Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетный менеджмент Свинаренко.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

8.4 Форми і методи фінансового контролю.

Під формою фінансового контролю слід розуміти способи конкретного виразу і організації контрольних дій. Залежно від часу здійснення контролю розрізняють три форми фінансового контролю: 1) попередній, 2) поточний, 3) подальший.

Попередній фінансовий контроль проводиться на стадії складання, розгляду і затвердження фінансових планів підприємств, кошторисів бюджетних організацій тощо. Він передує здійсненню господарських операцій і покликаний не допускати нераціонального витрачання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів і тим самим запобігати нанесенню непрямого або прямого збитку діяльності підприємства.

Поточний контроль інакше називають оперативним. Він щодня здійснюється фінансовими службами для запобігання порушенням фінансової дисципліни в процесі залучення або витрачання грошових коштів, виконання підприємствами, організаціями, установами зобов'язань перед бюджетом.

Подальший здійснюється після здійснення фінансових операцій (після виконання доходної і видаткової частин бюджету). В цьому випадку визначається стан фінансової дисципліни, виявляються її порушення.

Фінансовий контроль здійснюється різноманітними методами, під якими розуміють прийоми або способи, засоби його здійснення. Розрізняють наступні методи фінансового контролю: спостереження, перевірки, обстеження, аналіз, ревізії.

Спостереження припускає загальне ознайомлення із станом фінансової діяльності об'єкту контролю. Перевірка торкається основних питань фінансової діяльності і проводиться на місці з використанням звітних, витратних документів для виявлення порушень фінансової дисципліни і усунення їх наслідків.

Обстеження здійснюється відносно окремих сторін фінансової діяльності і спирається на широке коло показників, що відрізняє його від перевірки.

Аналіз, як і попередні методи, націлений на виявлення порушень фінансової дисципліни. Він проводиться на базі поточної або річної звітності і характерний системним і факторним підходом, а також використанням таких аналітичних прийомів, як середні і відносні величини, угрупування тощо.

До основних методів фінансового контролю відносяться також ревізії і перевірка.

Перевірка — це обстеження і вивчення окремих ділянок фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації або їх підрозділів. Результати перевірки оформлюються довідкою або доповідною запискою (ст. 2 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні»).

Перевірки підрозділяються на тематичні і документальні. Тематичні перевірки — це вивчення окремих сторін фінансово-господарської діяльності підконтрольного об'єкту. Документальні перевірки — це вивчення фінансово-господарської діяльності підконтрольного об'єкту тільки на підставі документів: балансів, звітів тощо.

Ревізія — це метод документального контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності, спосіб документального виявлення недостач, розтрати, привласнень і крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань (ст. 2 Закону України «Про Державну контрольно-ревізійну службу в Україні»).

Ревізії підрозділяються на декілька видів. За змістом ревізії діляться на документальні і фактичні. Документальні ревізії включають перевірку різних фінансових документів, зокрема рахунків, платіжних відомостей і ін. В ході фактичної ревізії перевіряються не тільки документи, але і наявність грошей, цінних паперів і матеріальних цінностей.

За організаційною ознакою вони можуть бути плановими (передбачені в плані роботи відповідного органу), позаплановими (призначені у зв'язку з надходженням сигналів) і комплексними (проводяться спільно декількома контролюючими органами).

По обстежуваному періоду діяльності ревізії поділяються на фронтальні і вибіркові. При фронтальній (повній) ревізії перевіряється вся фінансова діяльність суб'єкта, що перевіряється, за певний період. Вибіркова (часткова) ревізія є перевіркою фінансової діяльності тільки за якийсь короткий період часу.

Також ревізії підрозділяються на комплексні, при яких перевіряється фінансова діяльність даного суб'єкта в різних напрямах. У них беруть участь одночасно ревізори декількох органів і тематичні, які зводяться до обстеження будь-якої однієї сфери фінансової діяльності.

Результати ревізії оформляються актом, який підписують особи, що ревізують та керівник і головний бухгалтер організації, що ревізується. Акт ревізії складається з тексту акту і додатків до нього, на які є посилання в тексті (документи, копії документів, пояснення і матеріально-відповідальних посадовців тощо).

У акті ревізії вказуються: виявлені факти порушень законів України, нормативних актів Президента України і Кабінету Міністрів України, а також міністерств і інших центральних органів виконавчої влади, зареєстрованих у встановленому порядку в Міністерстві юстиції України; факти невірних розрахунків з бюджетом, незаконного і не за цільовим призначенням витрачання фінансової дисципліни, порушення ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності (п. 4.21. Інструкції про порядок проведення ревізії і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні).

На основі акту ревізії вживаються заходи по усуненню виявлених порушень фінансової дисципліни; розробляються заходи щодо попередження порушень державної дисципліни; винні притягуються до відповідних видів відповідальності. При необхідності матеріали ревізії передаються слідчим органам.