про внесення змін до закону України «Про туризм».

В сучасних умовах входження України до єдиного суспільно-економічного, культурного та освітньо-наукового світового простору відбуваються докорінні зміни в загальній системі індустрії туризму і відповідно в системі освітньої професійної підготовки для неї фахівців вищої кваліфікації. Туристська освіта тісно взаємодіє з процесами глобалізації і стрімким технічно-технологічним розвитком, що сприяє інтенсивному засвоєнню теоретичних знань і практичних умінь та навичок, необхідних студентам для їх майбутньої діяльності. Особливістю формування змісту навчання стає використання широкого спектру практикуму з використанням нових технологій. Вимога високоякісного навчання ставить перед вищими навчальними закладами особливо важливі завдання практичної підготовки студентів. Майбутній фахівець туризму повинен вміти творчо застосовувати набуті знання, створювати соціокультурне середовище, широко розкривати потенційні можливості і постійно самоудосконалюватися, що потребує впровадження нових методик та інноваційних технологій.

Закономірності туристської професійної діяльності висувають значні вимоги до процесу організації навчально-пізнавальної і практичної підготовки майбутніх фахівців. Концепція практичної підготовки студентів визначає стратегічні напрямки формування кваліфікованого кадрового потенціалу і передбачає створення цілісної та ефективної системи кадрового забезпечення сфери туризму.

Вітчизняна індустрія туризму, як невід’ємна складова світового туристського простору, впевнено стає пріоритетною галуззю народногосподарського комплексу України. Її розвиток відповідає сучасному стану ринкових відносин і підприємницької діяльності. Особливості сфери туризму полягають в її комплексності. До неї входять туристські і готельні центри і підприємства, заклади громадського харчування, транспортні і оздоровчо-лікувальні. Майбутні фахівці повинні забезпечувати вимоги культури обслуговування, культури гостинності, застосовувати новітні технології, використовувати нормативно-правові документи, які регламентують контроль якості туристських послуг, володіти технологічними процесами, здійснювати маркетингові дослідження і враховувати дані маркетингової інформації, розробляти рекламну продукцію гостинності, створювати та організовувати туристські подорожі та екскурсії внутрішнього вітчизняного туризму, досконало володіти декількома іноземними мовами для здійснення організації міжнародного туризму, аналізувати ефективність процесів з надання туристських послуг, забезпечувати високорентабельну економічну діяльність.

Стратегічний розвиток сфери туризму полягає у створенні конкурентоспроможного на світовому ринку туристського продукту, орієнтованого на максимальне задоволення пізнавальних і оздоровчих потреб вітчизняних та іноземних туристів. Реалізацію такого важливого завдання зможуть здійснити фахівці, які виходячи з об’єктивного аналізу реальної соціально-економічної ситуації орієнтуються у пріоритетних напрямках розвитку туризму. Високий рівень підготовки спеціалістів сприяє формуванню сучасної інфраструктури туризму, що особливо важливо для збільшення надходжень до бюджету регіонів.

Практична підготовка фахівців використовує нові підходи, що передбачають її якісне удосконалення, засновуючись на таких принципах:

1. Випереджаючий характер навчання. Принцип забезпечується відповідністю змісту освіти практиці сучасної організації туризму в Україні та світі.

2. Активне залучення студентів до науково-дослідної роботи в сфері туризму, що надає можливість опанувати науковою стратегією туризму на підставі його історичного та перспективного розвитку.

3. Поєднання теорії і практики. Цей принцип забезпечується відповідністю змісту освіти та практики сучасної організації туризму.

Фахова підготовка формує такі професійні якості: самостійність, здатність розв’язувати цілісні завдання, уміння визначати цілі і складати план їх вирішення, контролювати і оцінювати процес та результати діяльності, аналізувати і приймати рішення та здійснювати його практичну реалізацію визначати нові завдання, спрямовані на удосконалення виробничих технологій, на пошук та відкриття нових закономірностей та способів їх розв’язання.