Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 8. Ландшафтно-рекреац зона. Курортн заповдн тер. сторико-культ спадщина.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

4. Парки, сади, сквери, бульвари

Парки, сади, сквери і бульвари належить до категорії озеленених територій загального користування. За містобудівними і функціональними ознаками парки поділяються на дві основні групи: багатофункціональні і спеціалізовані.

До багатофункціональних парків відносять загальноміські і районні парки масового відпочинку; до спеціалізованих – загальноміські і районні парки: спортивні, дитячі, меморіальні, виставкові, активного відпочинку і розваг тощо (рис. 8.9).

Багатофункціональні парки

Загальноміські парки покликані забезпечити якнайкращі умови для розвитку багатьох видів відпочинку, проведення масових суспільних, культурних, спортивних та інших заходів

Мінімальні розміри парків залежать від функціонального призначення, розміщення в структурі міста, архітектурно-планувальної організації і норм площі на одного відвідувача (таблиця 8.2).

При проектуванні парків враховуються їх функції, наявність об'єктів культурного обслуговування, міські традиції, природнокліматичні і ландшафтні умови, особливості любительських занять населення міста або району.

Баланс території парків визначається залежно від їх функціонального типу (таблиця 8.3.).

Визначення розмірів парків

Таблиця 8.2.

Типи парків

Площа на відвідувача, м2

Мінімальна площа, га

Розміщення об'єкту

Середній радіус доступності, км

Час доступності, хв.

Загальноміські парки культури і відпочинку

50-60

15-20

у сельбищній зоні

5,0

20 транспортом

Районні парки

40-50

10

у межах планувального, адміністративного району

2,0

10 суспільним транспортом

Спеціалізовані парки

50-80

3

у сельбищній зоні

не нормується

в межах 30 транспортом

Сади житлових районів

40

3

у сельбищній зоні

1,5

15 -20 для пішоходів

Спеціалізовані сади

30-40

1

у сельбищній зоні

не нормується

-

Сквери

-

0,5

у міській забудові

не нормується

-

Бульвари

-

ширина не менше 18 м

на головних вулицях і набережних

не нормується

-

Орієнтовний баланс території парків

Таблиця 8.3.

Функціональний тип парку

Територія, %

Насаджень

Доріжок і майданчиків

Споруд

Багатофункціональні парки

Загальноміські парки культури і відпочинку

80

17

3

Районні парки

75

20

5

Спеціалізовані парки

Етнографічні

75

10

15

Зоопарки

65

20

15

Виставкові

65

15

20

Ботанічні сади

80

10

10

Парки атракціонів

60

20

20

Співвідношення функціональних зон у загальноміських і районних парках приймається, як правило, в таких межах:

- зона культурно-масових заходів 5 - 30 % при нормі площі 30-40 м2 на одного відвідувача з урахуванням частки відвідувачів близько 15 %;

- зона тихого відпочинку – 15 -75 % (200 м2, 30%);

- зона культурно-видовищних установ – 3 -35 % (10 -20 м2, 25%);

- зона відпочинку дітей – 5 – 10% (80 -100 м2, 9-10%);

- оздоровча зона – 0,5-25% (75-100м2, 20%)

- господарська зона - 0,5-1,5%.

У парках залежно від їх площі передбачаються зони з різним рівнем рекреаційного навантаження (таблиця 8.4).

Рівень рекреаційного навантаження

Таблиця 8.4

Площа парку, га

Паркові зони

Концентрації паркових споруд з навантаженням

100 ос./га

Масових відвідин з навантаженням

50 – 100 ос. /га

Природна зона з навантаженням

до 50 ос./га

Малі парки, до 30

Не більше 25

30-60

Не менше 25

Середні 30 – 100

20

30-50

40

Великі, 100-300

15

25-40

50

Крупні, більше 300

10

20-30

70

А Б

Рис. 8.9. А – алея центрального міського парку;

Б - меморіальний парк в Бресті

Функціональне зонування паркових територій здійснюється з урахуванням інтеграції парку з прилеглою міською територією, функціонально-ландшафтної спеціалізації з розвитком однієї або двох функцій.

При формуванні планувальної структури парку беруться до уваги особливості кожної функціональної зони.

Головний вхід в парк розв'язується як один з найважливіших композиційних вузлів. У зоні головного і допоміжних входів передбачаються зупинки міського транспорту і автостоянки.

У парках площею більше 200 – 300 га доцільна організація паркового транспорту з відповідними заходами щодо охорони навколишнього середовища.

Ширина алей і прогулянкових доріжок приймається в межах 3 – 10 м в зонах проведення масових заходів і 1,5 – 5 м – в зоні пасивного тихого відпочинку.

Спеціалізовані парки

До групи спеціалізованих парків належать: дитячі, спортивні, розважальні (парки атракціонів), меморіальні, виставкові, етнографічні, зоологічні, ботанічні, дендропарки, парки-пам'ятники.

Дитячі парки призначені для організації розваг спортивних змагань, культурно-просвітницьких занять, естетичного виховання дітей в природному середовищі. Функціональне зонування дитячих парків залежить від їх території, величина якої коливається від 3 до 20 га. Показник допустимого навантаження на територію парку складає – 60 – 100 ос./га.

Спортивні парки призначені для розміщення комплексів спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд і організації відпочинку відвідувачів в упорядкованому природному середовищі.

Основні функціональні елементи спортивного парку: спортивне ядро з футбольним полем, майданчики для спортивних ігор, криті спортивні споруди, місця відпочинку в упорядкованому природному середовищі.

Площа спортивного парку визначається з урахуванням пропускної спроможності основних спортивних споруд, радіус обслуговування складає 0,5 – 2,0 км при транспортній доступності в межах 20 хвилин.

Парки атракціонів призначені для розміщення розважальних споруд: для катання, видовищних імітаційних споруд, ігрових автоматів, споруд для мобільних розваг – монорельс, американські «гори», підводні човни і т.д.

Крупні атракціонні споруди неприпустимо розміщувати на території історичних, меморіальних, виставкових і інших спеціалізованих парків.

При площі парків 15 – 20 га їх загальна рекреаційна місткість складає 2,3 – 7,5 тис. ос., площі 50 – 100 га – 7,5 – 15 тис. ос.

Меморіальні парки призначені для організації впорядкування місць пам'ятних історичних подій, садиб видатних діячів культури, науки, історії і для тимчасового пізнавального відпочинку населення.

Виставкові парки призначені для експозиції витворів образотворчого, декоративно-прикладного, садово-паркового мистецтва, досягнень науки і техніки, для короткочасного відпочинку відвідувачів. Площа таких парків коливається від 5 – 15 до 50 га; розрахунковий період перебування відвідувачів від 1 до 3 – 4 годин.

Для виставкових парків характерний високий рівень інженерного впорядкування, активне використання малих архітектурних форм, декоративних водоймищ, створення зимових садів і оранжерей.

Етнографічні парки призначені для збереження існуючих або зібраних в одній зоні цінних характерних споруд народної архітектури і побуту. Такі парки разом із забезпеченням охорони цінних об'єктів виконують і музейні функції, створюють умови для знайомства з народними традиціями, предметами народного побуту тощо.

Етнографічні парки розміщують як у межах міста, так і в приміських зонах. Залежно від відстані до парку час відвідин складає від 1 – 2 годин до 2 – 3 діб.

Зоологічні парки (сади) призначені для організації екологічної просвітницької роботи, створення експозицій рідкісних, екзотичних і місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ їх розведення в неволі.

Ботанічні сади (парки) призначені для збереження, вивчення, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах і ефективного господарського використання рідкісних і типових видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповнення і збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, навчальної і просвітницької роботи (рис 8.10). Ботанічні сади (парки) розташовуються на землях, що виключаються з господарського обороту. Для забезпечення необхідного режиму охорони і ефективного використання території у межах ботанічних садів виділяються зони: експозиційна, наукова, заповідна, адміністративно-господарська. Створюються ботанічні сади в містах – центрах науки і освіти, промислових центрах, курортних районах, а також в специфічних природних умовах.

Дендрологічні парки призначені для збереження, вивчення у спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників і їх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного й іншого використання. Вони створюються відповідно до вимог, встановлених для ботанічних садів.

Рис 8.10. Комплекс Микитівського ботанічного саду в Ялті

Парки-пам'ятники садово-паркового мистецтва призначені для збереження цінних зразків паркового будівництва з метою їх охорони і використання в естетичних, виховних, наукових і оздоровчих цілях.

Парки-пам'ятники можуть бути складовою частиною ансамблів палаців-музеїв і старовинних садиб, археологічних і містобудівних комплексів і належать до типу парків, відомих як історичні.

Одним з кращих прикладів побудови садово-паркового комплексу 8.2 є Київ.

Головна ландшафтна і планувальна особливість, що визначає його зовнішній вигляд, - це створений в ході розвитку міста обширний водно-зелений діаметр, протяжністю більше 20 км і шириною до 3 – 4 км. (рис. 8.11, 8.12).

Рис. 8.11. Садово-парковий комплекс Києва: 1 – ЦПКіВ, 2 – парк Слави, 3 – гідропарк, 4 –«місяць-парк», 5 – ботанічний сад, 6 – парк Партизанської Слави, 7 – парк ім. Пушкіна, 8 – водний парк, 9 - парк ім. Примакова, 10 – Нікольсько-Броварський лісопарк, 11 – Голосіївський лісопарк, 12 – Святошинський лісопарк

Розтинаючи місто уздовж дніпровської заплави, він складається зі складної системи різних парків, починаючи із старих нагірних парків і Лаврських гаїв і кінчаючи створеними за останні десятиліття парком Слави, Ботанічним садом, і острівними гідро і лугопарками. Цей діаметр є містобудівним ансамблем великих масштабів, побудованим на основі пануючої в ландшафті природної домінанти

Рис. 8.12. Фрагмент водно-зеленого діаметру

Контраст висот правобережжя і горизонтальної поверхні самого Дніпра і його рукавів, каналів і островів знаходить своє віддзеркалення в прийомах забудови прилеглих районів, в рішеннях мікроландшафтів окремих набережних, скверів, садів. На північ від міста діаметр підхоплюється зонами відпочинку на Київському водосховищі, в південному напрямі він тягнеться аж до Канева.

Сади, сквери, бульвари

Міські сади – це структурні елементи системи озеленення, виконуючі санітарно-гігієнічні, рекреаційні, архітектурно-планувальні функції. Площа міського саду складає від 1,5 – 2,0 до 10 – 12 га. Для міських садів вирішальне значення має їх функціональний і композиційний взаємозв'язок з міським оточенням і розташованими в їх межах архітектурними спорудами.

Сквери призначаються для короткочасного відпочинку населення і декоративного оформлення площ і громадських будівель (рис. 8.12). Їх влаштовують на ділянках, розташованих в стороні від транзитного руху міського транспорту, у напрямі масового руху пішоходів.

Бульвари, як правило, призначаються для пішохідного руху, прогулянок і короткочасного відпочинку населення. Звичайно бульвари створюють на вулицях з інтенсивним пішохідним рухом у вигляді смуг зелених насаджень і розміщують переважно між проїжджою частиною і тротуарами. На магістралях з інтенсивним рухом транспорту бульвари розташовують з кожної сторони проїжджої частини; влаштовувати ж бульвар посередині проїжджої частини як виняток допускається тільки на житлових вулицях (рис. 8.13).

Рис. 8.12. Планувальна організація і впорядкування міського скверу

Рис. 8.13. Планувальна організація і озеленення бульвару

КУРОРТНО-РЕКРЕАЦІЙНІ І ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНІ ТЕРИТОРІЇ