Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка Коменського.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
43.79 Кб
Скачать

Педагогіка Коменського

План

1. Біографія і філософські погляди Коменського. Життя і діяльність Я.А. Каменського

2. Філософські основи педагогічної системи Коменського

3. Я.А. Коменський про різні щаблі освіти і пристрої шкіл

4. Основні категорії педагогіки Коменського: «природа людини», освіта, принципи (основоположення), зміст освіти, методи навчання та виховання.

5. Коменський про роботу вчителя

6. Зміст, форми і методи морального виховання за Я.А. Коменському

Література

1. Біографія і філософські погляди Коменського.

Життя і діяльність Я.А. Каменського

Починаючи з XIII століття Східну Європу охопили децентралізаційних процеси. Об'єднані протягом тисячі років єдиною релігією і загальними ворогами люди і народи звернулися до нових цінностей. Цей поворот стався не раптом. Католицька церква, яка намагалася уніфікувати світ за принципами, які вони вважали спочатку і єдино правильними, за цю тисячу років перетворилася на величезну імперію, що носить політичний, релігійний і культурний характер. Започаткували антикатолицьке рух мав неоднорідний характер. У Східній Європі воно співпало з становленням національного характеру. Разом з Відродженням і Новим часом до західних слов'ян прийшло особливе почуття "самості".

Саме ці причини приводять нас до аналізу багатьох положень теорії одного з найбільш знаменитих педагогів світу - Яна Амоса Каменського. У древніх китайців існувало прокляття: "Щоб ти жив у епоху змін". Коменський не просто жив в епоху змін, він був одним із творців змін, одним з будівельників сучасного світу.

"Ян народився 28 березня 1592 року у містечку Нивнице, на великій, міцно побудованої млині, кілька схожою на фортецю. Напевно, це була одна з кращих млинів в Моравії. Вона належала дядька Яна, а його батько, Мартін, у свій час служив в Нивнице при маєтку дворянина з Куновице. Сам Мартін був із сусідньої комне, куди сім'я перебралася зі Словаччини. Від назви села і пішла прізвище Коменський ". [7, с.7]

Дитинство Коменського припало на період розгулу в Європі останнього страшного "бича людського" - чуми. За кілька років, коли йому було десять років, підряд померли його батько, мати, дві сестри. Крім того, Чехія, затиснута між вічно протиборчими Австрією та Угорщиною, опинилася в смузі постійних сутичок армій і іррегулярних банд обох сторін. І як звичайно в такій ситуації відповіддю на утиски з обох сторін стає власний опір. Воно виразилося в створенні гуситського (таборістского) руху. Його помірним, культурно-релігійним крилом стала протестантська секта Чеських (Моравських) братів.

У 1608 році Ян Коменський стає учнем школи Чеських братів у Пшерове, найбільшої і "найкращою серед братніх навчальних закладів" [7, с. 14]. У 1611 році він проходить обряд протестантського хрещення і додає у своєму імені друге - Амос. За рекомендацією ректора школи Яна ланець він, у тому ж році, відправляється в Герборнский університет. У 1613 році Коменський перебирається на богословський факультет Гейдельберга.

Повернувшись до Пшеров 26-річний Ян був зведений у ранг протестантського священика. Він одружується на Магдалені Визовской і приймає місце керуючого Радою братської Громади і вчителя-проповідника в Фульнеке. У Фульнеке він починає свій перший працю "Листи до неба". Це твір спрямоване проти несправедливості земного устрою, і ведеться в захист бідності від свавілля багатства. Тут же він випускає антикатолицьку книгу "Викриття Антихриста". "У цей період у працях Коменського емоційне обурення і моральне обурення постійно переважають на конкретним аналізом дійсності" [7, с. 31].

Поступово обстановка в Європі і в Чехії загострюється. Протистояння католицизму і протестантизму призводить до створення величезних міжнаціональних спілок. У 1619 році починається Празьке повстання, що стало прелюдією до Тридцятилітній війні. Фульнек неодноразово піддавався нападам і розграбування. Влітку 1621 чеське повстання зазнало поразки від Габсбурзької коаліції. Почалися розправи над протестантами. Коменський, як один з чільних керівників Чеських братів змушений тікати. Під час своїх мандрів він дізнається, що від чуми померли його дружина і двоє синів, а його бібліотека спалена. У цей період ним написані твори "Скорботний" і "Лабіринт світла".

Поступово просувається релігійна кар'єра Коменського. Він входить в експедиції священиків, які підбирали місця для сховищ Чеським братам в інших країнах, його посилають з посольством до скинутого монарху Чехії Фрідріх Пфальцський. У 1624 році він заручається з Доротою Кирилової, дочкою відомого діяча Чеського братства.

4 лютого 1628 разом з групою протестантів йому знову довелося покинути Чехію і відправитися в місто Лешно. Тут він стає ректором національної школи і приблизно в цей період Ян Амос Коменський починає свою працю "Велика дидактика". Він приходить до думки, що однією з найголовніших наук людства є педагогіка. Тільки створюючи і виховуючи людини, ми зможемо побудувати упорядковані держави і господарські системи, вважав великий педагог. Він пише трактати "Відкриті двері мов", "Відкриті двері предметів" ("Загальна мудрість християнська ...")," Провісник пансофии "(загальної мудрості). Твори Коменського стають відомими серед протестатскіх педагогів і Самуель Гартлиб, відомий англійський реформатор, запрошує його до Англії.

Подорож до Англії починається влітку 1641 року. Відразу по приїзду Ян Амос пише "Шлях світла". Його робота "Провісник пансофии" перекладається відразу на кілька мов і розходиться по Європі. Але політичні пристрасті наздоганяють його і тут. В кінці 1641 Англія занурюється в пучину громадянської війни. Коменський вже втомився від постійних пригод, він шукає більш спокійного місця, і в 1642 році переїздить до Гааги, а потім і в Лейден, де зустрічається зі знаменитим філософом і математиком тієї епохи Рене Декартом. Тут, в Нідерландах, він остаточно приймає пропозицію поїхати до Швеції. Таким чином він намагається досягти відразу кількох цілей. Він виявляється в протестантському державі, отримує можливість безперешкодно творити, і, крім того, задовольняти фінансові запити Громади. У Швеції, за задумом канцлера цієї держави, Каменський повинен на практиці здійснити реформу школи, описану педагогом у "Великій дидактиці". Місцем для експерименту було обрано Ельбінг (нині територія Польщі). Робота просувалася важко, доводилося перекладати на інші мови раніше написані книги. Багато часу забирала і дипломатичні протестантські місії, які часто доручали Каменському. І в 1648 році, не дочекавшись результатів діяльності Яна Амоса, шведи прийняли за платформу шкільну реформу, запропоновану упсальским університетом. Практично в той же час вмирає друга дружина Коменського.

Коменський, залишившись без покровителів, повертається в Лешно і стає єпископом. Протестантський священик такого рангу не міг бути неодруженим, і 17 квітня 1649 Коменський одружується на Яні Гаюсовой. До того часу постійні військові невдачі підірвали дух Чеських братів і відображенням цього є трактат Коменського "Заповіт вмираючої Матра - Громади братської - своїм синам і дочкам, яким вручає вона багатства свої і призначає спадкоємців" [7, с. 118].

У 1650 року Коменський отримує чергову пропозицію високих осіб - князь Сигізмунд Ракоці запропонував йому здійснити реформу трансільванських шкіл у Верхній Угорщині. 13 лютого 1651 почалося викладання за новою системою в місті Шарош-Патак. Успіхи викладацької діяльності змушують відмовитися Каменського від політичної діяльності, він починає роботу над "Світом чуттєвих речей в картинках", мабуть, одним з перших посібників подібного роду в історії європейської педагогіки. Він становить пісенно-драматичний збірник "Школа-гра" для навчання дітей латинської мови.

Налагодивши діяльність нової школи Коменський покинув господарів "... на початку червня 1654 року, і далеко за міські ворота проводжали вчителя натовпу городян, професори і студенти Шарош-Патакі". [7, с. 140]

І знову в роботу педагог втручається війна. Польща, окупована Швецією повстала, і 27 квітня 1656 польські партизани осадили Лешно. Місто упав і почалася різанина протестантів. Коменський втік з міста. Коменський втратив все майно, накопичене за 28 років, і, що найжахливіше для нащадків, більшу частину своїх рукописів. Багато протестантські центри навперебій запрошували до себе Яна Амоса. Він вирішив обрати для свого поселення Амстердам (столицю Батавії). Син давнього покровителя Коменського Лаврентій де Геер взявся оплачувати працю педагога і видання його творів. Результати не забарилися. У Нюрнберзі виходить "Світ чуттєвих речей в картинках". У 1657-1658 році видано нарешті "Велика дидактика" в чотирьох томах. Книгу чекав великий успіх. "Сам автор перестав зневажливо ставитися до свого творіння, вважаючи його гальмом для більш важливою" Пансофии "". [7, с. 153] Вчений починає роботу над "Загальної мудрістю".

І знову (вкотре!) Війна. Англія і Нідерланди, безупинно розширюючи свої колонії в Новому Світі увійшли в конфлікт. Проте, авторитет Коменського в той момент вже стояв на недосяжній висоті. На заклик педагога воюючі сторони уклали мирний договір. Результатом життєвих роздумів про власні колізії і долю Європи стає праця "Загальне виправлення". У цьому всеосяжному праці поряд з наївними, ідеалістичними думками Коменський малює образ устрою світу, знайомого мешканцям другої половини XX століття.

Поступово роки і негаразди беруть своє. Останні роботи Коменського він вже диктує. У листопаді 1670 Яна Амоса Коменського не стало.