Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит відповіді на нові 68 питань.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
552.6 Кб
Скачать

44. Методика ведення аудиторського досьє

Сукупність робочих документів, складених аудитором до початку і в процесі перевірки фінансової звітності підприємства - клієнта, являє собою аудиторське досьє (папку), яке має свій номер, відмітку про дату початку і закінчення аудиторської перевірки.

Вимоги до робочих документів аудитора визначають їх обов’язкові реквізити і складові частини, зокрема: найменування документу, назва клієнта, порядковий номер документу і сторінка його розміщення в аудиторському досьє, період перевірки, зміст (виклад процедур, вказані методи і прийоми, отримані результати, висновок аудитора по конкретному факту перевірки), вказані особи, які складали і перевірили документ, їх підписи, дата складення документа і інші спеціальні реквізити.

В зв’язку з цим заслуговує уваги структура форми робочого документу аудитора, розроблена у вигляді схеми.

Отримані аудитором висновки і результати, які зафіксовані в одному документі, можуть використовуватись і відображатись в інших робочих документах, складених в процесі перевірки.

Робочі документи аудитора повинні знаходитись в досьє в певній послідовності:

організаційні;

адміністративні;

документи аудиторських процедур по окремих статтях річного звіту та інші аудиторські дані;

висновок;

рекомендації (пропозиції).

Найбільша кількість робочих документів складається на стадії оцінки звітності, тобто при безпосередній перевірці статей і показників фінансової (бухгалтерської) звітності. Це документи по аналітичному огляді, перевірці і підтвердженню окремих документів.

По закінченню оцінки окремих статтей звітності і узагальнення одержаних результатів на завершуючому етапі (аудитора) аудита складають звіт про перевірку, який містить висновок аудитора по фінансовій (бухгалтерській) звітності підприємства-клієнта.

На протязі всього терміну ведення досьє, а також після закінчення аудиторської перевірки і пред’явлення звіту клієнту аудитор повинен забезпечувати відповідні умови зберігання документів.

Робочі документи повинні зберігатися в поточному архіві аудитора на протязі року, а потім передаються в постійний архів аудиторської фірми на тривале зберігання. Окремі аудитори приділяють цьому питанню недостатню увагу. Це може привести до серйозних наслідків (притягнення аудитора до відповідальності, втрата ліцензії чи сертифіката із-за відсутності у аудиторів можливості довести належне виконання ними своїх обов’язків в зв’язку з відсутністю чи неправильним веденням робочих документів).

Особливості уваги потребує проблема конфіденційності інформації (змісту) робочих документів. Це одне з головних вимог і принципів роботи аудитора і правил аудиторської етики. Документи аудиторської перевірки є власністю аудитора, їх зміст конфіденційний і не підлягає розголошенню. Аудитор повинен зберігати комерційну таємницю підприємства-клієнта і без його згоди не передавати кому-небудь робочі документи про поведену перевірку, крім особливих випадків (наприклад, на вимогу правоохоронних органів; передача довгострокових документів аудитору, який буде виконувати наступну аудиторську перевірку; у випадку контролю роботи аудитора і її якості іншими аудиторами фірми або її директором, менеджером).

45. Джерела інформації для проведення аудиту грошових коштів та готівкових операцій.

Джерелами інформації для аудиту грошових коштів є: .

1) Первинні документи з обліку грошових коштів.

2) Облікові регістри, що використовуються для відображення господарських операцій з обліку коштів, розрахунків та інших активів

3) Акти та довідки попередніх ревізій, аудиторські висновки та інша документація, що узагальнює результати контролю.

4) Головна книга.

5) Звітність

Таблиця 1. Документування операцій з грошовими коштами

п/п

Форма документу

Первинні документи

Призначення документу

1  

КО-1  

Прибутковий касовий ордер (ПКО)  

Надходження готівки в касу  

2  

КО-2  

Видатковий касовий ордер (ВКО)  

Видача готівки з каси  

3  

КО-3  

Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів  

Для реєстрації в бухгалтерії ПКО, ВКО, чи документів, що їх замінюють  

4  

КО-4  

Касова книга  

Для обліку касиром операцій з готівкою  

5  

КО-5  

Книга обліку прийнятих і виданих касиром грошей  

Для обліку руху коштів в касі  

6  

 

Грошовий чек  

Для одержання готівки з рахунку в банку  

7  

 

Об'ява на внесок готівки  

Для внесення готівки на рахунок в банку  

8  

 

Супровідна відомість до сумки з грошовою виручкою  

Застосовується при здачі готівки інкасатору  

9  

ФКЧ-1  

Фіскальний касовий чек на товари (послуги)  

Розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій (РРО) при проведенні розрахунків за продані товари(надані послуги)  

10  

ФКЧ-2  

Фіскальний касовий чек видачі коштів  

Розрахунковий документ, надрукований РРО при проведенні розрахунків у разі видачі коштів покупцеві при поверненні товару, компенсації послуг, прийнятті цінностей під заставу, виплаті виграшів у державній лотереї та в інших випадках  

11  

РК-1  

Розрахункова квитанція  

Використовується при реєстрації розрахунків за продані товари (надані послуги) або при видачі коштів покупцеві у разі повернення товару, компенсації послуги, прийнятті цінностей під заставу та в інших випадках  

12  

П-53  

Платіжна відомість  

Виплата грошових коштів з каси декільком особам  

13  

П-49  

Розрахунково-платіжна відомість  

Розрахунок виплат по заробітній платі та її виплата з каси  

14  

 

Платіжне доручення  

Письмове доручення банку, який обслуговує підприємство, на перераху­вання певної суми коштів з поточного рахунку в банку на рахунок постачальника  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]