Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Історія Соціальної роботи.docx
Скачиваний:
707
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
258.05 Кб
Скачать

Розділ і. Соціальна допомога у стародавніх суспільствах

1. Елементи соціальної допомоги у Вавилоні, давньому Єгипті і давньому Китаї

Як практична діяльність (соціальна дія) з надання допомоги, підтримки і захисту нужденних, соціальна допомога відома ще в давніх цивілізаціях Єгипту, Китаю, Греції. Саме там були закладені її основні засади, які через багато століть послужили основою для формування наукової концепції соціальної роботи.

Численні археологічні розкопки і антропологічні дослідження дають підстави для висновку про те, що в стародавніх суспільствах застосування примітивних засобів праці і побуту змушувало людей жити і діяти як єдине ціле, розподіляючи порівну засоби існування, проявляючи таким чином турботу про ближнього.

Давні суспільства, про які тут йде мова, значно відрізнялися одне від одного і за часом існування, і за географією. Тому прояви соціальної підтримки в кожному з них не могли бути ідентичними. Кожне суспільство організовується відповідно до свого способу життя, своєї релігії, етики, соціально-моральних цінностей, демо­графічних, економічних і політичних реалій.

Із значною часткою умовності, в античному світі можна виді­лити два типи допомоги бідним і слабким. З одного боку, допомога базується на релігійних і моральних приписах, які роблять її обов'язковою. З іншого, історики знаходять у них елементи соціа­льного законодавства і соціальної політики в тій мірі, що релігійні обов'язки передбачали послідовні зобов'язання допомоги знедоле­ним (десятина, податок, гостинність).

У давньому Єгипті (2700-2200 рр. до н. е.) турбота про членів су­спільства проявлялася, перш за все, з метою збереження трудових ресурсів. Це була функція державц, заінтересованої у забезпеченні певного рівня життя людей, зайнятих на громадських роботах - будів­ництві каналів, пірамід, гробниць і храмів. Важливим чинником була необхідність попередження голодних бунтів, що загрожували стабіль­ності держави. З цією метою застосовувалося централізоване плану­вання і розподіл продуктів харчування між різними регіонами, а також певна міграційна політика.

У Вавилоні цар Хаммурапі ще у II тисячолітті до н. е. вписав деякі засади допомоги у свій кодекс, який є найдавнішим з відомих нам зводів законів. У них, зокрема, зафіксована заборона боргового рабства і заміна його відробками. Зазначено, що в часи випробувань і труднощів люди повинні допомагати одне одному.

Постійно надавалися соціальні послуги населенню у державі Вавилон і в культових храмах. Тут опікувалися різними категоріями населення: військовополоненими, рабами, незаконнонародженими. У голодні роки дітей з бідних сімей віддавали у храми на утримання. Здійснюючи соціальну допомогу, ці культові установи на чолі зі жре- цями користувалися авторитетом та підтримкою широких верств населення і перетворилися в значну соціальну і політичну силу.

У давньому Китаї у подібній ситуації застосовувалися аналогі­чні заходи. Тут у І ст. до н. е. уряд розробив основи своєї соціаль­ної політики, які в умовах надзвичайних ситуацій включали такі основні елементи:

  • безкоштовний (або за мінімальну плату) розподіл збіжжя;

  • використання всіх пустуючих площ для засіву безкоштовним збіжжям;

  • переселення голодуючих у благополучні регіони країни.

Таку соціальну політику слід вважати гуманною і відповідаль­ною, але провадилася вона лише у надзвичайних ситуаціях.