Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит відповіді на нові 68 питань.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
552.6 Кб
Скачать

22. Національні нормативи аудиту

Стандартами аудиту наз.загальні вимоги щодо проведення аудиту, яких повинні дотримуватись аудитори під час виконання ними своїх професійних обов’язків, тобто здійснюючи аудит фін.звітності. Ці вимоги стомуються як професійної підготовки аудиторів (компетентність і незалежність аудиторів), так і аудиторські звітності та достатності аудиторських свідчень і доказів.

Найзагальніші вимоги щодо проведення аудиту містяться у 10ти загальноприйнятих стандартах аудиту. Загальноприйняті стандарти поділяються на 3 группи:

Загальні, робочі та стандарти звітності.

  1. Загальні стандарти. Ауд.перевірка повинна виконуватись особою, яка має необхідну академічну і технічну підготовку як аудитори. Аудитор повинен бути неупередженим і незалежним від об’єкта перевірки.

  2. Робочі стандарти. Робота має бути належним чином спланована, за нею повинен здійснюватись відповідний нагляд з боку керівництва ауд.фірми. Аудитор повинен бути достатньо ознайомленим зі структурою внутрішнього контролю, щоб спланувати проведення аудиту і визначити характер і необхідну кількість тестових перевірок , які необхідно виконати. За допомогою перевірок, спостережень і опитувань аудитор повинен отримати таку кількість компетентних свічень, яка є достатньою для ауд.висновку про фін.звітність, що перевірялася. Робочі стандарти стосуються збирання ауд.відомостей і доказів під час безпосереднього проведення ауд.перевірок.

  3. Стандарти ауд.звітності вимагають , щоб аудитор підготував висновок щодо фін.звітності в цілому, вказавши при цьому, чи є опублікована у фін.звітності інформація достатньо і чи опублікована вона в повному обсязі.

Ауд.палата України прийняла рішення №73 від 18.02.98 р і затвердила національні нормативи аудиту в Україні , аналогічні міжнародним нормативам аудиту. Залежно від аудиту їх поділяють на нормативи зовнішнього та внутрішнього аудиту.

Розроблені Нац.нормативи аудиту в Україні є досить прогресивними, і за умови їх дотримання аудиторська практика в державі могла б наблизитись до міжнародного рівня. Проте ННА є настількі новими , що багато аудиторів їх просто не розуміють і тому не можуть використовувати. Застосування нормативів потребує роз’яснювальної роботи серед аудиторів, особливо тих, які не бачать суттєвої різниці між аудитом і ревізією або вважають, що кожен кваліфікований бухгалтер може відразу стати аудитором

Аудитор повинен виконувати свої функції неупереджено, тому й мусить бути незалежном, чесним та об’єктивним на всіх етапах його роботи. Прагнення до підвищення свого професійного та загальноекономічного рівня є обов’язком аудитора. Аудитор зобов’язаний зберігати в таємниці всю інформацію , яка стосується стану справ клієнта.

23. Планування аудиту

Аудиторська організація повинна починати планувати аудит до написання листа-зобов'язання і до укладення договору з економічним суб'єктом про проведення аудиту.

Планування, будучи початковим етапом проведення аудиту, включає в себе розробку аудиторською організацією загального плану аудиту із зазначенням очікуваного обсягу, графіків і термінів проведення аудиту, а також розробку аудиторської програми, яка визначає обсяг, види і послідовність здійснення аудиторських процедур, необхідних для формування аудиторської організацією об'єктивного та обгрунтованого думки про бухгалтерської звітності організації.

Планування аудиту аудиторської організації складається з наступних основних етапів:

© попереднє планування аудиту;

© підготовка і складання загального плану аудиту;

© підготовка та складання програми аудиту.

Зміст попереднього планування аудиту.

Починаючи розробку загального плану і програми аудиту, аудиторська організація повинна використовувати попередні знання про економічне суб'єкті.

При підготовці загального плану і програми аудиту аудиторської організації варто установити прийнятні для неї рівень істотності й аудиторський ризик, що дозволяють вважати бухгалтерську звітність достовірної.

Результати проведених аудиторською організацією процедур при підготовці загального плану і програми слід детально документувати, так як вони є підставою для планування аудиту та можуть використовуватися протягом усього процесу аудиту

Загальний план повинен служити керівництвом при здійсненні програми аудита. У загальному плані аудиторська організація повинна передбачити терміни проведення аудита і скласти графік проведення аудиту, підготовки звіту (письмової інформації керівництву економічного суб'єкта), аудиторського висновку.

У загальному плані аудиторська організація визначає спосіб проведення аудиту на підставі результатів попереднього аналізу, оцінки надійності системи внутрішнього контролю, оцінки ризиків аудиту.

Програма аудиту є розвитком загального плану аудиту і являє собою детальний перелік змісту аудиторських процедур, необхідних для практичної реалізації плану аудиту. Програма служить докладною інструкцією для асистентів аудитора, а для керівників аудиторської організації та аудиторської групи - одночасно і засобом контролю якості роботи.

Аудиторську програму варто складати у вигляді програми тестів засобів контролю й у вигляді програми аудиторських процедур по суті.

Програма тестів засобів контролю - це перелік сукупності дій, призначених для збору інформації про функціонування системи внутрішнього контролю та обліку. Тести засобів контролю допомагають виявити істотні недоліки засобів контролю економічного суб'єкта.

Аудиторські процедури по суті - це детальна перевірка правильного відображення в бухгалтерському обліку оборотів і сальдо по рахунках. Програма аудиторських процедур по суті являє собою перелік дій аудитора для таких детальних конкретних перевірок. Для процедур по суті аудитору слід визначити, які саме розділи бухгалтерського обліку він буде перевіряти, і скласти програму аудиту по кожному розділу бухгалтерського обліку.

Висновки аудитора по кожному розділу аудиторської програми, документально відбиті в робочих документах, є фактичним матеріалом для складання аудиторського звіту (письмової інформації керівництву економічного суб'єкта) і аудиторського висновку, а також підставою для формування об'єктивної думки аудитора про бухгалтерську звітності економічного суб'єкта.

По закінченні процесу планування аудиту загальний план і програма аудиту повинні бути оформлені документально і завізовані у встановленому порядку .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]