Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетный менеджмент Свинаренко.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 7 звітність про виконання бюджету україни Зміст

7.1 Звітність про виконання Державного бюджету України.

7.2 Призначення та склад фінансових звітів про виконання місцевих бюджетів України в умовах ринкової економіки.

7.3 Методика складання звіту про рух грошових коштів.

Основні терміни та визначення

Звітність про виконання Державного бюджету

Звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України

Звіт про рух грошових коштів

Інформація про стан державного боргу

Звіт про виконання бюджетів

Звіт про кредити і операції, які торкаються державних гарантійних зобов'язань

7.1 Звітність про виконання Державного бюджету України

Зведення, складання і представлення звітності про виконання Державного бюджету України здійснюється Державним казначейством України відповідно до статті 58 Бюджетного кодексу України.

Єдині форми і методика звітності про виконання Державного бюджету України встановлюються Державним казначейством України за узгодженням з Рахунковою палатою і Міністерством фінансів України.

Розпорядники бюджетних коштів відповідно до єдиної методики звітності складають і подають детальні звіти, які містять бухгалтерські баланси, дані про виконання кошторисів, результати діяльності та іншої інформації за формами, встановленими законодавством України (пункт 2 статті 58 Бюджетного кодексу України).

Звітність про виконання Державного бюджету України є: оперативною; місячною; квартальною; річною.

Згідно статті 59 Бюджетного кодексу України місячна звітність про виконання Державного бюджету України надається Державним казначейством України Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті і Міністерству фінансів України не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним.

Зведені показники звітів про виконання бюджетів, інформація про виконання захищених статей Державного бюджету України, інформація про використання коштів з резервного фонду Кабінету Міністрів України представляється Державним казначейством України Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті і Міністерству фінансів України на пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним, а звіт про бюджетну (кредиторську) заборгованість не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним.

Органи стягнення (Державна податкова адміністрація України і митна служба України) представляють Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті і Міністерству фінансів України не пізніше 12 числа місяця, наступного за звітним таку звітність:

  • про фактичні надходження податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів до бюджету;

  • про податкову заборгованість.

Державне казначейство України готує квартальний звіт про виконання Державного бюджету України і представляє його Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті і Міністерству фінансів України не пізніше 35 днів після закінчення звітного кварталу (пункт 1 статті 60 Бюджетного кодексу України).

Квартальний звіт про виконання Державного бюджету України включає такі частини:

  1. звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

  2. звіт про рух грошових коштів;

  3. звіт про виконання Державного бюджету України;

  4. інформацію про стан державного боргу;

  5. зведені показники звітів про виконання бюджетів;

  6. звіт про кредити і операції, які торкаються державних гарантійних зобов'язань.

Квартальний звіт містить:

  • звіт про виконання Державного бюджету України по доходам;

  • звіт про виконання Державного бюджету України по витратам;

  • звіт про виконання бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя;

  • фінансування Державного бюджету України по типу боргового зобов'язання;

  • фінансування Державного бюджету України по типу кредитора;

  • звіт про виконання зведеного бюджету України

  • розподіл витрат Державного бюджету України;

  • звіт про виконання Державного бюджету України по витратах. Загальний фонд Державного бюджету;

  • звіт про виконання Державного бюджету України по витратах. Спеціальний фонд Державного бюджету України, а також інші звіти.

Органи стягнення надають інформацію Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Рахунковій палаті і Міністерству фінансів України про втрати доходів бюджету унаслідок податкових пільг, а також про суми реструктуризованої і списаної податкової заборгованості і суми відстрочених і розстрочених платежів не пізніше 35 днів до закінчення кварталу (пункт 3 статті 60 Бюджетного кодексу України).

Ухвалою Кабінету Міністрів України «Про порядок представлення фінансової звітності», затвердженою 28 лютого 2000 року за № 419, встановлюється фінансова звітність щодо використання бюджетних асигнувань одержаних з державного бюджету, яка складається розпорядником грошових коштів і представляється органам Державного казначейства за місцем їх обслуговування і узгодження звітних даних. Після цього розпорядники грошових коштів нижчих рівнів надають узгоджені з органами Державного казначейства звіти про результати своєї діяльності органам управління, до яких вони відносяться. Головні розпорядники бюджетних коштів формують зведену фінансову звітність про виконання кошторисів доходів і витрат розпорядниками бюджетних коштів і подають звітність Державному казначейству і Рахунковій палаті відповідно до встановленої форми і в певні терміни.

Госпрозрахункові підприємства і організації, а також громадські об'єднання, які одержують грошові кошти із загального фонду державного бюджету, складають і представляють органам Державного казначейства звітність за встановленими формами. Одночасно органи Державного казначейства формують звіти про касове виконання державного бюджету.

Міністерства, державні комітети і відомства представляють Міністерству економіки і з питань європейської інтеграції в Україні і Міністерству фінансів України зведену фінансову звітність про фінансовий стан, результати діяльності і рух грошових коштів щодо всіх підприємств, які належать до сфери їх управління, а також зведену фінансову звітність про фінансове положення, результати діяльності і рух грошових коштів щодо господарських товариств, акції (частини, паї) яких перебували в державній власності.

Про диференційовані терміни представлення цієї фінансової звітності сповіщає Міністерство фінансів України.

Органи стягнення (Державна податкова адміністрація, Державна митна служба) звітні дані про виконання доходів бюджету надають Кабінету Міністрів України і Міністерству фінансів України.

Стаття 61 Бюджетного кодексу України розглядає особливості і процедуру розгляду річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України. Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України надається Верховній Раді України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним, який включає такі частини:

  1. звіт про фінансовий стан (баланс) Державного бюджету України;

  2. звіт про виконання Державного бюджету України;

  3. звіт про рух грошових коштів;

  4. інформацію про виконання захищених статей витрат Державного бюджету України;

  5. звіт про бюджетну заборгованість;

  6. звіт про використання коштів з резервного фонду Кабінету Міністрів України;

  7. інформацію про стан державного боргу.

  8. звіт про кредити і операції, які торкаються державних гарантійних зобов'язань;

  9. зведені показники звітів про виконання бюджетів;

  1. інформацію про виконання місцевих бюджетів;

  2. іншу інформацію, визнану Кабінетом Міністрів України необхідної для пояснення звіту.

Пенсійний фонд України, Фонд соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, Фонд загальнодержавного соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань складають і надають Державному казначейству України зведену річну звітність про виконання кошторисів відповідних фондів за встановленою формою.

Рахункова палата впродовж 2 тижнів з дня офіційного надання Кабінетом Міністрів України річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України готує висновки до цього звіту з пропозиціями щодо використання грошових коштів бюджету.

З метою реалізації положень і принципів бюджетного кодексу України, Рахункова палата на вимогу Комітету з питань бюджету надає необхідну інформацію, робить оцінку і готує висновки про виконання бюджетів.

Звіт Кабінету Міністрів України перед Верховною Радою України про виконання закону України про Державний бюджет України надає міністр фінансів України. Верховна Рада України може заслуховувати головних розпорядників коштів Державного бюджету України про використання ними бюджетних коштів.

З доповіддю про виконання закону про Державний бюджет України виступає Голова Кабінету Міністрів України з питань бюджету і Голова Рахункової палати.

За результатами розгляду Верховна Рада України ухвалює рішення про виконання закону про Державний бюджет України.