Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
16-04-2013_12-46-33 / 3. Планувальна органзаця територ. Системи розселення.doc
Скачиваний:
132
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.14 Mб
Скачать

Лекція 3. Планувальна організація території. Системи розселення. Структурово-логічна схема змісту лекції

1.Загальні містобудівні характеристики україни.

Україна має значний демографічний, інтелектуальний, ресурсний і виробничий потенціал, володіє сприятливими кліматичними умовами, а також надзвичайно вигідним геополітичним положенням в центрі Європи у вузлі світових господарських зв'язків у напрямах Атлантика – Тихий Океан, Балтія – Чорне море.

Площа 603,7 тис. км2, населення 48,416 млн. чоловік (за даними Всеукраїнського перепису населення 2001 г.), з них міське становить - 67% і сільське. Україна граничить з Угорщиною, Польщею, Словаччиною, Румунією, Молдавією, Білорусією, Росією. Територія країни омивається Чорним і Азовським морями. Рівнини займають 95% території, середньовисотні гори – 5%.

Ліси займають 15,6% території країни. Україна володіє унікальними курортно-рекреаційними ресурсами: експлуатується і взято на облік близько 170 родовищ джерел лікувальних мінеральних вод, 104 – лікувальних грязей. Загальна протяжність берегової лінії Чорноморсько-Азовського узбережжя – 2835 км.

Загальна кількість міст на дату перепису населення (5.12.2001) – 454, з них 37 з чисельністю населення від 100 до 500 тис. ос., 9 – більше півмільйона і 5 – більше мільйона жителів (Київ – 2,6 млн., Харків – 1,47 млн., Дніпропетровськ – 1,064 млн., Одеса – 1,029 млн., Донецьк – 1,016млн. чоловік).

Загальна площа території всіх міст України. Складає близько 3% всієї території країни. У східній, центральній і західній частинах України сформувалося до 20 агломерацій. У межах агломерацій зосереджено до 40% населення, зокрема до 50% міського.

Наднормативні техногенні навантаження на навколишнє середовище призвели до значної деградації природних ландшафтів. Разом з аварією на ЧАЕС це викликало масове порушення екологічного балансу. Кожен п'ятий міський житель України проживає в одному з 13 найбільш забруднених міст.

Рівень розвитку соціальної інфраструктури недостатній.

В цілому, житловий фонд складає більше 1 млрд. м2 загальної площі, зокрема – 64% міської, 36% сільської.

Середня житлова забезпеченість населення України складає 20,2 м2 загальній площі на 1 мешканця, зокрема, в містах – 19,0 м2, в сільській місцевості – 22,9 м2, що в півтора рази нижче встановленої ООН якості мінімального стандарту житлових умов - 30 м2. (Для довідки: у розвинених країнах 30 - 60 м2 на одну особу).

Особливості соціально-економічного розвитку, а також природнокліматичних умов окремих регіонів України істотно впливають на формування різноманітних форм розселення, на архітектурно-планувальну організацію міських і сільських поселень, на інженерно-технічні й екологічні заходи у галузі містобудування.

2. Загальні містобудівні характеристики донецької області.

Для порівняння: у Донецькій області на дату перепису мешкало 4 млн. 843 тис. чоловік (10% населення країни) З них – 4 млн. 366 тис. (90%) міське і 477тис. – сільське населення. Середня щільність населення найвища в країні – 187 осіб на 1 м2. В області 51 місто, в тому числі 28 обласного підпорядкування, а також 134 селища міського типу, 1149 сіл.

Територія - 26,5 тис. км2 (4,4 % всієї території України)

Північно-східна частина занята Донецьким кряжем, к півдню він переходить в Приазовську височину. Річки, що протікають територією області, належать до басейнів Чорного і Азовського морів; головні з них: Сіверський Донець з притоками, Казьоний Торець, Бахмут і Лугань, Самара, Кальміус, Грузький Єланчик.

Донецька область – вугільно-металургійна база України, має багатющі запаси кам’яного вугілля, великі промислові запаси кухонної солі, ртуті, гіпсу, вогнетривких глин, цементної сировини.

Щорічно викиди в атмосферу здійснює приблизно 1300 підприємств. Протягом року їх стаціонарними джерелами було викинуто в атмосферу 1600тис. тон шкідливих речовин.

Основна частина шкідливих речовин потрапляє в навколишнє середовище від продуктів вугільної промисловості, електроенергетики, металургії. Тому найбільш забруднене атмосферне повітря спостерігається у містах, де розташовані підприємства цих галузей: Маріуполь, Донецьк, Дебальцеве, Макіївка, Єнакієве, Харцизьк, у містах Маріїнського та Старобешевського районів. Якщо в цілому по області викиди в розрахунку на квадратний кілометр території складають біля 60 тон, то в Маріуполі, наприклад, вони сягають 1500 тон.

В розрахунку на одного мешканця області викиди шкідливих речовин від стаціонарних джерел становлять326 кг. У більшості промислових міст і сільських районах рівень викидів на одного жителя перевищує середньо обласний у декілька разів