Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит відповіді на нові 68 питань.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
552.6 Кб
Скачать

26. Аудиторське тестування за циклами господарських операцій

Цикли господарських операцій. Міжнародна практика свідчить, що процес отримання аудиторських доказів може бути оптимізовано, якщо як сегментів аудиту виділяти утворюються при здійсненні господарських операцій взаємозв'язку між окремими об'єктами обліку - так звані цикли господарських операцій:

  • цикл придбання і заготовляння, який об'єднує господарські операції з придбання та створення необоротних активів і заготовлению матеріально-виробничих запасів, що призводять до утворення кредиторської заборгованості перед постачальниками та підрядниками відповідних активів;

  • цикл виробництва, який об'єднує господарські операції з виробничого споживання елементів виробництва і випуску готової продукції;

  • цикл реалізації - господарські операції, пов'язані з продажем готової продукції і призводять до утворення дебіторської заборгованості покупців і замовників;

  • цикл оплати - господарські операції, пов'язані з рухом готівкових і безготівкових грошових коштів, а також погашенням дебіторської та кредиторської заборгованості як шляхом оплати грошовими коштами, так і шляхом заліку взаємних вимог.

Залежно від змісту фінансово-господарської діяльності конкретної організації можуть бути виділені і інші цикли господарських операцій.

Фактично цикли господарських операцій характеризують кругообіг капіталу організації і закінчуються тільки при припиненні діяльності організації. Придбання елементів виробництва - засобів праці, предметів праці і власне праці (цикл придбання) - приводить до утворення заборгованості постачальникам і підрядчикам, а також персоналу з оплати праці.

Найчастіше в процесі аудиту кожен цикл господарських операцій досліджується окремо, що дозволяє проводити складні перевірки. При цьому перевірка повинна бути організована таким чином, щоб своєчасно виявляти зв'язки між циклами.

Виділення циклів господарських операцій дозволяє застосовувати в ході аудиту так званий метод спрямованого тестування, що базується на обліковій принципі подвійного запису *.

В силу природи подвійного запису спотворення (в тому числі пропуск) записи по кредиту призведе до перекручення чи пропуску (кореспондуючий) дебетової записи, і навпаки. При використанні методу спрямованого тестування зізнається, що якщо аудитор тестує дебет одного рахунку на предмет завищення (заниження), то одночасно тестується кредит кореспондуючого рахунку на предмет завищення (заниження).

Спрямоване тестування типових проводок дозволяє оптимізувати витрати праці і часу, необхідні для проведення аудиту.

При використанні методу спрямованого тестування в ході аудиту дуже важливо встановити, які рахунки будуть піддані перевірці, а які рахунки необхідно підтвердити в ході цієї перевірки.

Фактично легше отримати аудиторські докази стосовно зобов'язань та витрат, а також рахунків, що відображають рух грошових коштів. Можна вважати такі докази найбільш переконливими, оскільки, як правило, підтвердженням цим доказам можуть бути свідчення зовнішніх осіб (третіх сторін).

На практиці виділення сегментів аудиту продиктовано необхідністю оптимізувати процес аудиту. Тому, як правило, застосовується поєднання двох методів. Перевірка типових численних операцій проводиться по циклах господарських операцій, а разових суттєвих операцій - пооб'єктно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]